Welke wijn past bij welk gerecht? Want de wijn bepaalt in grote mate het uiteindelijk succes. We bespreken enkele basisprincipes, waarvan je vertrekt. Daarnaast ook wat tips en voorbeelden. Pas ze thuis toe en ervaar zelf hoe wijn en gerecht in smaak evolueren eens ze samenvloeien. En lukt het niet van de eerste keer? Niet erg, we kunnen altijd opnieuw proberen met lekkere wijn en eten.
Drie basisprincipes van food-paring die altijd spelen…
- Intensiteit: de kracht van smaken en aroma’s in het gerecht vraagt vergelijkbare intensiteit in de wijn. Dit principe is altijd toe te passen: Een rijk, uitgesproken gerecht vraagt een rijk en uitgesproken wijn.
- Aroma’s: Geuren in de wijn kunnen samensmelten met de geuren van het gerecht, of ze kunnen juist complementair zijn. Bijvoorbeeld een BBQ met kruiden en gerookte aroma’s vragen een wijn met dezelfde aroma’s.
- Structuur: Zowel gerechten als wijnen hebben structuur en mondgevoel. Ruw, vettig, viscoos, fluweel, vezelig… Bijvoorbeeld vettige wijnen kunnen perfect met vollere gerechten. Dit is zonder twijfel het moeilijkste basisprincipe.
De wijn is de sleutel tot succes.
Wijn kan het gerecht op een hoger niveau tillen. Maar hoe doe je dat? Er is gelukkig niet één pasklaar antwoord, want dan zou het niet zo uitdagend zijn om wijn te combineren met gerechten. Opnieuw zijn er drie mogelijkheden. De wijn kan begeleiden en speelt dan eerder een neutrale rol, maar brengt wel verbondenheid en sfeer tussen de genodigden. Bijvoorbeeld een frisse fruitige en kruidige witte wijn bij een vis barbecue. Of de wijn kan complementeren en duwt het gerecht naar een hoger niveau. Bijvoorbeeld Bourgogne rood bij wild of een Gewurztraminer bij Munster kaas. Of de wijn kan contrasteren en brengt verrassing. Bijvoorbeeld Foie Gras met een zoetere witte wijn of pikant oosters met een fruitige, verfrissende rode Beaujolais wijn.
Hoe starten? Euh, eenvoudig.
Wijnstreken zijn dikwijls ook gastronomisch actief. De ideale start voor food-pairing is een lokaal gerecht met een lokale wijn. Op reis eet je nooit fastfood, maar steeds lokale keuken! Begeleid met een lokale wijn. Enkele gastronomische ragio's:
Frankrijk: Alsace, Bordeaux, Rhone, Sancerre, Savoie.
Italië: Piemonte, Toscane, Alto Adige, Campania, Sicilië… enz
Spanje: Rioja, Penedes, Galicië, kuststreken
Een oude wijsheid stelt dat “de kleur van wijn overeenstemt met de kleur van het gerecht”. Een lichte vis in witte saus past eerder bij witte wijn en een donker stoofpotje bij rood. Bij tonijn, een rode vis, kan ook een rode wijn (maar dan met weinig tannine).
Probeer het zelf uit en experimenteer bij elke maaltijd. Je zal ontdekken dat veel kan en als je de eerste drie basisprincipes in het oog houdt, dan is succes verzekerd. Smakelijk!
Hieronder een overzicht van enkele tips