Toscane, hart en ziel van Italië

31 januari 2023 in
Toscane, hart en ziel van Italië
WijnInZicht, Peter Cattersel

Toscane, de bekendste Italiaanse wijn. Het staat op alle toerisme lijstjes in de top vijf. En ja, het is waar. Heuvels en variërende natuur, eeuwen oude cultuur van Etrusken, over Romeinen tot modern. En natuurlijk top regio voor wit en rood wijnvocht.

Firenze, Siena kunnen niet ontbreken op uw “te bezoeken” lijst. Maar er zijn talloze kleinere stadjes, pareltjes. In het noorden ligt Lucca, niet zo ver van Pisa. Prachtig ommuurde stad, met veel gezelligheid, cultuur en terrasjes. Houdt u van Etrusken? Zeker het mooie en authentieke Volterra bezoeken. Het ligt wat hoger en biedt een weids uitzicht over het zuidwesten, het droger Toscane. In de buurt ligt San Gimignano, het stadje met de vele middeleeuwse torens en de beste roomijs ter wereld (als deze zaak nog open is)! En natuurlijk vergeet de absolute wijncentra niet, op de top van de heuvels: Montalcino en Montepulciano.

Toscane & wijn

Ja, deze pagina is natuurlijk te kort. Je deelt Toscane best in twee, west en oost. Het westen loopt van de kust tot San Gimignano en Siena. In het binnenland is het droog en hoog, aan de kust vlakker en uiteraard mediterraan. Dit is de streek van mooie witte wijn. Vernaccia di San Gimignano bestaat in frisse, lichte en fruitige vorm, maar ook in volle, houtgerijpte vorm. Proef eens de Panizzi Vernaccia Riserva, een volle rijke witte wijn met rijp fruit, aangevuld met gerookt en boter geuren. Vernaccia is de eerste lokale druif, naast Vermentino. Meer naar de kust zijn de regio’s Bolgheri en Maremma gekend voor de uitstekende Vermentino’s. Bijvoorbeeld van Antinori of La Spinetta. We zijn in Toscane, dus wijnboeren weten wat kwaliteit en goed is… Dat voelen we (helaas) in de prijs. Maar, de westkust is echt beroemd geworden door de “Super-Toscanen”. Rode wijnen gemaakt op basis van de Franse Cabernet Sauvignon en Merlot druiven, eventueel vermengd met dé Toscaanse rode druif Sangiovese. Sassicaia (Tenuta San Guido) is de wijn die dit alles startte, en vandaag dus onbetaalbaar is voor de gewone wijnliefhebber. Gelukkig zijn er anderen die mooie betaalbare Super-Toscanen maken, zoals Ruffino Modus of zelfs ook van Tenuta San Guido, met hun derde wijn La Difese.

Het tweede deel van Toscane is in het oosten, de streek tussen Firenze en Siena en verder zuidelijk tot Montalcino en Montepulciano. Dit is de Chianti wijnregio, opgedeeld in verscheidene subregio’s. De belangrijkste is Chianti Classico, waar de Chianti is ontstaan en in kwaliteit beter scoort dan de gewone Chianti. Uiteraard zijn er talloze wijnproducenten die fantastische Chianti (Classico) maken. De rode druif Sangiovese is hier de meester. Uitstekende wijnen met een rijk boeket aan aroma’s van rood fruit en kruiden, hout, leder….

Wijnen proeven

Wil je echt Toscaanse wijn leren kennen, dan moet je wel naar Toscane reizen. Maar hoe begin je aan deze regio met honderden, zo niet duizenden, wijnboeren? Start bij Enoteca Falorni, het walhalla voor de wijnliefhebber. 

Ze hebben meer dan 1000 wijnen, waarvan +100 wijnen per glas te proeven zijn. Hier kan je echt een ontdekkingsreis maken doorheen Toscane. Zeker ideaal bij slechter weer of als het buiten snikheet is. Je kan er ook iets eten, maar daarvoor moet je er niet gaan, het is om de wijn te doen. Bezoek ook enkele wijnboeren zelf, best vooraf even bellen. Aanrader is Antinori, wellicht de grootste en rijkste wijnproducent, die een zeer belangrijke rol speelt in de Italiaanse wijnbranche. Hun nieuw ontvangstcenter is fenomenaal. Castello Di Volpaia is eveneens een ontdekking. Mooie wijnen, maar vooral unieke locatie.

​Restaurants/Enoteca

Ristoro di Lamole, in Lamole (topregio Chianti!) Ongetwijfeld mooiste zicht vanop uw tafel, hoog in de groene heuvels. Proef de zwarte risotto. Een omweg waard, GPS noodzakelijk!

Enoteca Giovanni, in Montecatini Terme. Ongelooflijke sfeer, echte Italiaanse gerechten en uitgebreide wijnkeuze. Het restaurant is een omweg waard! Montecatini ligt niet zo ver van Lucca.

Ristorante-Enoteca “DEL DUCA”, in Volterra. Authentiek gebleven, ondanks het toeristische stadje. Als je in Volterra bent, niet twijfelen, hier lekker genieten van Italiaanse spijs en drank.
Dorandò , San Gimignano. Restaurant verscholen in de kleine straatjes. Klassieker in bediening, maar pasta’s & truffels zijn overheerlijk.

Osteria di Passignano. Deze kwaliteitsbistro is van Antinori. Eigenlijk is het hele dorp Badia di Passignano van Antinori. Je kan hun wijnen proeven en kopen. Voor de echte wijnliefhebber, zeker een omweg waard. Eveneens voor de toerist, die lekker wil eten en drinken.

Info

Er zijn talloze hotels en B&B, sommige uitgebaat door Belgen. Ieder vindt wel iets naar zijn smaak. Boek vroeg genoeg, je bent nooit alleen in Toscane..