Aangepaste wijnen of kiest u zelf de wijn?

31 januari 2023 in
Aangepaste wijnen of kiest u zelf de wijn?
WijnInZicht, Peter Cattersel

Onlangs kreeg ik deze populaire vraag: “Op restaurant: aangepaste wijnen of kiest u zelf de wijn uit de wijnkaart?” De meningen verschillen danig over deze twee keuzes. Er is geen eenduidig antwoord, dus tijd voor een blog.

Wanneer neem je best “de aangepaste wijnen”?

Als je zelf niet goed weet welke wijn kiezen. Dan is dit uiteraard een gemakkelijk alternatief. De sommelier in het restaurant zal normaal goede kwaliteit van wijnen kiezen en kent natuurlijk ook iets van food-pairing. Een tweede reden kan zijn dat je nieuwe wijnen wil ontdekken. De keuze voor aangepaste wijnen is ideaal, want je krijgt bij elk gerecht een andere wijn. En tot slot, als het restaurant een beperkte wijnkaart heeft, zal je vaak beter af zijn met de aangepaste wijnen.

Waarom dan niet altijd “aangepaste wijnen” nemen?

In de eerste plaats: De hoeveelheid wijn die je zal drinken, zeker als het menu veel gangen bevat. Sommige restaurants bieden daarom halve glazen aan. Echter steeds een andere wijn is voor een aantal mensen moeilijk te verteren. De variatie in alcoholgehalte, sulfiet, suiker, zuren en mondgevoel spelen wel degelijk een rol. 
Wat de wijnen zelf betreft. De sommelier zal eerder toegankelijke wijnen kiezen, waarvan hij verwacht dat vele mensen die lekker vinden. Maar daardoor kan het zijn dat je dikwijls dezelfde stijl van wijnen krijgt. Aangepaste wijnen blijven een compromis tussen prijs en kwaliteit. De wat hogere prijsklasse of de premium wijn valt meestal uit de boot...

Wanneer kies je best je eigen wijn en geen aangepaste wijnen?

Als je zelf weet welke wijn(stijl) je graag bij de gekozen gerechten neemt. Of je wil experimenteren. Eigen wijnen kiezen geeft ook extra voldoening, omdat je zelf kiest voor een speciale wijn of een oudere wijn of een duurdere wijn. En eenzelfde wijn bij meerdere gangen nuttigen, is ook “ontdekken”. Natuurlijk vraag je ook het advies van de sommelier. Hij kent de gerechten, alsook zijn wijnkelder.

Kan je vooraf weten of de aangepaste wijnen degelijk zullen zijn?

Aangepaste wijnen maken deel uit van het “visitekaartje” van het restaurant. Foute of te éénvoudige wijnen zullen niet gekozen worden, zeker in het betere restaurant. Wel zullen vele restaurants uit de “goedkopere” wijnen kiezen. Aangepaste wijnen dienen vooraf aangekondigd te zijn op de menukaart of in de zaal. Het restaurant moet even fier zijn op de gekozen wijnen, als op zijn gerechten. Dit laatste is een belangrijk teken van kwaliteit.

En wat met aanbod van wijnen per glas?

Indien de aangepaste wijnen uit de reeks “wijnen per glas” komen, zit je meestal goed. Deze trend naar wijnen per glas neemt toe en geeft zowel het restaurant als zijn bezoeker meer vrijheid. Let wel dat men gebruikt maakt van speciale systemen (bv. Enomatic). En ben je in een restaurant (of wijnbar) die op kwaliteitswijnen speelt, dan wordt het echt genieten!

Tip!

Ook als je denkt aangepaste wijnen te nemen, vraag toch de wijnkaart. Even de kaart doornemen kan zeker geen kwaad. Is het assortiment gevarieerd, de keuze voldoende… en natuurlijk wat zijn de aangeboden jaartallen. Je kan immers pas echt kiezen als je weet wat de aangepaste wijnen zijn én over welke andere wijnen het restaurant beschikt. 
O ja, en er bestaan ook halve flesjes… nog een optie.😉