Bourgogne, referentie voor top Chardonnay

31 januari 2023 in
WijnInZicht, Wim Philippe

Bourgogne: een straffe wijnregio, dat is zeker! In deze blog nemen we je mee in zuidelijke richting naar de top voor witte Chardonnay wijnen: Côte de Beaune en de Mâconnais. De Chardonnay-druif is goed voor 48% van de totale Bourgogne wijnproductie. De referentie voor top rode Pinot Noir wijnen (Côte d’Or (Côte de Nuits, Côte de Beaune) proevenwe in een afzonderlijk artikel.

Côte de Beaune– excellent voor de witte Chardonnay

Vanuit Beaune neem je de Route des Grands Crus in zuidelijke richting. Wij bezochten de streek eind september, kort na de oogst. ’s Morgens kan het dan behoorlijk mistig zijn. Maar wanneer de mist optrekt en de zon de verkleurende wijngaarden een goudgele herfstpracht schenkt, weet je meteen vanwaar de naam Côte d’Or komt.


Voorbij Pommard rijd je door Volnay en zo ben je al gauw in Meursault. Een top-village! Bezoek het Château de Meursault met zijn indrukwekkende wijnkelders. De standaard degustatieformule biedt je 3 witte en 4 rode wijnen. Verrassend genoeg begin je er met de rode wijnen. Bij een maaltijd is dat zelden de goede volgorde, maar hier lukt het wel. Geniet van de excellente witte Meursault-Charmes Premier Cru. De Charmes-wijngaard ligt in het zuiden van Meursault en heeft een ideale, goed waterdoorlatende, kalkrijke mineralige bodem. De wijn (oogst 2013) is behoorlijk vol en complex met aroma’s van appel, rijp steenfruit (perzik) en wat mineralige tonen. De zuivelsmaken en de hartige tonen van biscuit verraden de malolactische fermentatie en de rijping ‘sur lie’. In de mond wat exotisch fruit (ananas), kokosnoot en vanille (houtrijping). Kortom een schoolvoorbeeld van een top Chardonnay uit de Côte de Beaune.


Naast Meursault zijn Puligny, Montrachet en Chassagne topgemeenten uit Côte de Beaune. Dus bezoek je het Château de Chassagne-Montrachet van de familie Picard. Bijzonder zijn de eiken vaten met gekleurde beugels. Elk jaar heeft zijn eigen kleurtje, de creatieve toets van dochter Francine, die het wijnhuis nu beheert. Hier kan je naar eigen keuze degusteren. Proef de Chassagne-Montrachet ‘En Pimont’ van 2013. Heerlijke vanille en hazelnoot door de houtrijping.

Rijd verder naar de hoger gelegen wijndorpjes Saint-Aubin, Monthelie en Volnay. In Volnay geraak je via steile wegjes helemaal tot boven op het plateau. Je wordt er beloond met een prachtig panoramisch zicht over de omgeving. De wijngaarden op de voorgrond gaan over in het mooie Pommard, en verderop zie je Beaune en de weidse vlakte. Zin in een natuurwandeling? Nog iets meer naar het westen in Vauchignon vind je het ‘einde van de wereld’. Le Cirque du Bout de Monde is een prachtig stukje natuur met bos, kliffen en een waterval.

Mâconnais – het zonnige, warme zuiden van Bourgogne: heerlijk volle wijnen

We rijden naar het zuiden door de Côte Challonnaise. Je merkt dat het stilaan iets warmer wordt. De wijngaarden liggen er op grotere hoogte dan in de Côte d’Or en ze zijn vaak niet naar het oosten gericht. Daardoor worden de druiven niet altijd voldoende rijp, en krijg je iets lichtere en minder prestigieuze wijnen. Toch bieden wijndorpen als Rully, Mercurey, Givry en Montagny meer dan behoorlijke Premier Cru-wijnen.

