Tijdens de WijnInZicht-sessies is er vaak interesse voor het fenomeen van de Primeurs Bordeaux en voor het beleggen in wijn in het algemeen. Hier volgt een woordje uitleg, want we delen graag onze ervaring en visie.
Het is einde juli en de periode voor aankoop van Primeurs Bordeaux 2022 loopt stilaan ten einde. Tijd om een balans op te maken en nog wat aan te kopen. Want de aanbieders zijn het er vrij volmondig over eens: Bordeaux 2022 is een topjaar!
Maar … er is altijd een ‘maar’.
Wat zijn die ‘Primeurs Bordeaux’ of wat is kopen ‘en primeur’?
Wijnen ‘en primeur’ kopen kan je vergelijken met het kopen van een ‘financial future’ in de ruimere beleggingswereld: je koopt en betaalt nu een goed (grondstoffen, producten,..) of een beleggingsinstrument aan een overeengekomen prijs, maar je krijgt dat goed of instrument pas later geleverd. Je kan het dan bij levering naar eigen goeddunken consumeren of verkopen/behouden met als doel er een rendement uit te halen.
In het geval van de ‘en primeur’ wijnen betekent dit dat je de wijnen reserveert en al betaalt, hoewel ze nog in de houten barriques van het wijndomein liggen te rijpen. Nu (juli 23) reserveren we de wijnen van het oogstjaar 2022 die begin 2025 worden gebotteld en geleverd.
Het systeem is ontstaan kort na de tweede wereldoorlog toen de Bordelese Châteaux het moeilijk hadden om te overleven. Er werd veel geld geïnvesteerd, maar de inkomsten uit de verkoop komen pas jaren later door de lange rijping van de betere wijnen op vaten. Door (een deel van) de wijnen, die nog op vat liggen, vroeger te verkopen dan ze gebotteld worden, creëert de wijnmaker een snellere cash flow.
Elke jaar in april proeven panels van wijnjournalisten en experten de Bordeaux-wijnen van het voorbije oogstjaar. Dit wordt vaak de eerste tranche genoemd, dwz. een beperkt aantal flessen wordt gebotteld uit een ‘jong vat’. Zij trachten het smaakprofiel bij vrijgave van de wijnen in te schatten. Zullen de wijnen uitstekend evolueren? En welk bewaarpotentieel hebben ze?
Hoe beter de verwachte kwaliteit, hoe hoger de prijs die op de primeurs kan geplakt worden. De négociants (een soort tussenpersonen tussen de Châteaux en de handel) spelen hierin ook een belangrijke rol. Het chateau geeft één of meerdere tranches vrij om het sentiment van de négociants of de handel te testen. De prijs van de wijn kan per tranche variëren, hoger of lager.
Lees meer specifiek over de ‘Primeur Bordeaux 2022 wijnen’ in de afzonderlijke blog.
Voordeel van beleggen in ‘en primeur’ wijnen?
Enerzijds heb je 100% zekerheid van levering van je favoriete
maar schaarse wijn en anderzijds profiteer je van de eventuele stijgende waarde.
Als de wijn bij het verder rijpen in complexiteit en balans wint, zal de vraag
toenemen en de marktprijs stijgen. Hier speelt natuurlijk de economische basiswet,
de wet van vraag en aanbod. Maar voor de super-top wijnen wordt de prijs vaak
anders bepaald: want voor luxeproducten of collectors items als kunst, antiek, old
timers en top wijnen geldt vaak dat de prijs is ‘wat een gek er voor wil
betalen’. 😉
Tot slot, beleggen in wijn hoef je niet aan te geven op je belastingformulier.
Zijn er geen andere wijnregio’s en landen met beleggingswijnen?
Jawel! Naast de Bordeaux wijnen behoren ook top-vintage Champagnes en top wijnen uit de Bourgogne (bv. Romanée-Conti) en de Rhône (bv. Hermitage) eveneens tot de categorie van de verhandelbare ‘fine wines’. Wellicht het bekendste is de jaarlijkse veiling van (top)wijnvaten in de Hospices de Beaune (foto Burgundywines.com).
