Alsace, nergens zijn wijn en gastronomie zo verweven…

7 januari 2023 in
Alsace, nergens zijn wijn en gastronomie zo verweven…
WijnInZicht, Peter Cattersel

Vlakbij België. Op 4 à 5 uur ben je van Brussel in Colmar, de wijnhoofdstad van de Alsace (of Elzas); Ideaal als verlengd weekend trip of stopplaats tijdens je vakantiereis naar Zuid Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Balkan…

Toeristische topper

De Elzas is een mozaïek van kleine, pittoreske dorpjes, met telkens één hoofdstraat waar alles om draait. De zijstraten zijn direct minder druk, alles is goed te voet te doen. Eigenlijk zijn alle dorpjes een beetje een museum op zich: vakwerk bouwstijl, unieke kleurencombinatie, bloemen etalages… De auto, die parkeer je best aan de buitenkant van het dorpje. (De Elzas moet je met de fiets of moto doen, behalve als je wijn wil meebrengen.)
De meeste bezienswaardigheden zijn langs de “Route Du Vin”, aangeduid met speciale borden. Het toeristisch centrum van de Elzas ligt tussen Saint-Hyppolite en Eguisheim. Elders is er uiteraard ook veel te beleven. Enkele toppers :

Obernay (in het noorden) is één van de grotere stadjes en brengt je direct in de juiste sfeer. Gezellige winkelstraatjes en terrasjes in overvloed. Dus lekker eten en drinken is geen probleem. En de typische Alsace sfeer zie je aan de vakwerkhuizen, de lokale specialiteiten en de Duits-Franse sfeer, mooi vertolkt door het Elzas dialect.

Kasteel Haute Koeningsburg. In de omgeving van Saint-Hyppolite kan je de heuvels inrijden naar één van de grootste en mooiste kastelen van Frankrijk. Onderweg kan je een heuse roofvogelshow bijwonen, ideale verpozing met de kinderen.

Ribeauvillé. Persoonlijk vind ik dit het gezelligste stadje van de Elzas. Mooie natuurwandelingen naar de 3 ruïnes op de heuvels; mooie winkels met de typische Alsace tafellakens en decoraties; en echt lekkere Alsace keuken. Natuurlijk zijn er genoeg zeer goede wijnboeren zoals Trimbach en Muller (in Bergheim, dorpje ernaast).

Riquewhir. Eén van de gekendste dorpjes, dus druk in de zomer. Maar, hier wacht wel de echte Elzas top wijn op jouw, nl. Hugel. Elke wijnliefhebber moet dit geproefd hebben.

Kaysersberg. Iets meer cultuur activiteit zoals bezoek aan de kerk en bezoek aan “achter de kerk”. Daar is een open graf met skeletten, inclusief een heel verhaal en legende. Ook het huis van dokter Albert Schweizer, wat verder in de stad, is een mooi museum. Vlakbij vind je het tweede top domein van de Elzas, nl. Domaine Weinbach (bekijk hun film). Dit domein is bij mijn weten het enige “Clos” in de Elzas, dwz. een ommuurde wijngaard. Enkel te bezoeken op afspraak, maar van dit bezoek en de fantastische wijnen ga je nog jaren genieten. 

Eguisheim. Mooi gezellig stadje, met cirkelvormige straten. Leuke terrasjes en goede hotels. In de regio zijn talloze top wijnboeren zoals Jos Meyer in Wintzenheim, Ehrahrt in Wettolsheim, Zind-Humbrecht in Turckheim… En toeristische uitstappen naar verschillende kastelen (bv. Le château du Hohlandsbourg) of naar de stad Colmar zijn voorbeelden.

Er is nog oneindig veel meer, denk maar aan Strasbourg, dat een city trip op zichzelf waard is. Of de Vogezen, …

Eigenzinnige wijnstreek, Frans-Duitse mix

De Elzas is gekend voor zijn mono-cépage wijnen. Op de grens Frankrijk-Duitsland is de invloed van beide wijnlanden duidelijk te herkennen. De druiven zoals Riesling, zijn eerder Duits georiënteerd. Maar de Pinot Noir met houtlagering geeft een Frans tintje aan deze fruitige, elegante rode wijn.

