De Rhône, ongekend lekkere wijn

8 februari 2024 in
De Rhône, ongekend lekkere wijn
WijnInZicht, Peter Cattersel

De Rhône kent u door Avignon en Châteauneuf du Pape. Maar wist u dat de Rhône als enige Franse wijnstreek de absolute wereldtop haalt in witte wijn (Condrieu), in rode wijn (Hermitage, Châteauneuf du Pape), in rosé (Tavel) en in zoete wijn (Beaumes de Venise). Noch Bordeaux of Bourgogne doen dit hen na. De Rhône, ongekend lekkere wijn, die wereldwijd geroemd wordt. Ontdek ze verder in dit artikel. Naast mooie wijnen is de Rhône een uitgelezen vakantiebestemming.

Toerisme

Cultuur kan je opsnuiven in Lyon, want ook hier stroomt de Rhône door het stadscentrum of in Vienne of natuurlijk in Avignon. Maar vergeet ook de stad Nimes niet, een prachtige stad met bruisende terrasjes, leuke bistro’s en mooie winkels. In de buurt is de gekende Pont du Gard. De Rhône gaat door de Provence de Middellandse zee in, met pareltjes als Aiges Mortes.

Voor de natuurliefhebber, de wandelaar, de jogger, de wielertoerist is dit het ware paradijs. De Mont Ventoux met de Dentelles de Montmirail en de Camargue zijn gekende toppers. Maar de Via Rhona is uitzonderlijk: een fiets- en deels wandelroute van 700 km startend in Genève en eindigend in Aiges Mortes! U komt langs de steile wijngaardheuvels van de Noordelijke Rhône (Côte Rotie of Hermitage) en doorkruist Châteauneuf du Pape in de warme Zuidelijke Rhône. De Rhône vallei telt daarnaast talloze panoramische routes om rustig te toeren met de moto of wagen.

De Rhône Vallei heeft meer dan 70.000 ha wijngaard en produceert jaarlijks een 250 miljoen liter wijn en staat op de tweede plaats in Frankrijk. Enkel Bordeaux is groter. Dikwijls deelt men de Rhônestreek op in twee sub-regio’s: De Noordelijke Rhône en de Zuidelijke Rhône. Maar de regio van Die, bv. met schuimwijn Clairette de Die, maakt eveneens deel uit van de Rhône, alsook de Vin de Pays Collines Rhodaniennes (een IGP). Deze streek tussen Lyon en Vienne komt de laatste jaren sterk op voor zowel mooie rode als witte wijnen. Onderstaande tabel toont de belangrijkste kenmerken van de twee sub-regio’s.


De Appellaties (kwaliteit in de fles)

De instapwijnen zijn de Vin de Pays, waarvan de Collines Rhodanniennes een belangrijke is. Volgend niveau zijn de zogenaamde “Satellieten”. Dit zijn appellatie regio’s zoals bv. Costières de Nimes of Ventoux, die zich aangesloten hebben bij de Rhône. Je vindt hier dikwijls mooie wijnen tegen zeer betaalbare prijs, bv. het kleine familiebedrijf Domaine de Poulvarel.

Hieronder ziet u de opdeling van in: (1) Côtes du Rhône, dat het hele gebied omvat. (2) De Côtes du Rhône Villages, best met een vermelding van de gemeente, zijn van betere kwaliteit maar ook al iets duurder. (3) De top kwaliteit wordt gemaakt in de “Cru” appellaties. Er zijn 16 Cru’s, 8 in het noorden en 8 in het zuiden… Gekende voorbeelden zijn Hermitage in het noorden en Châteauneuf du Pape in het zuiden. (4) En tot slot de “andere” regio’s of satellieten.


Côtes du Rhône wordt gemaakt uit een assemblage van verschillende druiven, die uit heel de regio mogen komen. Deze appellatie biedt lekkere wijntjes voor lage prijzen, maar het is wat uitkijken of de kwaliteit goed is. Mooie voorbeelden zijn Chapoutier Belleruche (in wit en rood) of de Famille Perrin Réserve (zeker de rosé eens proberen). U heeft nu meteen twee vooraanstaande wijn-families uit de Rhône regio. Chapoutier is sterhouder in het noorden, met een focus op kwalitatieve biodynamische wijnproductie en Perrin bouwt aan een imperium in het zuiden rond het gerenommeerde Chateau de Beaucastel. Côtes du Rhône Village: De opstap om op termijn een “Cru” te worden.

