Otreval Rive Di Guia Extra Brut – La Tordera – Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
Misschien wat verrassend voor het eindejaar. Maar probeer dit jaar deze fijne en tegelijk intense Prosecco. Een goede start om fris en vrolijk in de juiste stemming te komen. Dit domein biedt een klasse Prosecco met uitstekende prijs/kwaliteit.
(Arcobaleno Genk)
Delheim Chenin Blanc 2021 (zonder houtrijping). We weten al langer dat Chenin Blanc uit Zuid-Afrika wereldtop is. We ontdekte in de horeca aan onze Vlaamse kust het wijndomein Delheim (Stellenbosch). Hun instap Chenin blanc is al direct raak: fris fruitig (citrus tot tropisch fruit). Je proeft ook wat citroenschil, en dit maakt de wijn mooi knapperig. Zijn prijs zal je aangenaam verrassen. Breed inzetbaar.
(Magnus wijnen)
En wat is makkelijker dan bij dezelfde wijnproducent ook de rode wijn te kiezen. Delheim Pinotage 2017. Heb je nog nooit de Pinotage druif geproefd? Dit voorbeeld toont je een mooi evenwichtige Pinotage. Rijp zwart fruit, kruiden (garrigue) en hout aroma’s (eik, kruidnagel) brengen je vleesgerecht tot een hoger niveau. Een zeer toegankelijke wijn, bijgevolg breed inzetbaar. Goede prijs/kwaliteit.
(Magnus wijnen)
Champagne of eindelijk een Franciacorta Rosado: I Barisei Cuvée Millesimata Rosé. Zijn mooie roze kleur fonkelt in de sfeerverlichting. Intensere aroma’s van fruit zoals kers, appelsien, veenbes, vermengd met wat kreupelhout en aardse tinten. Iets groots zal volgen… De droge wijn biedt een mooie complexiteit aan aroma’s, frisse zuren en een behoorlijke body en afdronk. Sprankelende genot gegarandeerd en is ook lekker bij het voorgerecht.
We blijven in Italië voor onze witte wijn. Zeker als je een kwaliteitsvol vis of schaaldier gerecht maakt. De appellatie Lugana ken je misschien nog niet. Ze ligt aan het Garda meer en maakt één van de beste Italiaanse witte wijnen. Proef de Le Creete van het domein Ottella. Groen fruit (kruisbes), exotisch fruit zoals ananas, kruiden en uiteraard mineraliteit. Zonder meer een prachtige wijn.
(Licata, Diepenbeek)
Voor rood zoeken we het in Portugal bij het topdomein Cartuxa in Alentejo, Evora DOC ten zuidoosten van Lissabon. De Tinta Reserva is een uitzonderlijke, intense en krachtige wijn. Van donker fruit over hout tot chocolade en garrigue. Mooie zachte tannine en een lange afdronk maken deze wijn uitmuntend. Ideaal bij wild of het betere vleeswerk. Deze wijn laat je de moeilijke tijden, waarin we nu leven, even vergeten. Eén van de beste wijnen die ik ooit proefde. (Portevhino)
Tot slot een zoete wijn voor bij het dessert. Tre Colli van domein Tessari (2018). Een rasechte Recioto di Soave. Op basis van de Garganega druif, en niet op hout gerijpt, maar wel in inox tanks en op fles. Bijzonder fruitig en complex. Totaal anders dan een Vin Santo… Lekker bij fruitdessert, gebak, sabayon… (Arcobaleno, Genk)
Gramona Imperial Brut 2010 | Spanje
Wat proeven we? Corpinat (Cava) van het top huis Gramona, een uitzonderlijke wijn zonder meer. We starten met een mooie goudgele kleur. Fijne parels stijgen recht naar boven en duwen alle aroma’s in onze neus. Een delicate neus met florale toetsen, fruit (steenfruit) maar ook brioche (toast, gist). Dit doet even denken aan Champagne, maar dan komen daar Spaanse toetsen van oa. noten en kruiden… De frisse zuren brengen levendigheid en zin naar het volgende glas. Halfvolle body met wat boter of room indrukken en lange afdronk, die blijft nazinderen. Een klasse schuimwijn. (La Buena Vida, Mol)