Oostenrijk, pure wijn met grote persoonlijkheid

7 november 2023 in
Oostenrijk, pure wijn met grote persoonlijkheid
WijnInZicht, Peter Cattersel

Oostenrijk is skivakanties of een culturele citytrip naar Wenen. Oostenrijk produceert bijna 1% van de wereldproductie wijnen, minder dan bv. Nieuw-Zeeland. En toch, je moet Oostenrijkse wijnen geproefd hebben. Meer nog je moet minstens éénmaal in je leven de prachtige wijnstreken Wachau (am Donau) of Neusiedlersee of Sud-Steiermark geproefd en ervaren hebben. “Weinland Osterreich” ligt in het oosten van Oostenrijk, buiten de hoge Alpen, aan de grens met Slovakije, Hongarije, enz. Sommige van deze wijnregio’s behoren tot de oudste van Europa. Oostenrijkse wijnen zijn vaak mono-cépage, maar ze leveren ook excellente assemblage wijnen.


De 4 grote regio’s

  1. De meest bekende zijn de wijnstreken rond de Donau, ten noord-westen van Wenen. De Gruner Veltliner druif (wit) is hier de ster met uitstekende en gevarieerde witte wijnen, maar ook Riesling voelt zich thuis. Relatief warm klimaat, minerale ondergronden en mooie, steile valleien. Ook lekkere fruitige rode wijnen worden er gemaakt.
  2. Weinviertel is één grote appellatie en de meest noordelijke van Oostenrijk. Het thuisland van de Gruner Veltliner, die hier wat kruidiger kan zijn. Een grote regio, met meer variatie in druiven, rood en wit, en wijnstijlen.
  3. Burgenland & Neusiedlersee. Ten zuiden van Wenen, een totaal ander landschap en andere wijnen. Meer aandacht voor rood valt onmiddellijk op. Zweigelt en Blaufrankisch zijn de rode druiven en leveren krachtige wijnen. Maar ook mooie Chardonnay, met houtrijping, die perfect de vergelijking met Bourgogne kan doorstaan. Door de “See” wordt er ook zoete top-wijn gemaakt (pourriture noble).
  4. Tot slot Steiermark (Styria), en meer in het bijzonder Südsteiermark. Tegen de grens van Slovenië en Italië. Het ziet er ook uit als het heuvelachtige Piemonte, en o-ja, er worden topwijnen gemaakt: Sauvignon Blanc en Chardonnay…
Oostenrijkse wijn is puur, strak, mineraal, fruitig… zoals in de nieuwe wereld. 
Of vol, complex, houtgerijpt zoals de beste Franse wijnen.

Wachau, Kamptal & Kremstal

Meest links licht Wachau. Prachtige appellatie, met mooie zichten en wandelingen langs de Donau of op de steile hellingen tussen de wijngaarden. Talloze mix van microklimaten, door de invloed van Donau, bergen en hitte komende van de Hongaarse Pannonische vlakte. Aanrader is zeker Domäne Wachau, een van ’s werelds beste coöperatieven. De wijngaarden worden op de fles vermeld. Hier geldt de term “terroir” meer dan elders ter wereld.

Interessante wijnproducenten in
Kremstal: Nigl, Dockner, Sepp-Moser – Kamptal: Loimer

In Kamptal of Kremstal liggen de wijn-gaarden wat verder van de Donau. Heuvelachtig, een mix van bos en wijngaarden. Gezellige dorpjes met bistro’s en wijnboeren. Zoals in Wachau speelt de Gruner Veltliner de hoofdrol, maar er is ook uitstekende Riesling. Sommige grotere wijnboeren hebben ook elders wijngaarden, die dan vaak meer op rode wijnen focussen. Vergis u niet. Gruner Veltliner kan fris en fruitig zijn, ideaal op een zonnig terras. Maar evenzeer vind je hier fantastische volle en krachtige Gruner Veltliner, als begeleider van rijke visgerechten.

Weinviertel

Boven Wenen ligt de grootste appellatie, Weinviertel, waar de beste wijngaarden opnieuw aan de grens in de heuvels liggen. Hier vind je alles. Wit, rood, lokale druiven of internationale druiven. Ideaal voor jonge wijnboeren, die innovatief uit de hoek willen komen. Oostenrijkse wijnen kunnen duurder zijn, Weinviertel levert dikwijls een uitstekende prijs/kwaliteit ratio, zoals bv. Julius Klein, of de gerenommeerde Pfaff.

green field

Burgenland

Onder Wenen, rond de Neusiedlersee, is de volgende top regio. Hier is de focus meer op rood, met de Zweigelt druif als ster. Prachtige druif, die zowel fris fruitige wijn als vol, complex, houtgerijpte wijn voortbrengt. Ideaal in de zomer, je kan de meeste Zweigelt wijn ook fris (licht gekoeld) serveren. Burgenland biedt echte topwijnen. Als je ooit de kans hebt om de wijnen van Kollwentz te proeven, zeker doen! Sepp-Moser is hier ook actief, met oa. prachtige Zweigelt. En als toeristische trekpleister heb je het stadje Rust aan de Neusiedlersee. Een meer met maximale diepte van 2 meter. Uniek

Sudsteiermark

Onbekend voor de meeste Belgen. Maar o zo mooi. Je waant je in Piemonte. Ongelooflijk gastvrij en lekkere lokale bistro’s. Schrap je volgende reis naar de Alpen en rijd door tot Gamlitz en omgeving. Dit is Sauvignon Blanc land. Uitstekende kwaliteit, eigen stijl! Ook top Chardonnay vind je hier. Tip: op de fles staat “Morillon”, de plaatselijke naam voor Chardonnay. Zowel volle, complex houtgerijpte Chardonnay als strakke, minerale en frisse… op inox gerijpt. Enkele mooie wijndomeinen: Sattlerhof, Lackner-Tinnacher.

Mocht je toch gewoon naar de Oostenrijkse Alpen op reis gaan, weet dat de meeste hotels een mooie wijnkelder hebben… Je kan ook daar genieten van de topkwaliteit die Oostenrijk aanbiedt. Geniet alvast van de wijndomeinen vermeldt in dit artikel.
Als je een citytrip naar Wenen doet, proef dan zeker onderstaande:

Tips

Bistro’s
  • Loibnerhof – Familie Knoll (Durnstein, Wachau) Prachtige, drukbezochte bistro. Heerlijk buiten in den “hof” eten en wijnen proeven van Weingut Knoll.
  • Restaurant Henrici (Eisenstadt, Burgenland). Stijlvol restaurant in een statisch gebouw. Eén van de betere adressen in het toeristische Eisenstadt, mooie wijnkaart.
  • Tamara Kögl Buschenschank. (Sudsteiermark) Wijndomein met uitzonderlijke bistro en B&B. Onwaarschijnlijk lekker, is een omweg meer dan waard. (wel vooraf reserveren!)
Hotel & Info
  • Gasthof” bij wijnboer Hans Velich (Burgenland). Aan de Neusiedlersee gezellig hotel en uiteraard wijn proeven.
  • Hotel: http://www.seehotelrust.at/ in Rust, Neusiedersee (Burgenland). Mooi hotel, wel wat outdated, maar met ruime kamers.

Alles over Oostenrijkse wijn: Austrian Wine.