Laatste 4 jaar: Vrieskoude bedreigt wijngaarden!

4 januari 2023 in
Laatste 4 jaar: Vrieskoude bedreigt wijngaarden!
WijnInZicht, Peter Cattersel

We voelen het allemaal de laatste jaren.Zowel tijdens de winter als in het prille voorjaar kunnen we kortstondige koudeprikken krijgen. Enkele dagen na elkaar ijzig koud kan voldoende zijn om schade te veroorzaken. Ook hagel, waterbommen & grondverschuivingen komen de laatste jaren frequent voor, zelfs tijdens de zomermaanden. Geen enkel Europees wijnland ontkomt hieraan. De vrieskoude teistert vooral België, Noord Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Hagel is er in heel Frankrijk (van Chablis tot in aan de Middellandse zee), Italië (Piemonte, Sicilië, Abruzzo...), Spanje, enz.

Dit betekent crisis voor de wijnboer. In de lente ontwaken en bloeien de wijngaarden. Wijnstokken hebben vooral zon en warmte nodig, geen vrieskoude of hagel. In de zomer rijpt de druif en verkleurt ze (véraison). Een waterbom of storm kan de wijnboer dan missen als kiespijn.

Voorbeelden

Bourgogne & Chablis: Deze regio kent de lentevorst maar al te goed. Toch is het sinds 1981 geleden dat het zo koud was in Bourgogne. Mensen spreken over hun kindertijd. Wijnboeren proberen zich te beschermen tegen de vorst met warmtevuren of met watersproeiers, die een ijslaag rond de knop vormt en ze zo beschermt. De mens die zich beschermt tegen de natuurgrillen geeft echter ongelooflijke mooie beelden.
foto (c) Aurelien Ibanez

Zwitserland: Wijnregio’s in Zwitserland, oa. rond het meer van Genève en in de buurt van Neuchatel, zijn eveneens geraakt door de vrieskoude. Sommige regio’s wilden helikopters inzetten om zich te beschermen, maar kregen geen toelating van de overheid. Zwitserse wijnen zijn fantastisch en zeldzaam, maar zullen door dit weer nog duurder worden.

Frankrijk: Loire en Bourgogne spreken jaar na jaar over schade die gaat van 30% tot 70% van de wijnoogst. Bordeaux spreekt van 30% schade. De totale wijnoogst daalt in Frankrijk de laatste jaren enkel door het onvoorspelbare weer.

Oostenrijk: De regio’s in Burgenland (onder Wenen) en langs de Donau hebben eveneens prijs. Hier spreekt men van een 30% schade, uiteraard sterk verschillend van boer tot boer.

Voor België is de situatie wat onduidelijk, maar het is zeker dat ook wij getroffen zijn. Elk jaar is er wel een regio die schade lijdt. Wijnbouw is een mooi beroep, maar vandaag is het opnieuw bewezen dat de natuur baas is. Sta even stil bij het werk dat de wijnboer doet om jou te laten genieten van een glas lekkere wijn.