Piemonte, paradijs aan de voet van de bergen…

20 januari 2023 in
Piemonte, paradijs aan de voet van de bergen…
WijnInZicht, Peter Cattersel

Piemonte, op 1200 km van Brussel, ligt in het noordwesten van Italië tussen de Alpen en de Apennijnen. Voor de city-trippers: Turijn en Genua omarmen deze onwaarschijnlijk mooie, cultureel verrassende wijnstreek. Het centrum voor wijn is natuurlijk Barolo, maar Piemonte biedt veel meer uitstekende wijnen… Van de frisse Arneis (wit) of fruitige Dolcetto (rood) tot de toppers als Barolo en Barbaresco. En natuurlijk, de Muscato d’Asti sluit als zoet toemaatje.

Rijdend op de autostrade van Turijn naar het zuiden, laat niets vermoeden dat Piemonte zo prachtig is. Sla af naar Alba of Barolo en je komt na enkele kilometers in een sprookjeswereld van zacht afgetobde heuvels, overgoten met eindeloze wijngaarden. Hazelnootstruiken brengen Piemonte1_Webafwisseling in het landschap en geven al direct een deel van het wijnkarakter prijs. Talloze kastelen en middeleeuwse dorpjes zorgen voor het cultuur moment in deze reis. Sinds dit jaar (2014) is heel deze regio ook Unesco beschermd natuurgebied. Terecht! De foto rechts is genomen vanop La Morra, het wijnheiligdom in de Barolo streek. Een fenomenaal uitzicht op de “grote” wijngaarden.

Enkele mooie dorpjes in de streek van Alba zijn Roddi, Grinzane Cavour, La Morra, Castiglione Faletto en Barolo… De andere belangrijke stad is Asti met daarrond Barbaresco, Acqui Terme en Monferrato. Het landschap wordt in deze kant van Piemonte bosrijker.

Met een beetje geluk zie je de Alpen vanop het terras van uw hotel of agriturismo huisje. Werkelijk onwezenlijk dat je het Mont Blanc massief kan zien, liefst 200 km noordelijker! Het witte kasteeltje op de foto links is het wijndomein Cerretto, elke dag te bezoeken. Eén van de grotere, met uitstekende wijnen. Een aanrader om mee te starten… Men geeft er goed uitleg over de wijnen zelf. Het bezoek van de kelders/installaties is eerder beknopt. Uiteraard zijn er talloze wijnboeren met uitstekende wijnen, groot & klein. Voor een bezoek moet je haast altijd een afspraak maken. Laat dit eventueel doen door uw hotel.

Wijnproeven

De beste manier om snel een overzicht te hebben van de vele verschillende soorten wijn die Piemonte biedt, is een Enoteca bezoeken. Bv. die van Grinzane Cavour, Barolo, Gallo D’Alba, La Morra. Voor een 2 à 4 € per proefglas kan je de vele wijnen vergelijken…

In het dorpje Barolo heb je de Enoteca van Barolo zelf (in het kasteel, zie foto rechts), die verschillende wijnboeren van (ongeveer) hetzelfde productiejaar laat proeven. Mooi, maar hou er rekening mee dat deze Barolo’s zeer jong zijn (4 jaar). Je hebt ook een klein winkeltje/enoteca in de buurt die een 6tal Barolo’s laat proeven, over verschillende jaren heen. Dit jaar ging men terug tot 1996, fenomenaal!.


De troeven van de streek

  • Nog niet platgelopen door toeristen, zodat alles perfect bereikbaar is. Parkeren is in de meeste gevallen geen probleem.
  • Prachtige natuur. Ideaal voor wandelen, fietstochten en “vespa-trips”. Rust…
  • Toprestaurants vragen een prikje van wat men in België durft vragen. Bijvoorbeeld in het sterren-restaurant van Castello Grinzane Cavour (1 ster). Ook in de gewone Osteria’s kan je uitstekend eten en wijn proeven. Trouwens dit is een aangename wijze om de wijnen van Piemonte te leren kennen. Men vraagt hier niet 3x de prijs van in de winkel…
  • De Borsalino van Alessandria!
  • Meer dan 50 streek-kazen… en Piemonte is de bakermat van de Risotto (Po Vallei).
  • En ja, de wijnen natuurlijk. Hiervoor heb je een dik boek nodig. Enkele (betaalbare) namen die je mag onthouden zijn Ceretto, Matteo Corregia, Sylvio Grasso, Costa di Bussia, Ciabot Berton, Nizza Silvano, Carretta…
  • En natuurlijk de truffels, de paddenstoelen, de hazelnoten,…

Meer Informatie (streek rond Alba).

Lekker eten & Drinken

Osteria Veglio (La Morra)
La Piola (Alba)
Ristorante al Castello (Grinzane Cavour)
Da Felicin (Monforte Alba)

Boeken

Ontdek Piemonte, van Gido Van Imschoot