De Mâconnais is het meest zuidelijke luik van de Bourgogne. Je ervaart meteen de overgang van Noord naar Zuid. Het is er zonnig en vaak zo’n 5 graden warmer dan in Beaune. Ook de vegetatie toont dat je een behoorlijk stuk naar het zuiden bent opgeschoven. Een prachtig glooiend landschap met wijndorpjes als Davayé, Pouilly en Solutré. Je rijd best eerst naar de Roche de Solutré, de beroemde rots die heerst over de streek. Rond de rots liggen uitstekende wijngaarden, gevormd door de geologische geschiedenis en de daaruit resulterende bodemgesteldheid. Er zijn ook heel wat prehistorische vondsten, die je kan bezoeken in het museum. Neem het wandelpad dat je leidt naar de top van de rots. Boven op 495m hoogte wacht je een adembenemend zicht.

Rijd nadien naar Fuissé, een charmant dorpje met het ene wijndomein naast het andere. Bezoek het Château de Beauregard van de familie Burrier. De naam verwijst naar het prachtig zicht op de Roche de Solutré en op haar tweelingbroertje, de Roche de Vergisson. Proef de Pouilly-Fuissé Vers Cras (specifiek climat). Deze wijn biedt alles wat je van een volle Mâconnais mag verwachten: nog wat mineralige tonen (van de krijtondergrond), citrusfruit en steenfruit (perzik), wat nadrukkelijker het exotisch fruit zoals ananas (gezien de warmere streek), boterachtige aroma’s (van de malolactische fermentatie), brioche (van de rijping op dode gistcellen), amandel, hazelnoten en vanille (van de houtrijping) tot wat honing (van de flesrijping).

Op het Château de Fuissé van de familie Vincent kan je een boeiende afspraak maken met Bénédicte, dochter van de eigenaar en zelf commercieel directeur. In de prachtige kelder krijg je uitstekende uitleg over het vinificatieproces met al zijn varianten. De meeste wijnen worden geblend om de typische stijl van hun variëteiten elk jaar zo goed mogelijk na te bootsen. Alleen hun topwijn (Pouilly-Fuissé Le Clos Monopole) komt helemaal van een specifieke ommuurd perceel. Buiten toont Bénédicte welke wijn van welk perceel komt en legt haarfijn uit hoe de verscheidenheid in de terroir de verschillende wijnstijlen bepaalt. Degusteer hun zeer fris-fruitige Saint-Véran, hun mineralige Pouilly-Fuissé Marie-Antoinette, de al wat vollere Pouilly-Fuissé Tête de Cru en tenslotte de topwijn Le Clos Monopole, die bijzonder in de smaak valt door zijn complexiteit en finesse.


En proef ook jonge wijnproducenten, zoals Domaine Thibert. Het relatief jonge bedrijf groeit snel, nu met een recente investering in een 2de productiehal. Ze mogen met terechte fierheid hun Pouilly-Fuissé vanaf 2018 als Premier Cru op de markt aanbieden.

Wat hebben we geleerd?

De Bourgogne bevestigt uiteraard haar reputatie voor uitstekende Chardonnay wijnen.
Een reis door de Bourgogne illustreert de verscheidenheid in stijlen van de Chardonnay wijnen. Er bestaat immers niet één enkele typische Chardonnay wijnstijl. De stijl wordt bepaald door de terroir, het klimaat, de vinificatietechniek en de rijping.
De prijzen swingen wel vaak de pan uit. De vraag naar de betere Bourgognewijnen is erg groot en groeit nog, terwijl het aanbod beperkt blijft.
De Bourgogne heeft een goed tot zeer goed 2017 oogstjaar. De streek bleef immers gespaard van de voorjaarsvorst in april 2017 en ook al te hevige onweders of hagelstormen bleven uit.
Tenslotte, de Bourgogne biedt je een bijzonder fijne combinatie van natuur, geschiedenis, gastronomie en uiteraard topwijnen. Bereid je reis goed voor en reserveer zeker op voorhand bij de wijndomeinen die je zeker wil bezoeken. Geniet ervan!

Zie ook onze blog Bourgogne deel 1 voor meer tips over hotels & restaurants.