Wijnen kopen ‘en primeur’ betekent dat je de wijnen reserveert en al betaalt, hoewel ze nog in de houten barriques van het wijndomein liggen te rijpen. Voor Primeur Bordeaux 2022 geldt: Nu (juli ‘23) reserveren we de wijnen van het oogstjaar 2022 die begin 2025 worden gebotteld en geleverd. Als belegging betekent dit dat we ervan uitgaan dat de prijs van de wijn elk jaar verhoogt of er toch een rendement op lange termijn uit halen.
Is Bordeaux oogstjaar 2022 echt top?
De ‘spelers’ die Primeurs Bordeaux aanbieden, zijn vrij unaniem: de Bordeaux-wijnen 2022 zijn bijzonder veelbelovend. Dat zegt men natuurlijk graag elk jaar, maar men haalt toch meer superlatieven boven dan gewoonlijk. Bij de rode wijnen spreekt men bijvoorbeeld van “modern, rijk in stijl, rijpe tannines, veel zwart fruit en heel veel structuur en concentratie. Wijnen die al jong charmeren maar toch een lang bewaarpotentieel tonen”. Of “diepe kleur en een ongelofelijke harmonie, materie en lengte. Genereuze aanzet en volmondige, gelaagde wijnen gedomineerd door zwart fruit met een krachtige, maar rijpe tannine structuur… prominent aanwezige tannine… een precisie die we de afgelopen jaren niet gekend hebben… de nodige frisheid zorgt voor een uiterst harmonieus geheel.”
Over de witte wijnen en zoete wijnen is men wel meer genuanceerd, in die zin dat de variatie in kwaliteit groter zou zijn of dat het bewaarpotentieel wat beperkter is.
De aanbieders beschrijven ook uitvoerig de weerpatronen van 2022 om de kwaliteit van de wijnen te duiden. De meesten onder ons herinneren dat 2022 een zéér warme en droge lente en zomer had. Gelukkig waren de waterreserves wat aangevuld in de voorafgaande winter. Sommige zones werden eind juni wel getroffen door onweders met hagelstormen. De wijnbouwers weten hun wijngaardbeheer, de timing van de oogst (is voor 2022 vroeg) en de vinificatiemethodes goed af te stemmen op de weersomstandigheden.
De aanbieders geven een eigen score (als ze de wijn proeven op de Primeurs sessies in Bordeaux) of geven de scores mee van wijnrecensenten als Parker, Suckling en Jancis Robinson. De Union Grand Cru Bordeaux organiseert ieder jaar een ‘en primeur week”, waar de professionele handel de en primeur wijnen kan proeven voor aankoop.
Maar onthoud: garanties in zulke aanbiedingen bestaan er niet! Slechts één ding is zeker: de tijd zal het uitwijzen of Bordeaux 2022 inderdaad een topjaar is, of de vraag de prijzen blijft ondersteunen, en welke Châteaux beter stand houden dan andere Châteaux.
Over welke appellaties en Châteaux gaat het en over welke prijzen?
Bij rood gaat het om tientallen Châteaux die aangeboden worden, uit zowat alle top appellaties: van Saint-Estèphe, Pauillac en Margaux uit de Haut-Médoc tot Saint-Emilion en Pomerol op linkeroever. Daarbij zitten absolute toppers zoals bijvoorbeeld de (Premier) Grand Cru Classé wijnen van Château Cheval Blanc, Chateau Angelus, Chateau Haut-Brion, Chateau Margaux, Chateau Palmer, Chateau Lafite Rotschild en Chateau Mouton Rotschild… Hiervoor betaal je al snel zo’n 500 tot 800 euro per fles. Maar je kan evengoed voor de mindere goden gaan met meer betaalbare prijzen vanaf zo’n 20 euro per fles.
Bij de witte wijnen spreken we bijvoorbeeld over Château Carbonnieux of Château Smith Haut Lafitte uit Pessac-Léognan en bij de zoete botrytis-wijnen hebben we het uiteraard over Sauternes met bijvoorbeeld Château Guiraud.
Wie biedt de Primeur wijnen aan?
Niet elke wijnhandel kan zomaar Bordeaux-wijnen ‘en primeur’ verkopen. De wijnhandels moeten al een heel mooi traject afgelegd hebben en vooral de nodige contacten hebben in de ‘La Place de Bordeaux’ om in aanmerking te komen voor de zgn. ‘allocaties’. La Place de Bordeaux coördineert heel de 'en primeur' campagne. Wil je ook kopen, wel hier volgen enkele lokale handelaars:
Dulst wijn met advies , Ad Bibbendum, Crombé wines, Magnus wijnen, Thienpont, Van Eccelpoel. Zelf volg ik online aanbieders als Colaris (Nederland) en in de UK volg ik spelers als Cult Wines, Amphora of The Wine Investors.
Deze UK based spelers kunnen voor jou ook wijnportfolio’s opbouwen zonder dat je de wijn fysiek moet afnemen. Zij bewaren de wijn voor jou in perfect gekoelde, beveiligde en door de overheid gereguleerde magazijnen.
Nu we toch het Kanaal zijn overgestoken, is het ook interessant om eens te kijken naar de secundaire wijnmarkt die voor een groot stuk vanuit Londen gestuurd wordt. Een secundaire markt is de markt waar origineel gekochte instrumenten opnieuw verhandeld worden. Ja, ook wijn gaat van hand tot hand, of liever van portfolio tot portfolio. Sommige topwijnen zijn louter een beleggingsinstrument en worden nauwelijks geconsumeerd. Zonde toch?
Meer over dit laatste in onze blog over ‘beleggen in wijn’.