Boek: De grote wijnfamilies

1 februari 2023 in
Boek: De grote wijnfamilies
WijnInZicht, Peter Cattersel

Vele wijnen worden vandaag door families geproduceerd, door (h)echte familiebedrijven. Fiona Morrison koos 10 grootse familienamen. Ze laat je met hen kennismaken, op een ongeëvenaarde wijze. Hier komen de namen: Frescobaldi, Gaja, Knoll, Muller, Torres, Palacios, Niepoort, Thienpont, Liger-Belair en Perrin.

Lees je graag romans? Geniet je van uitzonderlijke wijnen? Weet je graag alles over familie successen en intriges? Wil je weten wat de beroemdste wijn regio’s uniek maakt? Dit boek bevat het allemaal. Fiona ontpopt zich als een echte romanschrijver. Je wordt meegesleurd in de familiegeschiedenis van deze 10 uitzonderlijke wijn families. Ze slaagt erin om elke wijnproducent zeer openhartig te laten praten over zijn wijnen, zijn terroir, zijn familie.


Uiteraard kunnen we niet alle geheimen verklappen. Maar wist je dat in Toscane thee gemaakt wordt? (Ik bedoel hier letterlijk theeplantages!) Of dat een aantal van deze families wijnregio’s gered hebben of nieuwe technieken geïntroduceerd hebben? In de WijnInZicht avondsessies krijg ik vaak de vraag over de geschiedenis van wijn of regio. Wel dit boek is alvast een belangrijk deel van het antwoord. Je ervaart hoe familiegeneraties (tot honderden jaren geleden) de Europese wijn mee vorm hebben gegeven.

Voor wie Fiona Morrison nog niet kent. Zij is Master of Wine, de allerhoogste internationale wijnkwalificatie. Ze is getrouwd met Jacques Thienpont, eigenaar van Le Pin en L’If in Bordeaux. Ze is bijgevolg zelf wijnproducent, en maximaal opgeleid. Ik heb het voorrecht gehad, in mijn opleiding voor WSET Level 4 Diploma, om Fiona een dag aan het werk te zien. Hoe zij Bordeaux uitlegt en laat proeven is een top-ervaring. Humor, kennis, pragmatisch, realisme en respect voor elke regio en wijnproducent… dit zijn slechts enkele van haar kwaliteiten. En oh ja, perfect meertalig…


Dit is geen gewoon wijnboek met eindeloze opsommingen van appellaties of wijnen. Neen, dit is een leesboek, een ontdekkingstocht doorheen een deel van de Europese wijn-top. Een boek dat gaat over personen, visionaire wijnboeren. Zoals ze zelf in het boek zegt:

“Je zal een wijn pas echt volledig kunnen appreciëren als je zijn afkomst kent”.

Iedereen die de mensen achter de wijnen wil leren kennen, moet dit boek lezen!
Uitgeverij LANNOO, link naar het boek.

in Boek