Wat wordt 2024?

29 december 2023 in
Wat wordt 2024?
WijnInZicht, Peter Cattersel

Binnen twaalf maanden zal de wijnwereld aanzienlijk veranderd zijn. Diverse uitdagingen, zoals de invloed van klimaat en weer, de evoluerende smaakvoorkeuren van wijndrinkers, en de groeiende concurrentie van alcoholvrije dranken, vormen cruciale factoren. 

Anderzijds, is er aanzienlijk potentieel. Vooreerst de opmerkelijke verschuiving van bulkwijn naar een grotere waardering voor fijnere wijnen. De verkoop van deze verfijnde wijnen vertoont een stijgende trend, terwijl de vraag naar bulkwijnen afneemt. Wijnliefhebbers maken nu meer doordachte keuzes en benaderen hun selectie met een verhoogd niveau van kennis. Opvallend is ook de groeiende belangstelling  onder jongere generaties voor nieuwe wijnregio's, jonge en dynamische wijnboeren, evenals vernieuwende wijnstijlen.


Verschillende enquêtes van diverse nieuwswebsites voorspellen een groei in 2024 in verschillende wijnregio's.  Champagne wordt opnieuw getipt als de regio met het grootste groeipotentieel. Piemonte neemt verrassend de tweede plaats in, samen met Bourgogne, dat een opleving kent in wijnproductie. Toscane en Californië volgen verder op deze lijst. Opmerkelijk afwezig is Bordeaux, ondanks het prachtige terroir en de productie van fantastische wijnen. De regio lijkt echter commercieel zoekende te zijn, gekenmerkt door interne conflicten, discussies over commerciële samenwerking en uiteraard de zeer hoge prijzen.


Dit wijnjaar wordt duidelijk boeiend. En ook voor de wijnboer start in januari een nieuw jaar in de wijngaard...