De Cru’s, het nec plus ultra.

Het noorden bestaat enkel uit “Cru” regio’s, wat aangeeft hoeveel kwaliteit deze onderschatte regio in petto heeft. De wijnen zijn intens, maar tonen tegelijkertijd grote elegantie en finesse. Merk op: hier werkt men met mono-cépage, dwz. wijnen van één druif. Syrah voor rood en voor witte wijn is de absolute top Viognier. De Marsanne druif biedt hier, volgens mij, dikwijls een betere prijs/kwaliteit verhouding. De Cru Saint Joseph, bijvoorbeeld, werkt jaar op jaar aan betere kwaliteit en biedt uitzonderlijke mooie wijnen. Rode wijnen zijn er Syrah gebaseerd met finesse en frisheid. Wit is vooral Marsanne, dikwijls als mono cépage en soms vermengd met Rousanne, varierend van fris en fruitig tot vol, boterig en rijk. De appellatie Cornas, enkel voor rode wijnen, is een sterhouder. Krachtige en rijke Syrah wijnen met vol fruit, hout en kruiden aroma’s. Het noorden is gekend van de steile hellingen en voor de biodynamische wijnproductie worden de wijngaarden met paard bewerkt.

Ontdek de Noordelijke Rhône Cru’s: Côte Rotie, Condrieu, Chateau Grillet, Saint Joseph, Crozes Hermitage, Hermitage, Cornas en Saint Péray.

Het Zuiden heeft een mediterraan klimaat en werkt met assemblages van vele verschillende druiven. De variatie in stijl en kracht is groot, hoewel de meeste rode wijn intens is. Het is het zuiden dat de Rhône wijnen populair gemaakt heeft bij de grote massa met regio’s als Tavel (rosé), Châteauneuf du Pape en Gigondas. De streek heeft zowel bergachtige wijngaarden rond de Ventoux en de Dentelles tot vlakkere wijngaarden. De Mistral wind is uiteraard overal aanwezig. Toeristisch is het zuiden veel meer uitgewerkt met mooie rustieke dorpjes, veel hotels, gîtes en bistro’s… maar ook drukker en duurder.

Ontdek de Zuidelijke Rhône met Cru’s als Vacqueyras, Gigondas, Vinsobres, Châteauneuf de Pape, Lirac, Tavel, Beaumes de Venise, Rasteau.

Enkele mooie wijnproducenten: Domaine Jasmin te Ampuis (Côte Rotie, Collines Rhodaniennes), Guigal (Côte Rotie, Condrieu…), Chapoutier (Condrieu, Saint Joseph, Hermitage, Collines Rhodaniennes,…), Jaboulet (Hermitage), Cave de Tain (Noordelijke Rhone), Domaine des Chanssaud (Châteauneuf du Pape), Domaine du Vieux Lazaret (Châtauneuf du Pape), Famille Perrin (Zuidelijke Rhone), Domaine de Fondreche (Ventoux)…

Slapen & eten…
Dat vind je bij Domaine Chapoutier. De Noordelijke Rhône, prachtige natuur regio is minder toeristisch uitgebouwd dan het zuiden en dat maakt dat prijzen in vergelijking fors lager zijn.
Mooie hotels in het zuidelijke deel zijn bv. Domaine des Escaunes, uitgebaat door Belgen, en Le Vieux Castillon in een mooi klein dorp, zowel een klasse hotel als restaurant.
Meer info vindt u op:
Veel wijn informatie: http://www.vins-rhone.com/
Toerisme: http://www.rhonetourisme.com/, http://fr.rhonealpes-tourisme.com/, http://www.provenceweb.fr/, Fietsroute ViaRhona, Noordelijke Rhône, Zuidelijke Rhône.