Je kent vast onze populaire ‘klassikale’ sessies, die we in het voor- en najaar inrichten. Af en toe krijgen we de vraag naar op maat opleidingen. Wijnliefhebbers die met een kleine groep, een 6 à 10 personen, een privé wijnopleiding wensen. Meestal vertrekken we vanuit onze Basiscursus en passen die aan naar de specifieke behoeften. Soms doen we ook een één-avond sessie op maat, bv. specifiek over één land of over een thema.
Enkele verrukkelijke verschillen tussen privé en publieke sessies.
De deelnemers kennen elkaar en weten vaak ieders wijnvoorkeur. Hierdoor is de interactie en het durven ‘praten’ in groep groter. De belangrijkste motivatie is dat een deel van de ‘te proeven’ wijnen uit de privé wijnkelder(s) komen. WijnInZicht vult aan zodat we 7 wijnen per avond proeven. Je proeft je eigen wijnen onder begeleiding en tegelijkertijd in vergelijking met 'wereld'wijnen. Daarnaast spitsen we de extra informatie over druiven, wijnregio, appellatie en tips toe op de behoeften van de deelnemers. Tot slot, vaak voorziet de privé-organisator een klein hapje zoals brood, kaas en charcuterie. WijnInZicht zal de keuze van de hapjes sturen naar de onderwerpen per avond. Zo krijg je, zonder het te beseffen, een belangrijke toegevoegde waarde, nl: een initiatie tot food-pairing.
Een echte win-win
Voor ons is zo’n privé opleiding uitermate leuk. Ook wij ontdekken nieuwe wijnen en krijgen een ander soort vragen voorgeschoteld. Het “wijnproeven als een pro” is het belangrijkste aspect in zo’n privé sessie. Deelnemers hebben vaak veel wijnen geproefd/gedronken, maar de gestructureerde proefmethode, die wij hanteren, opent nieuwe ervaringen en inzichten voor hen. Het is mooi om mee te maken dat de groep samen groeit gedurende de 5 avonden. Meer wijnkennis geeft echt meer wijnplezier!
Voor wie is op maat leuk?
Naast de particulier krijgen we ook van horeca, wijnhandel of vereniging de vraag voor op maat opleiding. Via de privé cursus krijgt hun personeel of klanten snel een unieke introductie tot wijn; Met hun eigen wijnen. Dat laatste is essentieel, want de opgedane kennis en ervaring kan onmiddellijk toegepast worden.
Enkele bijzondere wijnen 'op maat' geproefd
Er was een uitstekende Spaanse witte wijn gepland… Maar helaas was de laatste fles net de week voordien leeg gedronken… Samen snel een vervanger gezocht, een verrassende witte wijn: Skerpioen 2021, The Sadie Family uit Zuid-Afrika (Swartland, St. Helena Bay). Een assemblage van twee druiven: Chenin Blanc (=Steen) en Palomino (=Vaalblaar).
Bij het proeven van de wijn (fles was al open van voor de start van de sessie) bleek onmiddellijk dat de wijn goed was. De concurrerende wijn uit Alto-Adige werd echter hoger ingeschat. Maar dan kwam de verrassing op het einde van de sessie. Door de discussie over de hogere prijs (50 €), werd de Zuid-Afrikaan opnieuw geproefd. Hij was op dat moment wat warmer én bleek significant geëvolueerd. Concentratie (hoog), afdronk (lang) complexiteit (aromatisch, zuiders, variërend van fruit tot mineraal, noten, kruiden, gember, fynbos!...) en alles volledig in harmonie. Deze uitmuntende wijn gaf pas na lang luchten (lees karafferen) zijn geheimen prijs. Dat noemen we top kwaliteit!
Portugal, minder gekend, maar maakt uitstekende wijnen, vaak met een mooie prijs/kwaliteit verhouding. Bijvoorbeeld de witte Encruzado Reserva van het huis Quinta da Taboadella (bestaat sinds 1255). De wijn komt uit de Dao regio en is gemaakt met hun lokale kwaliteitsdruif ‘Encruzado’. We proeven een delicaat aroma van citroen, groene appels en gedroogde bloemen. Mooie structuur in de mond, frisse zuren en toch ook rond (of vol) met de typische mineraliteit van de Encruzado. Het resultaat is een stevige en weelderige witte wijn met een zijdezachte textuur, opmerkelijke diepte en langere afdronk
Prosecco. Het is altijd leuk een nieuw wijndomein te proeven, dat je verbaast. La Tordera, uit de topregio Valdobbiadene DOCG levert met de Otreval Rive Di Guia Extra Brut een droge, fijne Prosecco. Aroma’s van bloemen, fruit (appel, peer), noot… en wat mineraliteit. Met een natuurlijke elegantie, die typerend is voor kwalitatieve Prosecco. De wijn toont een goede complexiteit en gemiddelde afdronk. De Extra Brut (geen dosage) brengt een frisse, pittige Prosecco met fijne parels.
Een competitie tussen twee diep rode “super grand cru” wijnen uit de Priorat appellatie (Spanje, Catalonië regio): Clos Mogador versus Mas Doix. Zoiets kan enkel in een sessie op maat. Hieronder zie je de proefnotitie van beide uitmuntende wijnen. We hadden ook een klein hapje, Carpaccio met olijfolie en Parmezaan… Bij klasse wijnen is het altijd verrukkelijk hoe deze open komen als ze interageren met de gerechten.
PS: Beide wijnen hebben vooraf enkele uren in de karaf kunnen luchten...
Wens je ook een op maat wijnopleiding, neem contact met ons op via info@wijninzicht.be