Portugal, absolute diversiteit & identiteit

9 oktober 2023 in
Portugal, absolute diversiteit & identiteit
WijnInZicht, Peter Cattersel

Portugal is een land met een sterke wijntraditie van meer dan 2000 jaar, even lang als Spanje of Frankrijk. Sterker, Portugal is het wijnland met de meeste lokale druiven en grootste diversiteit aan terroir ter wereld. Meer dan Italië of Frankrijk. Deze buitengewone positie geeft wijnen van uitstekende kwaliteit. Portugal is bruisend en boeiend, een wijnland vol nieuwe ontdekkingen omringd door prachtige natuur en cultuur.   

De 3 Portugese wijnpeilers


person holding grapes+250 eigen druifsoorten

unieke terroir

dynamiek van assemblage

Voornaamste wijnregio's

192.000 ha wijngaard en 640 miljoen liter wijnproductie per jaar. Een wereldspeler!

In het noorden is Porto (Douro) gekend voor zijn intense rode kwaliteitswijnen met prachtige terroirs langs de Douro rivier. Vinho Verde, aan de Spaanse grens,  levert frisse, minerale en aromatische wijnen uit het noorden. De regio is trouwens de referentie voor de Alvarinho druif.

In het zuiden is Alentejo na Douro de grootste regio van Portugal met een ruime variatie aan wijnen. Alentejo is de grootste kurk producent. 

In het midden vind je de uitdagers Bairrada (intens en uitdagend), Dao (harmonieus en elegant) en Beira (fris en fruitig). Mooie wijnen aan (nog) een betaalbare prijs. Regio's met een grote toekomst in het verschiet. 

Enkele interessante wijnboeren 

Alentejo: Esporao , Cartuxa  –  Dao: Quinta da Taboadella    
Douro: Casa Ferreirinha , Niepoort  – Vinho Verde: Soalheiro.

Terroirs & druiven

Douro is wellicht de bekendste regio met een uniek terroir. Steile hellingen, minerale gronden (graniet, leisteen...) en een gematigd continentaal klimaat door de rivier. Talloze druiven worden gebruikt, want "dit maakt hun regio uniek" zeggen de wijnmakers. Hier staan nog wijngaarden, waar verschillende druiven door elkaar zijn aangeplant.

Druiven

Het mooie aan wijn is het vermogen om te verrassen. In Portugal proef je altijd nieuwe wijnen om van te genieten, gemaakt met talloze ongekende lokale druiven en op onverwachte plekken.  Wist je dit niet? Ontdek hun boeiende wijncultuur!  

Zon, weids en eigenzinnig

Alentejo, in het zuiden van Portugal is haast het tegenovergestelde van Douro. Heuvelachtig of vlak, veel zon, dun bevolkt... Maar er zijn een vijftal sub-regio's waar fantastische wijnen worden gemaakt. Hier gebruikt men trouwens ook vaak Franse druiven.


Zin in meer Portugal?

Volg onze sessie-reeks over Spanje-Portugal, en geniet mee van de mooie wijnen en verhalen uit deze eeuwenoude wijnlanden.

Schrijf nu in