Wijntips - Belgische wijnen

2 februari 2023 in
Wijntips - Belgische wijnen
WijnInZicht, Peter Cattersel

In deze blog bespreken we een aantal Belgische wijnen. Zowel kwaliteit als populariteit nemen jaar na jaar sterk toe. Uiteraard is onderstaande lijst maar een klein tipje van de sluier. Daarom vermelden we eerst enkele belangrijke (online) wijnwinkels met een ruim gamma aan Belgische wijnen. Belgian wines, Vinetiq en Oeno-Les Vins Belges.

We starten met, naar mijn mening, de Belgische top voor wit en rood, gemaakt door wijnproducenten met passie en een hart voor wijn en wijngaard.

Clos d’Opleeuw–  Chardonnay
België – Haspengouw.
Haspengouw, ommuurde wijngaard van 1ha met Chardonnay. De wijn: mooi goudgeel, helder… zoals we verwachten. De neus toont al direct het karakter. Elegante en fijne aroma’s van geel fruit, zoals appel, peer en abrikoos. Je waant je in een boomgaard. Tevens lichte houttoets met vanille. We proeven een mond vullende wijn, met een droge, lange afdronk. De frisse zuren geven levendigheid en de “boter” maakt de wijn rond. Uitstekende wijn, gemaakt naar het traditionele recept van de top Bourgognes uit Montrachet. Klasse.
Productie info? Manuele oogst, de wijn volgt een klassieke gisting en wordt vervolgens één jaar gerijpt in eiken barriques, de meeste zijn Franse eik maar er wordt ook één “Belgisch eiken vat” gebruikt. Nadien extra rijping van één jaar in cuve. (Clos d'Opleeuw)

Domein Aldeneyck – Pinot Noir Barrique 
België – Maasvallei Limburg
De Maasvallei, mooie dorpjes zoals Aldeneik, Rekkem of het Nederlandse Thorn. Pinot Noir Barrique is de wijn. We denken aan rode Bourgogne. Maar Aldeneyck heeft zijn eigen typiciteit, een mengeling van nieuwe wereldwijnen (fruitig) en Bourgogne (complex). Een heldere, donker, robijnrode wijn wacht in het glas. Even ruiken… een hele reeks van aroma’s: zwart fruit, braam kers, wat rood fruit, kruiden en hout. Ook de Pinot Noir aroma’s, die we associëren met “wild” of “natuur”, zijn aanwezig. In de mond proeven we een fluwele, frisse en halfvolle wijn. De rokerige of toasty aroma’s duiden op de hout rijping. Uitstekende Pinot Noir, één van mijn persoonlijke favorieten.
Productie info? De Pinot Noir wordt laat geoogst om een hogere complexiteit en kracht te krijgen. Alcoholische gisting  in inox tanks, de druiven weken 21 dagen in het sap om al hun smaken, aroma’s en kleuren aan de wijn te geven. De wijn rijpt tot slot minimaal 10 maand in Franse eiken barriques.


In België wordt vooral schuimwijn gemaakt, van uitstekende kwaliteit.  

Twee uitersten in de Belgische schuimwijnen
Ruffus staat het dichts bij Champagne. Komt uit Wallonië en wordt op dezelfde wijze gemaakt. Zeer delicaat, veel finesse en toegankelijk. Floraal, fruit en toast aroma’s. Gemaakt van 100% Chardonnay. 

De Zwarte Parel van Genoels-Elderen, eveneens van Chardonnay gemaakt, is intenser en voller. Meer fruit (wit & geel), hout en rijping aroma's. Het is een millésime, en kan daardoor wat jaren rijpen in je kelder. Verrassende en boeiende topwijn.

Schuimwijn van Westhoek tot Nederlandse grens 
Bacquart Brut - Entre Deux Monts.
Wijndomein in het Heuvelland, en voortrekker van uitstekende schuim- en andere wijnen. Een gastronomische schuimwijn op basis van Chardonnay en Pinot Noir. Lichtere goudgele kleur met fijne aroma's van fris fruit (citrus, perzik), gist/getoast en mineraliteit. Vollere smaak met levendige zuren aangevuld met vanille en hout aroma. Kan Zowel voor aperitief als pure visgerechten.

Goud Brut - Schorpion.
Klein wijndomein in Haspengauw, beroemd om zijn schuimwijn! Een frisse, droge felparelende citroengele schuimwijn op basis van Chardonnay en Pinot Blanc. In de neus aroma’s van rijpe appel met impressies van nootjes en kruidnagel. In de mond fijnfruitig en vol. Gedragen door fijne zuren, elegant met een middellange afdronk.


We zijn een klein wijnland, noordelijk gelegen. Dat betekent klimatologisch uitdagend, zelfs met een jaarlijkse opwarming. Vandaar dat heel wat wijnmakers lokale druiven gebruiken, al dan niet in een assemblage.

Twee uitersten: instapwijn vs. gastronomisch
Dornfelder - Kluisberg.
Hageland, een domein dat mee aan de wieg stond. Prijsbewust en toegankelijke wijnen, gemaakt met hart en ziel. Paarsrode kleur. We ruiken fruit aroma’s van kers, kriek, bes en wat kruidigheid. Frisse, elegante wijn, jong te drinken bij bv. BBQ. Gemaakt van de lokale druif Dornfelder.

Kontreir III - Wijnfaktorij.
Rode wijn, een assemblage van Dornfelder, Acolon als lokale helden en Pinot Noir. Donkere kleur. Intens en rijke wijn met aroma's van zwart fruit, kruiden of specerijen en aardse geuren. Elegantie en concentratie zijn mooi in evenwicht. 
Deze gastronomische wijn wordt in toprestaurants aangeboden!

Alle bovenstaande wijnen zijn tijdens onze sessies "Belgische wijnen" geproefd, samen met nog talloze andere Belgische domeinen. Raadpleeg onze wijnsessie kalender, en doe mee met de volgende sessie over Belgische wijn. (of lees onze blog Belgische wijn.)