Reisverslag Champagnetrip - dag 1

31 januari 2023 in

We zijn trots dat WijnInZicht je de komende weken een 3-luik kan aanbieden… Geen thriller, wel een roman over de liefde voor Champagne. Hier volgt alvast de eerste dag van de trip doorheen deze magische wijnregio. Dank aan de auteur Toni.

Onze vaste B&B La Goutte d’Or in Avize deed opnieuw dienst als thuisbasis. Hij wordt uitgebaat door een erg vriendelijk koppel dat ervoor zorgt dat je nooit zonder honger de deur uit moet (erg rijkelijk ontbijt). Ze beschikken over een gîte waar tot max. 8 personen kunnen verblijven, en additioneel nog 3 aparte slaapkamers in het grote huis. Ideaal dus voor groepen van 4 tot 14 personen.

Op onze eerste ‘werkdag’ opteerden we voor een slow-start met 2 bezoeken, eerst een kleine producent, nadien een groot huis. Zo kwamen we in de voormiddag bij Caillez-Lemaire in Damery terecht. Door velen al gekend en geprezen om hun goed gemaakte champagnes, en voor wie hen nog niet bezocht heeft, een absolute aanrader. Het Champagnehuis Caillez Lemaire wordt gerund door Laurent en Virginie Van Poperighe en ligt in Damery, op de rechteroever van de Marne-rivier, vlakbij Epernay. Het huis experimenteert met fermentatie en rijping van hun wijnen bij lage temperaturen in houten vaten, zowel gebruikte als nieuwe vaten. De meeste van hun basiswijnen ondergaan geen malolactische omzetting, geen klaring en geen filtering.


Vanaf het moment dat je het smalle ingangspoortje binnenwandelt, valt de vriendelijkheid en nederigheid van deze mensen op je neer. Dit resulteert in een ontspannend en aangenaam bezoek, waarbij je alle tijd krijgt om te proeven in het klein, maar gezellige salonnetje. We mochten er een resem cuvées proeven, waaronder hun Reflets, Jadis, Eclats Brut en Brut Nature, hun Pur Meunier en uiteraard ook hun Rosé, die hun domein op de kaart heeft gezet.

De namiddag-afspraak was degene waar ieder van ons het meest naar uitkeek: Krug! Een naam als een klok, en zo goed als onmogelijk om privé te bezoeken. In tegenstelling tot andere champagnehuizen, bestaat het assortiment van Krug alleen uit prestigieuze cuvées. Hun iconische non-vintage Grande Cuvée is een meesterlijke blend van gemiddeld 120 wijnen. Hun vintage cuvees rijpen 12 jaar sur lie, en hun single-vineyard wijnen Clos de Mesnil (Blanc de Blancs) en Clos d’Ambonnay (Blanc de Noirs) behoren bij de duurste wijnen ter wereld. En geef toe, ontvangen worden aan de rue Coquebert, met in de hand een glaasje Grand Cuvee 169 in hun salon, het doet een mens iets. Bij Krug beheerst men de kunst om iedereen relax te maken, om dan informeel de kelders te bezoeken en uiteindelijk richting proeflokaal te gaan. Daar werden we getrakteerd op de Krug Vintage 2004 (39% Chardonnay, 37% Pinot Noir en 24% Meunier, 12 jaar sur lattes), tezamen met de Grand Cuvee 160, gebaseerd op diezelfde vintage (44% Pinot Noir, 33% Chardonnay en 23% Meunier, 7 jaar sur lattes, een blend van 121 wijnen tussen 1990 en 2004). Krug is ook een producent die inzet op alle zintuigen, vandaar de unieke music-pairing bij elke wijn. Tot onze verrassing kregen we als extra nog de Krug Vintage 2008 in Europese primeur in ons glas (53% Pinot Noir, 25% Meunier en 22% Chardonnay, 12 jaar sur lattes). Die werd op zijn beurt vergezeld door de Grande Cuvee 164, gebaseerd op hetzelfde jaar (48% Pinot Noir, 35% Chardonnay en 18% Meunier, 7 jaar sur lie, blend van 127 wijnen tussen 1990 en 2008!). Voorwaar een indrukwekkende en onvergetelijke belevenis. Voldaan keerden we terug naar onze gîte om ons te verfrissen en op te maken voor het diner.


We trokken naar La Grillade Gourmande van chef Christophe Bernard in Epernay, een vroegere leerling van de legendarische Paul Bocuse en één van de beste adresjes in de omgeving. Hun wijnkaart is zo dik als een oud papieren telefoonboek, met een enorme keuze aan Champagnes en wijnen (zie foto hierboven, wijnboek met Toni). Zwaar, maar uniek om in je handen te hebben.

Tot hier het verslag van dag 1 van deze Champagnetrip. Klik hier voor Dag 2 en Dag 3.