Wijn bewaar en serveer systemen

17 januari 2024 in
Wijn bewaar en serveer systemen
WijnInZicht, Peter Cattersel

We verkopen het op onze website: het Coravin wijn bewaar & serveer systeem. Maar wat is dit en waarom zou je dit als wijnliefhebber willen hebben? Het uitgangspunt is meer genieten van wijn, maar ook meer kennis en ervaringen op doen. 

Enkele voorbeelden van populaire “wijn-uitdagingen”:


Je opent een goede wijn met een vriend op bezoek. Er blijft nadien wijn over in de fles. Weggieten is geen optie!

Je bent met z’n tweetjes en denkt een fles openen is te veel voor ons. Dus wacht je tot er een gelegenheid is om een wijntje te openen. Zonde van dat wachten!


Zou je deze duurdere wijn wel openen? Hoe dikwijls wacht je (te lang) om een duurdere fles wijn te openen? Zonde…Je hebt vrienden op bezoek voor een leuk diner/BBQ. Welke wijn ga je geven? Eindeloos twijfelen tussen de verschillende wijnen  in je kelder. Je zou meerdere wijnen gelijktijdig willen openen, zodat iedereen kan kiezen en nieuwe wijnen ontdekken. Hoe doe je dit zonder verspilling?

Je volgt een wijnopleiding of je experimenteert graag. Leuk om meerdere wijnen gelijktijdig te proeven. Maar ja, hoe doe je dit zonder verspilling?


Je partner lust geen wijn. Een fles openen is te veel. Je zou (verschillende) wijnen per glas willen drinken, zoals in een wijnbar.

Hoe kan je het wijndrinken doseren, bv elke weekdag één glas!

Herken je bovenstaande? Gelukkig kan het ook anders. Coravin is volgens ons de oplossing. Het biedt je de mogelijkheid om wijn per glas te drinken en tegelijk de open wijnfles gedurende langere tijd te bewaren zonder dat de wijn oxideert, dwz. slecht wordt.


Wat is het probleem?

Als je een fles wijn opent start de wijn met oxideren. Dit natuurlijk oxidatie proces verandert de chemische samenstelling van de wijn. We kennen dat ook van roestend ijzer of een geschilde appel die bruin wordt. Oxidatie maakt de wijn op termijn slechter, wat je ruikt en proeft. Zonder hulpmiddel zal je een open fles 1 tot maximaal 2 dagen kunnen bewaren. Je proeft duidelijk dat op die termijn de wijn verslechtert. Eén glas per dag drinken uit dezelfde fles is onmogelijk, de open fles houdt de wijn niet op kwaliteit. 
Geoxideerde wijn kan je ook waarnemen. De kleur wordt bruiner. Witte wijn wordt donker goud of amber of bruin. Rode wijn geeft bruinere tinten. De geur wordt muf en vlak. Fruitaroma’s en frisse levendigheid verdwijnen… Ook kortere afdronk is vaak een gevolg.

Hoe werkt Coravin?

Bij het inschenken van de wijn wordt argon gas in de fles gespoten, zodat er geen zuurstof in fles komt. Argon gas is inert, dwz. reageert niet met andere stoffen, niet met de wijn, noch met de kurk. Argon is tevens zwaarder dan lucht. Het vormt in de fles een barrière tussen de wijn en de zuurstof. Dit zelfde systeem wordt in de horeca gebruikt voor “wijnen per glas”.

Je gebruikt Coravin om de wijn in te schenken en te bewaren. Het is compact, eenvoudig en een mooi design.


De praktijk

De fles moet altijd afgesloten blijven om zo weinig mogelijk zuurstof in de fles te krijgen. Druk de stopper er zo snel mogelijk op.

Het Coravin Pivot systeem klikt “door” de fles-stopper en bevat een knop om het inschenken te starten. 

Bij het inschenken zal Coravin gelijktijdig de fles opvullen met argon.

Trek het Coravin systeem uit de stopper om de fles te stockeren in de koelkast...

Coravin heeft verschillende systemen. Coravin Pivot waarmee je een open fles tot 4 weken kan bewaren. Coravin Timeless waarmee je wijn maanden kan bewaren. Tot slot, Coravin Sparkling voor schuimwijnen, wat de twee vorige niet ondersteunen. Volgens ons geeft het Coravin Pivot de beste kwaliteit/prijs verhouding.

​Wat kost Coravin? 

Je hebt de aankoop van het systeem (149,99 € voor Pivot+ en Timeless Three+ kost 259,99 €).  Daarnaast koop je periodiek nieuwe argon gas capsules. Het is belangrijk dat je steeds met knop ingedrukt schenkt, zodat er voldoende argon in de fles zit… Anders kan de oxidatie toch starten. Je kan gas besparen als je de laatste 2… glazen uit de fles inschenkt zonder het Coravin systeem.

WijnInZicht verkoopt de Coravin Pivot+ set samen met een kleine karaf (25 cl of 2 wijnglazen) voor 140,00 €. Wij raden aan dat je de wijn schenkt in het karafje, zodat de wijn kan luchten (wat je zonder Coravin eigenlijk ook moet doen). Je vult vervolgens de glazen vanuit de karaf.  Dit geeft nog meer een wijnbar beleving thuis.

Uiteraard bestaan er andere systemen, waaronder

  • Vacuüm systemen: Vacu Vin. Dit systeem zuigt de fles vacuüm, dwz lucht eruit. Theoretisch lijkt dit ok, maar uit verschillende tests blijkt dat dit systeem moeilijker correct te gebruiken is en niet effectief de wijn beschermt. Het is wel goedkoper. Eurocave, de bekendste leverancier van uitstekende wijnkasten, heeft eveneens een systeem op vacuüm. Dit is beter uitgewerkt en kan de wijn wat langer bewaren. Ze hebben zelf testen laten uitvoeren door het wijninstituut in Dijon. Daar zou hun systeem tot 7 dagen presteren. We zetten hier toch een kanttekening bij: Waarom werkt de grote meerderheid van dit soort wijn serveer en bewaar systemen op inert gas?
  • Argon systemen. Eno​matic is de uitvinder van de wijn bewaarsystemen. Je vindt ze vaak in de horeca. Hier staat de wijnfles gekoeld, en heb je een tap systeem waarmee je glazen vult en wat ook gelijktijdig argon gas in de fles spuit. Door het extra koeling systeem is Enomatic groter en behoorlijk hoger in prijs.

Wil je meer met wijn doen en zijn jouw wijnen meestal redelijk geprijsd? Ga dan voor de Coravin Pivot+. We zouden het appreciëren als je dit via onze site aankoopt. Heb je een grote wijnkelder, met voornamelijk duurdere en oudere klasse wijnen, dan kan Coravin Timeless een alternatief zijn als je een geopende fles maanden wil bewaren.

      langer genieten
   van één fles

    uitstekende 
    food-pairing door
    wijn per glas.

    verken wijnregio's
 door
  wijn per glas

 geniet gezond, 
drink met mate