Overslaan naar inhoud

Waarom vind je rode Bordeaux wijnstijl de beste?

24 januari 2024 in
Waarom vind je rode Bordeaux wijnstijl de beste?
WijnInZicht, Peter Cattersel

Niemand ontkent dat Bordeaux de absolute top is. En in Vlaanderen is rode Bordeaux de favoriet sinds decennia. Waarom? Bordeaux wijnstijl heeft een krachtige structuur en loopt over van smaken en aroma’s. Ze zijn rijk en vol en dus de ideale begeleider van onze Belgische keuken. Zwart fruit met cassis en pruimen of rood fruit of hout, vanille en kruiden. Maar ook koffie of tabak. We kunnen blijven doorgaan. De explosieve groei van de wijnindustrie, over heel de wereld, heeft Bordeaux zijn status gegeven. Geen wonder dat vele wijnboeren maar al te graag het concept van deze wijnstijl kopiëren.

Wat geeft een wijn de Bordeaux stijl?

Het start met een assemblage van dé Bordeaux druiven: Cabernet Sauvignon en Merlot. Eventueel aangevuld met andere druiven zoals de Cabernet Franc, Petit Verdot of Malbec. Natuurlijk hebben ook het “terroir” en de productietechnieken hun invloed. Bordeaux geniet van een gematigd maritiem klimaat, heeft kalkrijke grind gronden en gebruikt sinds eeuwen assemblage en houtrijping als de basis om wijn te maken. Vandaag is de Cabernet Sauvignon de meest aangeplante druif ter wereld met een 300.000 ha, gevolgd door Merlot, die een goede 260.000 ha inneemt. Wijn, gemaakt met deze assemblage, noemen we Bordeaux Blend.

Zijn alle Bordeaux Blends hetzelfde?

Vele wijnregio's bieden de Bordeaux stijl aan. We ontdekken natuurlijk belangrijke verschillen. De ondergrond laten de wijnstokken anders evolueren: Meer of minder mineraliteit, meer of minder water ter beschikking. 
Het klimaat met zon en warmte rijpt de druif anders. De Cabernet Sauvignon druif staat in Bordeaux op zijn noordelijkste limiet. Dat maakt de druif frisser en aromatischer. In de nieuwe wereld heb je dikwijls warmere regio’s en zijn Bordeaux blends voller en met rijper fruit aroma’s.
In Italië assembleert men vaak met de Sangiovese druif. De typiciteit van elke regio of de huisstijl van elk wijnhuis zal de Bordeaux Blend sterk beïnvloeden.

Wat zijn beroemde Bordeaux wijnstijlen buiten Bordeaux?

De eerste wijnregio, die hiermee uitpakte, is California. In 1976 werd een grote wijnproeverij ingericht te Parijs: “The Paris Judgement”. Topwijnen uit Bordeaux en California stonden “blind” naast elkaar. Een reeks gerenommeerde wijnjournalisten proefden blind de wijnen en gaven punten. California bezorgde een verpletterende nederlaag voor Bordeaux, wat de internationale wereldpers haalde. Daarmee werd plotsklaps de Nieuwe Wereld wijn een realiteit in Europa.

  • California, met de regio’s Napa en Sonoma, levert sinds decenia mooie Cabernet Sauvignon wijnen. In de USA is er een associatie van deze wijnhuizen, Meritage genaamd. Enkele mooie (en duurdere) voorbeelden: Opus One, Mondavi, Ridge Vineyards.


  • Binnen Europa mogen we zeker Italië, en vooral Toscane (Bolgheri), niet vergeten. Eveneens in de jaren 1970 ontstaan daar de zogenaamde “Super Tuscans”. Wijnen gebaseerd op de “verboden Franse druiven” zoals Cabernet Sauvignon en Merlot. Ze werden verkocht als landwijn, maar wel aan prijzen die opliepen tot meerdere tientallen Euro’s en wedijverden met de Brunello’s en top Chianti’s. Een doorbraak voor wijnhuizen als Antinori, San Guido (Sassicaia), Gaja, Tua Rita
  • Natuurlijk kan Zuid-Afrika niet ontbreken, want zij hebben altijd een sterke Europese focus. Regio’s als Fransschoek en Stellenbosch bieden uitstekende Bordeaux Blends. Bijvoorbeeld La Motte, Meerlust.
  • Chili heeft een sterke link met Bordeaux. De koelste plekjes in Aconcagua of Maipo zijn best geschikt voor deze Blends. Ook Argentinië kent enkele toppers. Bv. Mascota Vineyards, Clos Apalta.
  • Australië. De beste komen uit de koelere regio’s zoals Coonowarra, Margeret River of bv. Yarra River. Intens en krachtig, zoals we van down under gewoon zijn. Maar ook fijn en finesse is niet uitgesloten. Dikwijls zijn het 100% Cabernet Sauvignon wijnen. Bv. Cullen, Yarra Yering

Food-Pairing

Bordeaux wijnstijl gaat perfect met al het betere vleeswerk: Vanaf de verschillende versies van steak of entrecote tot bij lam of wild. En waarom niet eens proberen bij kaas?