Wijnglazen... welke moet je nu kiezen? Wat maakt het uit welk glas je gebruikt? Wel het antwoord is: het maakt wel degelijk veel uit welk glas je gebruikt om te genieten van wijn. Er zijn natuurlijk meerdere producenten die uitstekende glazen maken zoals Riedel, Zalto, Spiegelau, Schott Zwiesel, enz... In dit artikel laten we Riedel aan het woord. Als je door hun website browset of door één van hun winkels wandelt, dan komt onmiddellijk de goesting naar een volgend glas wijn. Niet zomaar een wijn, maar de beste wijn die je in jouw kelder(kast) hebt staan. Recent heb ik een test van Riedel bijgewoond: dezelfde wijn proeven uit verschillende wijnglazen, elk met een eigen vorm.
G.J. Riedel: “a day without a glass of wine is like a day without sunshine“
Wijn “drinken” is in de eerste plaats wijn proeven. Wat bepaalt nu de stijl van de wijn:
- de aroma’s van fruit, kruiden, hout, rijping…
- de smaken zoals zoet, zuur en bitter
- de structuur de we in de wijn voelen: tannine, alcohol; of romig, fluweel, waterig
(Lees onze blog over wijnproeven.)
Bepaalt de vorm van het glas ons wijnplezier? Ja, inderdaad.
Het is algemeen gekend dat een wijnglas, als basis, tulp vormig moet zijn. Alleen dan zullen de wijn aroma’s ontwikkelen bij walsen en zullen de aroma’s ook tijdelijk “gevangen” zitten in de buik van het glas. Er is trouwens een ISO standaard glas, gebruikt door professionele wijnproevers.
Merk op een standaard proefhoeveelheid is 5 cl!
Onderstaande foto toont de keuze die Riedel biedt voor wijnglazen. Ze hebben er eigenlijk nog veel meer, maar je ziet business van wijnglazen goed draait.
Een wijnglas heeft 3 belangrijke aspecten
- De rand van het glas. Moet zo dun mogelijk zijn, maar daarnaast kan de vorm ook belangrijk zijn. In het rechtse glas (foto onder) buigt de rand iets naar buiten. Het is echt straf, want dit zorgt ervoor dat je de zuren in de wijn sterker smaakt langs de rand van je tong. En wellicht ook iets minder accent op het zoete.
- Een bolle buik of een strakke buik. Ik heb het, voor alle duidelijkheid, over het glas. Een bolle buik (rechts op foto onder) versterkt de warmere en diepere aroma’s zoals hout of rijping. Een strakke buik (links) versterkt eerder de mineraliteit, de frisheid van de wijn.
- De grootte en verhoudingen zijn eveneens essentieel. Proef zelf maar eens een rijke, complexe wijn uit een klein glas of uit een groot glas. De meeste wijn moeten kunnen ademen, ontwikkelen in het glas… dat vraagt voor ruimte.
Moet je voor elke wijn een ander wijnglas kopen? Niet echt.
Als je budget en kastruimte ongelimiteerd zijn, ja, dan kan je dit doen. Anders zal je een compromis moeten maken. Het standaard glas (ISO) leunt meer aan bij het “strakke buik” glas hierboven besproken. Dit benadert het beste compromis. Zorg dan wel dat je een paar verschillende groottes hebt. Een ideale combinatie is:
- een set van grotere strakke glazen. Dit voor frisse wijnen, dikwijls zonder houtrijping. Bijvoorbeeld de meeste rosé wijnen zullen in dit glas excellent zijn.
- een set van grotere bolle glazen voor d vollere wijnen of wijnen waarvan je een sterke evolutie in het glas verwacht.
- een set van tulpvormige schuimwijn glazen.
Zoals je merkt maken we hier geen onderscheidt tussen wit, rosé of rood. Dat hoeft eigenlijk niet. Ter afsluiting een aandachtspunt: in de zomer genieten we van wijn op het terras of in de tuin. Wind is de vijand van wijnglazen. Je kan daarom ook een setje hebben van kleinere glazen, bv de typische Alsace wijnglazen (moderne versie)
De twee grotere glazen zijn van Riedel (links Vinum en rechts Veritas product lijn). Je kan wellicht op de foto zien dat Riedel Veritas fijner glasranden heeft (en steel)... de betere kwaliteit op deze foto.
Rechts is het "moderne" Alsace glas, ginder ter plaatse gekocht. Ideaal voor terrasjes.
En links het versierde schuimwijn glas, met milde tulpvorm. Gekocht om de sfeer... als je een Millésime Champagne zou drinken, gebruik dan een ander schuimwijn glas of gebruik een wijnglas.
Bekijk rustig onze accessoires rond glazen& karaffen.