Uit Italië kunnen we beleggen in Super Tuscans topdomeinen, uit Portugal in Vintage Ports, uit Spanje Rioja en Priorat en uit de
Nieuwe Wereld (bv. in Napa) eveneens een aantal top domeinen.
Beleggingsinstrumenten of beleggen in “oudere wijnen”!
Een belangrijke speler op de secundaire markt is Liv-ex. Een secundaire markt is de markt waar origineel gekochte wijnen opnieuw verhandeld worden. Ja, ook wijn gaat van hand tot hand. Sommige top wijnen zijn louter een beleggingsinstrument en worden (helaas) nauwelijks geconsumeerd. Liv-ex moet je zien als een soort wijnbeurs. Ze treden op als trader (verkoop/aankoop) van vroegere oogstjaren en ze publiceren permanent marktprijzen en indices voor alle spelers in de wijnsector. Tot slot bieden ze diverse rapporten over de wijnsector aan, waaronder ook rapporten over "en primeur wijnen". Op hun website kan je bijvoorbeeld vlotjes de prijsevolutie volgen van een mand (index) met de 50, 100 of 1000 meest begeerde wijnen op de ‘herverkoop’ markt.
Ondanks het feit dat je in de grafiek hierboven kan zien dat de Live-ex index daalt in 2023, is het zo dat haast elk jaar de index stijgt. En zeker voor de super-top wijnen, waar de prijs ook in moeilijkere jaren vaak blijft stijgen. Gespecialiseerde veilinghuizen zoals Sotheby’s hebben eveneens een topwijn verkoop index.
Wat zijn de risico’s?
Natuurlijk is er een keerzijde van de medaille. Het is evengoed mogelijk dat de proefpanels voor die ‘en primeur’ wijnen wat te optimistisch waren en dat de wijnen dus minder goed evolueren qua smaakprofiel dan ingeschat. Gevolg: de waarde of marktprijs van de wijn daalt…
En nu komt de belangrijkste ‘maar’. Zijn er geen kapers op de kust? Uiteraard. Op het internet gonst het van malafide spelers. Of ze proberen je telefonisch te verleiden om geld te storten voor een eerste belegging enz. De FSMA (de Belgische beurswaakhond) waarschuwt regelmatig op haar website voor frauduleuze beleggingsaanbiedingen in wijn. Ze vernoemen de haar gekende frauduleuze spelers en ze geven goede raad over wat je kan doen om je niet te laten misleiden. Als bijvoorbeeld beloofde rendementen té mooi zijn om waar te zijn, zijn ze ook meestal niet waar!
Conclusies
Zoiets als een gouden tip voor beleggen in wijn bestaat niet. Net zoals andere beleggingsinstrumenten vergt beleggen in wijn kennis, een goede opvolging en risicospreiding om verantwoord te werk te kunnen gaan. Leg nooit al je eieren in één mand is wel een gouden regel.
Ik beleg in wijn voor kleine bedragen, bij meerdere spelers, en gespreid in producten. Eigenlijk doe ik het gewoon voor het plezier, vanuit m’n passie voor wijn, en om die markt goed te leren kennen. Niet in de hoop snel veel geld te verdienen. De indices lijken erop te wijzen dat je op lange termijn wel mooie - maar normale - rendementen kan halen, net zoals bij aandelen.
En natuurlijk kan je af en toe wat (betaalbare) topwijnen aankopen om je wijnkelder aan te vullen voor latere consumptie. Want als gepassioneerde wijnliefhebbers houden we natuurlijk van een uitstekende wijn met een prachtig gamma aan tertiaire aroma’s, nog in balans met primaire en secundaire aroma’s en mooie zuren, zachte tannine, en een heerlijk lange afdronk.
Liever consumeren dan beleggen? Dat kan dus, met mate(n) natuurlijk, en vooral degusterend en genietend! Ik deed het al met topwijnen uit de geboortejaren van mezelf, partner en kinderen. De ene wijn was perfect op dronk, de andere wijn was duidelijk over zijn hoogtepunt, maar het was in elk geval spannend, boeiend én samen gezellig proeven!