Pinot Blanc

Lichte en minst kruidige van de Elzas. Verrassend frisse en fruitige wijnen. Ideaal om te verkoelen op een terrasje.

Pinot Gris

Krachtig, fruitig en kruidig is zijn karakter. Ideale begeleider, want kan alles aan, van apero over vis en BBQ tot vlees-gerechten.

Pinot Noir

Rood & prachtige wijn. De 'PN' is frisser en fruitiger dan Pinot Noir uit Bourgogne. Proef zeker ook een Pinot Noir, die korte tijd gerijpt is barriques (hout).

Riesling

Topdruif. Bestaat in droge, lichte stijl alsook in zoetere en vollere stijl. Perfect bij vis en gevogelte, dus ideaal bij één van de lokale Elzas specialiteiten.

Gewurztraminer

Uitstekende zoete wijn, die verrassend aromatisch is. Drink een Gewurz (Vendange Tardive) als digestief, en je zal oneindig genieten.

Muscat

Fruitig, kruidig en soms iets zoeter. Start met een droge Muscat op een terras met uitzicht op de vele wijngaarden. Succes verzekerd!

Enkele belangrijke indicaties op het etiket van een vin d’Alsace. 

Grand-Cru betekent dat de wijndruiven uit de beste wijngaarden komen en deze wijngaarden zijn wettelijk vastgelegd.
Vendange Tardive betekent late oogst. De druiven worden later geoogst dan normaal en geven dikwijls een zoetere, intensere en vollere wijn.
Edelzwicker of Gentil betekent dat de wijn een assemblage is van meerdere druiven, eerder de uitzondering in de Alsace.
En nu je er toch bent, probeer zeker ook de Crémant d’Alsace, uitstekende schuimwijn.

Biodynamische wijnen of organische wijnen zijn in de Elzas steeds meer en meer in trek. Zeker proberen als he daar bent. Een aanrader is Marc Kreydenweiss (te Andlau). Marc wordt aanzien als “het voorbeeld”. Maar ook het eerder vermelde Domaine Weinbach en Zind-Humbrecht zijn ook biodynamisch.

Hotels

Hotel-Restaurant Le Parc, St-Hyppolite (vlak bij Ribeauvillé). Zeer verzorgd 4 sterren hotel, rustige ligging en met zwembad. Tevens uitstekend Winstub als bistro en uitstekende bar om ’s avonds te verpozen (binnen of op het terras). 

Hotel Best Western Le Schoenenbourg, Riquewhir. Verzorgd 3 sterren hotel aan de rand van Riquewhir, met mooi buiten-zwembad. Hun restaurant is minder, maar in de buurt vind je wel genoeg lekkere brasseries.

Hotel Le Chambard Kaysersberg. Centrale ligging en zeer verzorgd topklasse hotel met uitstekend restaurant en wijnbistro.

Hotel Hostellerie du Chateau, Eguisheim. Ligt midden in stad, vlak bij de kerk en zeer centraal. Mooie, verzorgde kamers. Voorzien enkel ontbijt, er is geen restaurant… maar er zijn Bistro’s genoeg in de buurt.

 Restaurants/Bistro’s:

Caveau Ami’s Fritz, Ribeauvillé. Halverwege de hoofdstraat aan de linkse kant. Je moet door een gangetje gaan waar het terras al begint. Er is ook binnen plaats. Is groot, er komen groepen en is dus druk, maar de streekkeuken is zeer goed.

La table du gourmet, Riquewhir. Uitstekend restaurant (één Michelin ster!) met mix tussen traditie en de nieuwe keuken. Mooie inrichting en ze schenken uitstekende Elzas wijnen per glas. Ruime wijnkaart. Ze bieden nu ook slaapgelegenheid aan en een bistro!
 
Au Lion D’or, Kaysersberg. Excelente streekgerechten, en goede wijnkaart (bv hier Dom. Weinbach proeven). Zeker hun Creme Brulé proberen.

Auberge des 3 châteaux, Eguisheim. Excellent streek-restaurant. Uw plaats reserveren is noodzakelijk,. Twintig minuten na openen is het al volzet, want iedereen weet dat het hier goed toeven is. Eén woord, fantastisch!