Mijn favoriete feestwijnen

eindejaar 2023
15 januari 2024 in
Mijn favoriete feestwijnen
WijnInZicht, Peter Cattersel

Eindelijk schuiven we onze voeten onder de tafel. Vol verwachten kijkt we naar het menu. Of beter, naar de wijnen die erop staan, want dat is het belangrijkste, niet? Mijn tafelgenoten discussiëren al over tartaar, hertenfilet of krabbenpoten. Maar ik zoek wijnen die verrassen, die nieuwe ervaringen leveren en herinneringen ontluiken… Een Franciacorta schuimwijn is een Champagne met frisheid en charme. Net dat tikkeltje meer. Een Riesling, de meest onderschatte druif, verrast vooral mijn tafelgenoten. Hoe kan dat nu lekker zijn bij krabbenpoten? Ja, dat kan. Bij de hertenfilet hoort natuurlijk een rode wijn. Wanneer de ober de fles rode wijn brengt, roept mijn tafel verheugd: “Een heerlijke rode Bordeaux”. Maar nee, het is de Priorat die met gemak de (wijn)harten verovert. Na zo een feestdiner besluit ik: met de juiste wijnen til je het feest naar het hoogste niveau. Smakelijk!

Feestelijke bubbels

Italië is feesten en genieten. Franciacorta lijkt alvast een fantastisch begin van de eindejaarsfeesten. De Berlucchi ’61 Extra Brut brengt je met zijn fijne parels alvast in de juiste stemming. Frisse, rijke geuren van citrus, groen fruit, steenfruit en een vleugje brioche geven de nodige complexiteit aan deze feestdrank. Levenslust ontwaakt uit de pittige zuren. En de harmonieuze, fluwelen textuur en innemende afdronk… euh, genoeg gepraat. Het feest kan beginnen!

Deze schuimwijn staat op zichzelf, als aperitief of als begeleider van frisse tapas of voorgerechten. 

De Berlucchi ’61 is gemaakt op traditionele wijze, zoals Champagne, van Chardonnay en Pinot Noir en wordt geassembleerd met 20% reserve wijnen uit voorgaande oogstjaren. De wijn ondergaat een tweede gisting op fles en rijpt 24 maanden sur lie. 

Berlucchi ’61 Extra Brut -> Italië, Lombardië, Franciacorta.
Verkrijgbaar in verschillende winkels.


Feestelijk wit

Een Duitse Riesling. Daar denk je wellicht niet direct aan. Maar je zal verstelt staan van deze schitterende witte wijn die meer dan 10 jaar bewaart. De Riesling Terra Montosa van Georg Breuer onthult overvloedige aroma's van sappig fruit, gedroogd gras, zoete specerijen en een subtiele mineraliteit. De smaak is fris en smeuïg, met een aanhoudende afdronk. Kortom, een indrukwekkende combinatie van concentratie, complexiteit en elegantie. 

Terra Montosa of  “steile aarde” verwijst naar de wijngaarden op de Rüdesheimer Berg. Daar staan ze al sinds 1074 op steile hellingen met verschillende minerale bodems. Dat is het ideale terroir voor de Riesling. 

Koel serveren. 'Echt lekker' met ingelegde zalm, forel, charcuterie, zeevruchten, gevogelte, pikante kazen. Een riesling kan verrassende minerale of aardse nuances vertonen, die associaties oproepen met aardolie. 

Riesling Terra Montosa - Georg Breuer  -> Duitsland, Rijn.
Te koop bij Langbeen.

.


Feestelijk rood

Op de woeste bergflanken van de Priorat regio, 150 km van Barcelona, ontstaat één van de heerlijkste rode wijn. De Terra de Cuques Negre van het domein Terroir al Limit is een uitstekend voorbeeld. Aroma’s van rijpe zwarte en rode vruchten verklappen het zonnige bergklimaat. De fijne, aanhoudende zuren en frisse kruiden verraden de koele bergwinden. De leisteen (Llicorella) en klei brengen finesse en mineraliteit. Dit is een heerlijke sappige, evenwichtige en expressieve wijn, die “het verhaal vertelt van een plek, een volk en een tijd”.

De wijn houdt van fijne, rijke vleesgerechten: van fazant tot een stoofpotje everzwijn, of van biefstuk tot gegrild en gekruid lam.

De wijnboer assembleert de Carignan voor structuur en zuren met de Grenache voor elegantie en rood fruit. De fermentatie en rijping vinden plaats in hoogwaardige cement en inox vaten om de pure expressie van druif en terroir te waarborgen.

Terra de Cuques Negre - Terroir al Limit -> Spanje, Catalonië, Priorat.
Te koop bij 'La Buena Vida'.



Feestelijk zoet

Deze Vin Santo San Gimignano, van het huis Poderi del Paradiso, is een voorbeeld van de exclusieve Italiaanse dessert wijn. Prachtige kleur van diep amber met schakeringen van goudgeel. Het is een zoete en likoreuze dessertwijn met een heerlijk bouquet van amandelen en gekonfijte abrikozen. In de mond geconcentreerd maar niet stroperig of overweldigend. Alsof er een engeltje in je mond danst.En dat voor die prijs! 

Koel serveren. Past bij chocolade, peperkoek gekruide desserts... of op zichzelf. 

Na de oogst drogen de druiven 'op zolder' tot december. De zoete wijn wordt op de klassieke wijze gemaakt. Daarna volgt 4 jaar rijpen 'op zolder' in eiken vaten van 100 liter. Oxidatie en onderworpen aan de seizoenswisseling. 

Vin Santo San Gimignano - Poderi del Paradiso  -> Italië, Toscane
Te koop bij 'La Piccola Cantina'.



Feestelijk gedurfd, een rosé

Maak je een tartaar van tonijn of een zeevruchtenschotel. Of maak je het gezellig met gourmet. Verras je gasten met een frisse rosé wijn! We trekken dus naar de bakermat van de rosé, Côtes de Provence. De rosé Sainte-Victoire van Chateau Coussin is een fijne, frisse en kruidige rosé. Niet zo intens, maar des te meer fijn van smaak Een bleekroze kleur, typisch voor de streek, brengt een subtiele neus van wild rood fruit, citrus en mandarijn. Dit alles is omringd door een vleugje kruiden en munt. De pittige afdronk maakt van deze wijn een evenwichtige en geraffineerd rosé. En ja, ook fijn bij zuiderse salades. 

Rosé Sainte-Victoire - Chateau Coussin  -> Frankrijk, Côtes de Provence.
Te koop bij 'Dulst wijn met advies'.

Kijk naar onze andere wijntips.
en natuurlijk vind je ook talloze tips in onze blogs.