Is je volgend glas een oranje wijn?

5 februari 2024 in
Is je volgend glas een oranje wijn?
WijnInZicht, Peter Cattersel

We horen de laatste tijd meer over oranje wijnen. En inderdaad, die zien er oranje uit, soms zelfs wat troebel. Wat straffer is, oranje wijnen bestaan al zolang als er wijn bestaat, duizenden jaren dus. Het is witte wijn, die gemaakt wordt zoals… rode wijn. Bij de alcoholische gisting van de witte druiven laat men de schil gedurende langere periode weken in de wijn most. Dit wordt soms gekoppeld met vinificatie in amforen. Door deze wijze van wijn maken, krijgt de witte wijn tannine, meer kleur, structuur en body, smaak en intensiteit. Oranje wijnen kunnen dus perfect maaltijden begeleiden en hoeven zich niet te beperken tot aperitief of voor bij vis.

Vooral Oost-Europa produceert deze wijnen, van Slovenië tot Roemenië. Maar Georgië speelt hier een hoofdrol, met een lange traditie van witte wijn gegist op zijn schillen (in Qvevri, amfora). Ook in Noord Italië vind je oranje wijnen (Friuli regio bv.). Franse, Oostenrijkse en andere wijnboeren beginnen eveneens te experimenteren met oranje wijnen. 
Foto: Domäne Wachau experimenteert met inox, betonnen “egg” en amphora. Gebruikt voor de gisting.

Ga rustig zitten… proef nu je eerste glas oranje wijn

Als wijnconsument moeten we deze wijnen nog ontdekken en leren drinken. Zeker niet opgeven als je bij het eerste proeven niet enthousiast wordt. Experimenteer ook met deze wijnen tijdens een diner. Je kent wellicht reeds een speciale “oranje” wijn, nl. de Vin Jaune uit de Jura. Oranje wijnen hebben intense rijpe fruitsmaken, gecombineerd met oosterse of zoete kruiden, lijnzaad of hars. Ook honing en noot kunnen bekoren. Kortom een rijke waaier aan aroma’s. Het zal je niet verbazen dat ze bij oosterse gerechten (Japans, Marokkaans…) hun beste kunnen geven. Oranje wijnen niet te koud serveren, wel licht gekoeld (tussen 12°C en 15°C).

Tot op heden blijft de consument eerder aarzelend om toe te happen. Eén van de redenen is dat we dit “oranje wijnen” noemen, terwijl ze strikt genomen witte wijnen zijn. De markt accepteert dit blijkbaar niet. Sommige boeren en winkels noemen de wijnen “Amfoor wijnen”. Dat klinkt alvast exotischer, maar opnieuw is er verwarring: Niet elke oranje wijn moet met Amfoor gemaakt worden. Een ander aspect is dat deze wijnen vaak geassocieerd worden met natuurwijnen. Voor zowel oranje wijnen als natuurwijnen geldt dat de wijnboer echt een zeer goede stielman moet zijn om deftige kwaliteit te leveren.

Oranje wijnen zijn terecht een ander type wijn. Volgens mij moeten ze een grotere plaats veroveren in de wijnwereld. Probeer één van de betere huizen en je zal zelf ontdekken hoe fantastisch ze zijn. Het succes van de wijnwereld is juist variatie en typiciteit. Sherry is niet hetzelfde als een witte Sancerre (Loire) en een zoete Sauternes is eveneens anders.

Oranje wijnen, droog gevinifieerd, moeten hun plaats opnemen naast de gekende volle of frisse, fruitige witte wijnen, die wij dagelijks drinken. Proef alvast één lekkere oranje wijn van volgende wijnboeren: Gravner (Italië – Friuli), Radikon (Italië – Friuli), Movia (Slovenia), Batic (Slovenia), Tbilvino (Georgia), Alaverdi Monastery (Georgia).

Foto: Amfora in de grond, gebruikt voor vinificatie en rijping van de wijn.

Vraag uw wijnhandel om raad of hier alvast enkele winkels met een ruimer aanbod:

PS: Oranje wijnen noemt men in het Frans Vin Orange, in het Engels Amber wines of ook Orange wines.