Decanteren & Karafferen maakt wijn zoveel lekkerder!

31 januari 2023 in
Decanteren & Karafferen maakt wijn zoveel lekkerder!
WijnInZicht, Peter Cattersel

We onderschatten het immense potentieel van wijn. Wijn geeft ons oneindig veel aroma's, smaken, tast en sensaties. Je denkt natuurlijk: bij gerechten hebben we dat toch ook? Wellicht wel, maar daarvoor staan we uren te koken. Waarom moet wijn dan gewoon snel uit de fles gedronken worden? We geven je in dit artikel alvast enkele goede redenen om een karaf te gebruiken. Je wijnplezier zal zoveel rijker zijn!

Karafferen. Vaak kopen we vandaag wijnen die (te) jong zijn. Maar hier kan de juiste karaf je helpen om de wijn op korte tijd sterk te verbeteren. Bij karafferen laten we de wijn een relatief korte periode intensief contact maken met lucht en zuurstof. Hierdoor evolueert de wijn. Concreet zal de wijn meer aroma’s vrijgeven en een beter evenwicht ontwikkelen tussen zuur, alcohol, tannine en aroma’s. Kortom, de wijn zal voor de meeste wijnproevers in kwaliteit (sterk) toenemen. Maar, natuurlijk, de karaf kan een slechte wijn niet omtoveren in een uitstekende wijn. Enkel als de wijn het potentieel heeft om “mooi te ontwikkelen”, zal dit bij karafferen ook daadwerkelijk gebeuren.

Voor karafferen heb je een brede karaf nodig, voor decanteren een smalle.

Decanteren. We gaan een “oudere” wijn voorzichtig overgieten in een smalle karaf. Doel is het bezinksel, dat na jaren rijpen in de fles ontstaat, af te zonderen. Als je zo een wijn zou uitgieten in 6 tot 8 glazen, zal het bezinksel in elk glas mee komen. Gevolg: niet aangenaam om te drinken. Daarom gieten we traag, voorzichtig en zonder veel schudden de wijn over in een karaf. Nadien kunnen we de karaf gebruiken om de wijn te serveren aan tafel. Als de wijn reeds vele jaren op de teller heeft, gaan we de karaf niet gebruiken om de wijn te laten evolueren. Een karaf voor decanteren is smal en klein, zodat de wijn maar een beperkt zuurstofcontact ondergaat.


Hoe karafferen we?

Doel is de wijn te laten ademen, open komen. Een wijn die bv. 5 à 10 jaar in de fles gerust heeft, zal tijd nodig hebben om open te bloeien. Giet de wijn met een vlotte beweging in de karaf,  je mag een karaf zelfs ook walsen. Wat doet het contact met lucht nu met de wijn?

  • Eerst wordt het sulfiet (SO2), dat toegevoegd is aan de wijn bij het maken, door de zuurstof geneutraliseerd. 
  • Nadien evolueert de wijn door het contact met zuurstof. Evolueren betekent aroma’s ontwikkelen van bijvoorbeeld (rijp) fruit, hout, leder, paddenstoel, tabak, honing… enz. 
  • De wijn zal tevens evenwichtiger worden. Tannine of alcohol verzachten en ook het mondgevoel kan wijzigen. 

Als je nog geen ervaring hebt, start met de wijn te laten evolueren gedurende 30 minuten. Je opent de fles, giet 3/4 in de karaf en wacht 30 minuten. Proef de wijn uit de karaf en in een tweede glas proef de wijn, die in de fles achtergebleven was. Proef je een verschil? Is de wijn uit de karaf beter? Zo ja, proficiat! Je hebt de kracht van de karaf ontdekt. Je zal ook ontdekken dat wijnen soms meer tijd vragen. Eén uur is zeker geen uitzondering, sommige vragen wel 3 of meer uren. Maar als een wijn te lang in de karaf met lucht in contact komt, zal hij terug verslechteren en fletser worden... Dus karafferen moet je leren door ervaring. Je voelt me al komen met onze standaard zin: Weer een goede reden om een fles wijn te openen 😊


Karafferen voegt een extra dimensie toe aan de wijn. Je hebt al een mooie karaf voor 30 € tot 60 €, dat is snel terugverdiend in extra wijn plezier!

Enkele voorbeelden van karafferen uit onze wijnsessies van 2021

  • Chateau Grenouilles Chablis Grand Cru 2017. Deze witte wijn minstens 60 minuten in de karaf laten luchten (en dit in de frigo). Wijn zal zich mooi openen. Prachtig!  Als er wijn genoeg is, kan je even proeven als je de wijn in de karaf giet... en dan na 60 minuten het ontpoppen van de wijn ervaren.
  • Castello di Fonterutoli Chianti Classico; Gran Selezione 2017. Deze wijn heeft meer dan 90 minuten nodig. De wijn blijft zelfs dan redelijk gesloten in de karaf. (Gesloten betekent beperkte aroma's en smaken)
  • ‘Mix’ van Castello di Fonterutoli 2015. Wijn ontwikkelt zich na 90 minuten in de karaf. Mooi fruit en houtoetsen. Maar je mag ook langer wachten als je nog geduld hebt natuurlijk…
  • Fuligni Brunello di Montalcino 2016. Na 90 minuten start te wijn zijn klasse te tonen. In het glas blijven walsen. En met een juiste food pairing (bv Carpaccio) opent de wijn zich verder. De wijn wordt een explosie van aroma’s en beleving. Mooi om als je eerste ervaring met karaf te testen.
  • Chateau Glana 2015/2016/2017 (Bordeaux, Saint-Julien). Opent zich na 120 minuten, maar eigenlijk moet je de wijn liefst een 12 uur in de karaf -in een koele omgeving- laten luchten. Je zal met verstomming kunnen proeven hoe deze wijn zich uiteindelijk volledig geeft.
  • Chateau de la Charrière Clos des Vignes Franches Beaune 1er Cru 2018. Opent zich nog niet na 60 minuten in karaf. Deze wijn vraagt dus veel meer. Eigenlijk was het in 2021 nog te vroeg om de fles te openen.
  • Domaine Rossignol Trapet Vieilles Vignes Gevrey-Chambertin 2016. Wijn start met openen na 60 minuten, en nadien walsen in het glas helpt verder. Toont onmiddellijk de klasse van de wijn, vooral het evenwicht en de souplesse van deze Pinot Noir.
  • Ciabot Berton Roggeri, Barolo 2017! Ook deze wijn toont zijn topklasse na 60 minuten, hoewel het uiteraard ook hier nog langer mag. Maar genieten wordt het zeker.

Kijk even naar onze accessoires.