Wijnproeven is echt niet moeilijk en iedereen kan het leren! Om de juiste wijn aan te kopen of om de beste wijn bij je gerecht te kiezen, moet je een wijn kunnen beschrijven en beoordelen. Leer daarom wijnproeven volgens onze proefmethode. Dit biedt de mogelijkheid wijn in groep te bespreken, wijnen te vergelijken en de juiste wijn kiezen bij uw gerecht.

De Ogen
zien de helderheid en kleur, die al iets verklappen van de wijn. Bv: bruine tinten kunnen wijzen op ouderdom.

De Neus
ontdekt de aroma’s van bloemen, fruit, kruiden, hout, mineralen, enz. Evolutie in waargenomen aroma’s (na walsen) duiden op bewaarpotentieel en kwaliteit.

De Mond
smaakt de zoetheid (versus droogheid) van wijn, de présence van zuren of aanwezigheid van een bittertje. Het mondgevoel en de lengte van de afdronk spelen een belangrijke rol in ons emotioneel oordeel. De wijn raakt ons, doet dromen… kortom geniete.
Zien
– Hou een wit papier achter uw glas
– Hou uw glas schuin
– Bepaal de kleur
– Intensiteit (concentratie, donkerte)


Ruiken
- Start zonder walsen. Ruik eventuele fouten (kurk, oxidatie,…). Bepaal de geurintensiteit of -sterkte. Ontdek de eerste aroma’s van bloemen, fruit, hout, rijping, enz.
- Wals & ruik opnieuw. Lucht laat wijn tot leven komen, ademen, verrijken… Detecteer de aroma ontwikkeling.
- Beleef de intensiteit en de complexiteit, dwz. het aantal verschillende aroma’s. Valideer de ontwikkeling van de aroma’s met het verloop van de tijd en het walsen.
Smaken
Wals de wijn rond in je mond en laat alle smaakpapillen genieten: alle kanten van de tong, tandvlees boven voortanden, het gehemelte… Zuig lucht en beleef de aroma’s sterker. Let op de structuur, het gevoel aan “gewicht” en “textuur” van de wijn in de mond… De hoofdsmaken van wijn zijn:
– zoet vooraan op de tong
– zuur zijkanten tong
– bitter achterzijde tong
(de smaak “zout” is uitzonderlijk.)

Werk nu de volgende 7 stappen af.
- Droog tot zoet, draagt bij tot intensiteit en is belangrijk in onze appreciatie.
Zuren brengen frisheid. (Restsuiker) - Zuurtegraad stel je ook vast via de aanmaak van speeksel. Hoe meer speeksel… hoe meer zuren in de wijn. '(Aciditeit)
- Alcohol neem je waar door de warmte van de wijn of een "brandend" gevoel in je keel bij doorslikken.
- Tannine in rode wijnen geeft structuur en mondgevoel, naast wat bitterheid. We voelen tannine door het uitdrogen van het tandvlees boven de voortanden. Bittertje, indien aanwezig, dan meestal in de afdronk en geeft zin naar meer.
- Aroma’s: in de mond ruiken we dikwijls nieuwe aroma’s.
- Afdronk: tel de seconden na het inslikken… zolang je aroma’s proeft.
- Mondgevoel (body): Ook je tastzin pas je toe bij wijnproeven. Hoe voelt de wijn in de mond…
Conclusie
Tot slot jouw kwaliteitsoordeel van de wijn. Uitmuntende wijn? Brengt de wijn jouw in euforie? Of is de wijn goed, maar ook niet meer? Aan de hand van punten of sterretjes kan je de wijnen een score geven.
Bij welk gerecht past de wijn? Vis, vlees; met een rijke saus of gekruid of gegrild…
En wat is het bewaarpotentieel? Niet eenvoudig, want je probeert het toekomstperspectief van de wijn te bepalen. Hoelang blijft de wijn goed in je kelder?
En, ga je de wijn kopen? Meer weten over wijn kwaliteit, lees ons artikel Wijnproeven en zoektocht naar je smaakprofiel.
Volg van onze wijnopleidingen en geniet meer van je volgende glas wijn.
We gebruiken de meest moderne proefmethode KARAAT & CACHET ( ) en gebruiken ook het bijhorende boek als begeleiding in onze Basiscursus. Lees onze boekbespreking: Proeven als een Pro.