Vakantie in zicht - deel 3!

6 juni 2023 in
Vakantie in zicht - deel 3!
WijnInZicht, Peter Cattersel

Vakantie in zicht: dit keer meer informatie over wijnroutes in Europa. Of je nu je vakantiereis al geboekt hebt of niet, in Europa zijn er altijd wijnroutes en ontdekkingen in de buurt. Een wijnroute is toch je ideale uitstap of je nu al dan niet wijnliefhebber bent. De routes lopen door prachtige natuur, doorspekt met historische verhalen, culturele ontwikkeling en uiteraard lekker eten en drinken. Start alvast met je eigen wijnuitstap te plannen.

Lannoo's autoboek: Europese wijnroutes

Dit nieuwe boek bespreekt 39 wijnroutes doorheen 10 Europese landen. Van Portugal over Oostenrijk tot Griekenland. Mooie kaarten tonen de route en de te bezoeken plaatsen, aangevuld met toeristische informatie en foto's over bijzondere plaatsen, wijnstreken en druiven. En natuurlijk tips om wijnhuizen te bezoeken.
Prachtig uitgegeven. Het boek biedt een mooi overzicht en is een ideaal startpunt om je eigen wijnuitstap te plannen. Te verkrijgen in de betere boekhandel.
Prijs 39,99 €

Route des vins France

Als groots wijnland heeft Frankrijk diverse wijnroutes. Route des vins d'Alsace is de oudste, misschien zelfs de oudste van Europa. Maar alle andere wijn appellaties zijn tevens toeristisch goed uitgebouwd. De webpagina Route des vins France toont de voornaamste.  Af toe is het wat doorklikken naar de juiste info,  maar ook dit is alvast een mooi startpunt om je eigen wijnuitstap te plannen. 

Misschien is de site visitfrenchwine.com ook iets voor jou.

Strada del vino Italiane

Italië, het land waar wijn, gastronomie, cultuur en geschiedenis subliem samensmelten. Geen wonder dat er talloze wijnroutes zijn.

Coordinamento Nazionale delle Strade del Vino: "1.000 aziende vitivinicole, 500 ristoranti, 450 strutture ricettive e 320 agriturismi."

En voor één keer heeft Italië dit voorbeeldig georganiseerd. Ze hebben een 'officiële site' gemaakt. Handig overzicht. Ook hier is het wat zoeken tot je de juiste info hebt gevonden, maar als startpunt om je eigen wijnuitstap te plannen is het alvast geslaagd. 

PS: voor liefhebbers van Piëmonte. Vlaams wijnicoon Gido Van Imschoot geeft je alle wijn & toerisme info in "Ontdek Piëmonte"

green grass field near mountain during daytime

Rutas del vino Espana

Ondanks dat Spanje evenveel te bieden heeft als de landen hierboven, is het wijntoerisme wat minder uitgebouwd. Maar er wordt aan gewerkt,  bezoek de site "wine routes of Spain". Hier word je nog vaak doorverwezen naar de toerisme site van de regio. Niet getreurd, daar staan vaak wijnroutes of leuke activiteiten om je wijnuitstap te plannen.

Of bekijk even Wine Tourism Spain.

Wijnland Duitsland

We hebben dit prachtige wijnboek al eerder besproken. Een must als je doorheen de Duitse wijnen wil reizen. Zeer uitgebreide tips over regio's, wijnen, hotels/eetgelegenheden, enz...  De derde druk is net beschikbaar, te bestellen bij Vinikus.
Met het boek is je wijnuitstap zo gepland.
PS: Duitsland is "grundlich", er bestaat natuurlijk een website over de Duitse Weinstrassen.