Dit boek heeft mijn mening over Duitsland en Duitse wijn drastisch veranderd. Ik moet eerlijk toegeven dat ik Duitsland ook vaak “vergat” als wijnregio en toerisme trekpleister. Maar dit boek heeft mijn wijnleven totaal verandert. Nu ga ik naar Duitsland op reis en zal ik ervoor zorgen dat ook Duitsland mijn stopplaats wordt indien de reis nadien verder gaat naar Oostenrijk of Italië. Duitslang maakt uitmuntende Riesling en Pinot Noir. Maar ook andere wijnen worden steeds beter. Aan iedereen: start met Duitse wijn te ontdekken, proeven en beleven.
Waarom heeft Duitsland dan zo een negatief wijn-imago?
De voornaamste reden is “zoetheid” in de wijn. Het Duitse kwaliteitssysteem “Prädikatswein” is (helaas) op suiker en zoet gebaseerd. Als je graag zoete wijnen drinkt, dan is dit prima. Maar eigenlijk is het zoet zijn van een wijn op zich geen absoluut kwaliteitscriteria. Bovendien vraagt de markt vandaag drogere wijnen. Droge wijn betekent dat de wijn maximaal een 6 tot 9 gram suiker per liter bevat. De samenstelling van zoete wijn is anders, meer suiker, ander evenwicht tussen zoet en zuur, enz. Dat maakt dat zoete wijnen voor de moderne wijndrinker eerder een niche product is. Een collega blogschrijver toont dat Cola een beter evenwicht heeft tussen zoet en zuur dan (goedkopere) zoete wijnen. (Zie The Liebfraumilch Complex, Engelstalige blog van Winenotes.be).
Wijnland Duitsland.
Dit prachtige boek is geschreven door auteurs Gerd Brabant en Marc Roovers, echte specialisten in Duitse wijn. Het boek is een klepper van 400 pagina’s, en laat je reizen doorheen alle Duitse wijnregio’s. Met uiteraard aanraders om wijnboeren te bezoeken. Maar ook met talloze tips over restaurants & hotels én zelfs wandelwegen. Het is niet alleen een wijnboek, maar eigenlijk ook een toeristisch gids.
Het boek start met wat geschiedenis en uitleg over het Duitse wijnsysteem. Duitsland is een moeilijk wijnland. De toelichting is uiterst belangrijk om wegwijs te geraken in het complexe systeem. Kort samengevat: Kijk naar de melding "Trocken" op de fles, en volg verder het officieus kwaliteitssysteem VDP.
Dan volgen meer dan 350 pagina's over de wijnregio's. Je leert alles over het eigen terroir (ligging), de grote namen die de regio bekend maakte en uiteraard advies over de beste wijnboeren. Uniek is dat je als surplus detail info krijgt over mooie natuur en wijngaard wandelingen en aanbevelingen voor hotel, bistro en restaurant.
Voor mij is het lang geleden dat ik zo een compleet en volledig wijnboek ter hand heb genomen.
Klik hier voor een korte voorbeeld impressie.
(De derde druk van dit boek uit einde juni van dit jaar. Dit bewijst het succes. Echt een aanrader. Voor aankoop, klik hier.)