Ontdek enkele wijnen van onze maatsessies

een unieke wijnbeleving!
16 november 2023 in
Ontdek enkele wijnen van onze maatsessies
WijnInZicht, Peter Cattersel

Je kent vast onze populaire ‘klassikale’ sessies, die we in het voor- en najaar inrichten. We krijgen vaak de vraag naar op maat opleidingen. Wijnliefhebbers die met een kleine groep, bijvoorbeeld een 6 à 10 personen, een privé wijnopleiding wensen. Meestal vertrekken we vanuit onze Basiscursus en passen die aan naar de specifieke behoeften. Soms doen we ook een één-avond sessie op maat, bv. specifiek over één land of over een thema. 

Enkele bijzondere wijnen 'op maat' geproefd

Een belangrijk verschil met de standaard opleidingen zijn vaak de geselecteerde wijnen, die uit de privé wijnkelder of -kast komen.

Er was een uitstekende Spaanse witte wijn gepland… Maar helaas was de laatste fles net de week voordien leeg gedronken… Samen snel een vervanger gezocht, een verrassende witte wijn: Skerpioen 2021, The Sadie Family uit Zuid-Afrika (Swartland, St. Helena Bay). Een assemblage van twee druiven: Chenin Blanc (=Steen) en Palomino (=Vaalblaar).

Bij het proeven van de wijn (fles was al open van voor de start van de sessie) bleek onmiddellijk dat de wijn goed was. De concurrerende wijn uit Alto-Adige werd echter hoger ingeschat. Maar dan kwam de verrassing op het einde van de sessie. Door de discussie over de hogere prijs (50 €), werd de Zuid-Afrikaan opnieuw geproefd. Hij was op dat moment wat warmer én bleek significant geëvolueerd. Concentratie (hoog), afdronk (lang)  complexiteit (aromatisch, zuiders, variërend van fruit tot mineraal, noten, kruiden, gember, fynbos!...) en alles volledig in harmonie. Deze uitmuntende wijn gaf pas na lang luchten (lees karafferen) zijn geheimen prijs. Dat noemen we top kwaliteit!


Portugal, minder gekend, maar maakt uitstekende wijnen, vaak met een mooie prijs/kwaliteit verhouding. Bijvoorbeeld de witte Encruzado Reserva van het huis Quinta da Taboadella (bestaat sinds 1255). De wijn komt uit de Dao regio en is gemaakt met hun lokale kwaliteitsdruif ‘Encruzado’. We proeven een delicaat aroma van citroen, groene appels en gedroogde bloemen. Mooie structuur in de mond, frisse zuren en toch ook rond (of vol) met de typische mineraliteit van de Encruzado. Het resultaat is een stevige en weelderige witte wijn met een zijdezachte textuur, opmerkelijke diepte en langere afdronk

Prosecco. Het is altijd leuk een nieuw wijndomein te proeven, dat je verbaast. La Tordera, uit de topregio Valdobbiadene DOCG levert met de Otreval Rive Di Guia Extra Brut een droge, fijne Prosecco. Aroma’s van bloemen, fruit (appel, peer), noot… en wat mineraliteit. Met een natuurlijke elegantie, die typerend is voor kwalitatieve Prosecco. De wijn toont een goede complexiteit en gemiddelde afdronk. De Extra Brut (geen dosage) brengt een frisse, pittige Prosecco met fijne parels.

Een competitie tussen twee diep rode “super grand cru” wijnen uit de Priorat appellatie (Spanje, Catalonië regio): Clos Mogador versus Mas Doix. Zoiets kan enkel in een sessie op maat. Hieronder zie je de proefnotitie van beide uitmuntende wijnen. We hadden ook een klein hapje, Carpaccio met olijfolie en Parmezaan… Bij klasse wijnen is het altijd verrukkelijk hoe deze open komen als ze interageren met de gerechten. 
PS: Beide wijnen hebben vooraf enkele uren in de karaf kunnen luchten...


Meer info over sessies op maat, klik hier.
of neem contact met ons op via info@wijninzicht.be