Wijnproeven, echt niet moeilijk

31 januari 2023 in
Wijnproeven, echt niet moeilijk
WijnInZicht, Peter Cattersel

Wijnproeven is echt niet moeilijk en iedereen kan het leren! Om de juiste wijn aan te kopen of om de beste wijn bij je gerecht te kiezen, moet je een wijn kunnen beschrijven en beoordelen. Leer daarom wijnproeven volgens onze proefmethode. Dit biedt de mogelijkheid wijn in groep te bespreken, wijnen te vergelijken en de juiste wijn kiezen bij je gerecht.

De Ogen

zien de helderheid en kleur, die al iets verklappen van de wijn. Bv: bruine tinten kunnen wijzen op ouderdom.

De Neus

ontdekt de aroma’s van bloemen, fruit, kruiden, hout, mineralen, enz. Evolutie in waargenomen aroma’s (na walsen) duiden op bewaarpotentieel en kwaliteit.

De Mond

smaakt de zoetheid (versus droogheid) van wijn, de présence van zuren of aanwezigheid van een bittertje. Het mondgevoel en de lengte van de afdronk spelen een belangrijke rol in ons emotioneel oordeel. De wijn raakt ons, doet dromen… kortom genieten.

Zien - Kleur

– Hou een wit papier achter je glas
– Hou je glas schuin
– Bepaal de kleur
– Intensiteit (concentratie, donkerte)

Ruiken - Aroma's

 1. Lucht laat wijn tot leven komen, ademen, verrijken… daarom start je onmiddellijk met het walsen van het glas. 
 2. Ruik eventuele fouten (kurk, oxidatie,…). 
 3. Wals & ruik repetitief. Detecteer de intensiteit  in je neus. Ontdek aroma’s van bloemen, fruit, planten, kruiden, hout, noten, leder, bos, enz.
 4. Beleef de evolutie van de geur met het verloop van de tijd én het (blijven) walsen.

Smaken

Wals de wijn rond in je mond en laat alle smaakpapillen genieten: alle kanten van de tong, tandvlees boven voortanden, het gehemelte… Zuig lucht en beleef de aroma’s sterker. Let op de structuur, het gevoel aan “gewicht” en “textuur” van de wijn in de mond… De hoofdsmaken van wijn zijn:
– zoet vooraan op de tong
– zuur zijkanten tong
– bitter achterzijde tong
(de smaak “zout” is uitzonderlijk.) 


Werk nu de volgende 7 stappen af.

 1. (Rest)suiker, maakt wijn droog tot zoet en bepaalt daarmee het type wijn. 
 2. Aciditeit of zuurtegraad smaak je in de mond, of stel je ook vast via de aanmaak van speeksel. Hoe meer speeksel… hoe meer zuren in de wijn. De zuren brengen frisheid.
 3. Alcohol neem je waar door de warmte van de wijn, en geeft je een aangenaam, rustgevend gevoel. Storende alcohol in wijn geeft een "brandend" gevoel in je keel bij het doorslikken. 
 4. Tannine in rode wijnen geeft structuur en mondgevoel, naast wat bitterheid. We voelen tannine door het uitdrogen van het tandvlees boven de voortanden. Een bittertje, indien aanwezig in de afdronk, geeft zin naar meer.
 5. Aroma’s: in de mond ruiken we vaak nieuwe aroma’s.
 6. Mondgevoel (body): Ook je tastzin pas je toe bij wijnproeven. Hoe voelt de wijn in de mond: lopend en dun zoals water, of  ruwer en voller zoals olie...
 7. Afdronk: tel de seconden na het inslikken en zolang je aroma’s proeft… Bij sommige wijnen enkele seconden, bij anderen minuten lang.

Conclusie

Tot slot jouw kwaliteitsoordeel van de wijn. Uitmuntende wijn? Brengt de wijn jouw in euforie? Of is de wijn goed, maar ook niet meer? Je bepaalt de kwaliteit aan de hand van parameters als Concentratie, Afdronk, Complexiteit van aroma's en smaken, Harmonie of evenwicht en het Toekomst- of bewaarpotentieel van de wijn. 

Bij welk gerecht past de wijn? Vis, vlees; met een rijke saus of gekruid of gegrild… 
En, ga je de wijn kopen? Meer weten over wijn kwaliteit, lees ons artikel Wijnproeven en zoektocht naar je smaakprofiel.

Volg van onze wijnopleidingen en geniet meer van je volgende glas wijn.

We gebruiken de meest moderne proefmethode KARAAT & CACHET en gebruiken ook het bijhorende boek als begeleiding in onze Basiscursus. Lees onze boekbespreking: Proeven als een Pro.