Wijn: assemblages van meerdere oogsten?

6 november 2023 in
Wijn: assemblages van meerdere oogsten?
WijnInZicht, Peter Cattersel

In  Decanter stond enkele tijd geleden een opmerkelijk artikel. Kunnen wijnen, die gemaakt zijn door een assemblage van meerdere oogstjaren, beter zijn dan de wijn van één oogst jaar? Klink als een nieuw experiment, maar eigenlijk is dit niet zo. Denk maar aan Champagne, die meestal een assemblage is uit meerdere oogsten. Ook Sherry en Porto ontstaan uit vergevorderde assemblage technieken. Zij leveren wijnen uit oogsten die meerdere decennia oud zijn! Dus waarom zou dit dan ook niet kunnen voor gewone (stille) wijnen?

​Wat is een wijn van meerdere jaren?

In het Engels zijn er alvast twee termen: Non Vintage (NV), veel gebruikt bij Champagnes en Multi-Vintage (MV), sporadisch gebruikt bij wijnen. In het Frans klinkt het “vin non millésimé”. De definitie is simpel. De wijn wordt gemaakt door het mengen van wijn uit meerdere oogstjaren. In Champagne kan het aantal verschillende oogstjaren in één Champagne oplopen. Bij gewone, stille wijnen lijkt het erop dat men 2 tot 4 oogstjaren mengt. Voor alle duidelijkheid, we hebben het hier niet over de goedkope bulkwijnen, waar inderdaad geen oogstjaar op de fles staat. Het gaat hier om klassewijnen; wijndomeinen die zoeken naar exclusieve typiciteit of terroir expressie.

Waarom zou een meer-jaren wijn beter zijn?

Beter is wellicht niet het juiste woord. Vandaag wordt wijn geassembleerd om de wijnboer financieel te beschermen tegen de weer verschillen, die je jaarlijks hebt. Maar vandaag assembleert men altijd met druiven van hetzelfde oogstjaar. Men assembleert druifsoorten, druiven van verschillende wijngaarden of anders gerijpt... Als men wijnen maakt die meerdere oogstjaren mengt, zal het jaarverschil zeker vervagen. Champagne gebruikt assemblage van meerdere jaren juist om de huisstijl te beschermen. Door doorgedreven assemblage zal de smaak, stijl en aroma’s veel constanter zijn, jaar na jaar. Een belangrijke commerciële sterkte van Champagne. De redenering is dat voorgaande ook geldt voor gewone, stille wijnen. Voor velen het startpunt. Terroir expressie en/of druif typiciteit wordt eveneens vaak als reden gesteld.

Maar er is meer.

Uit de voorbeelden die we verder vermelden blijkt dat een aantal wijnhuizen een tweede wijn maken, die een meer-jaren assemblage is van hun topwijn. En zij geven duidelijke aan dat die wijn inderdaad beter is geworden met de nieuwe techniek.

“Wijn geassembleerd uit meerdere oogstjaren zal aan complexiteit winnen, en tegelijkertijd drink-klaar zijn”

De wijn uit “oudere” oogstjaren hebben langer gerijpt, vaak in barrique (houten vaten). Die rijping geeft extra complexiteit, meer harmonie en laat de wijn inderdaad beter drinkbaar zijn bij verkoop.

De oplossing voor klimaatopwarming?

Dit was zelfs een normale techniek half vorige eeuw in Spanje. Misschien duwt de uitdaging van de klimaatverandering meerdere wijndomeinen in deze richting.

Vega Sicilia.

Top wijnhuis uit de regio Ribera Del Duero in Spanje. Ze maken de “multi vintage” wijn Unico Reserva Especial, die een assemblage is van hun beruchte, uitstekende top wijn Unico. Helaas is het prijskaartje ook top. Je kan hem proeven bij La Buena Vida voor 323,89 € (per fles).

Xavier Vignon.

Wijnproducent en gerenommeerde wijn consultant in de Zuidelijke Rhône, Frankrijk. Hij durft het, na ervaring op te doen in Champagne, om zijn top Chateauneuf du Pape te mengen over verschillende oogstjaren. De wijn “La Reserve X XII XV” , is een assemblage van de oogsten 2010, 2012 en 2015. Deze multi-vintage wijn is te kopen bij PrivinLiege voor 45,90 € (volgens zijn prijslijst!). Een betaalbare prijs voor wat we vandaag als exclusief kunnen beschrijven.

Vina Carmen.

Het oudste wijndomein in Chili heeft zijn “Vintages Blend”, in navolging van Penfolds, Vega Sicilia en anderen. Het betreft een blend van 4 wijnoogsten, met als doel een klassewijn op basis van Cabernet Sauvignon te leveren. Alleen niet echt beschikbaar.

(Alle prijsinfo en beschikbaarheid is onder voorbehoud. Contacteer steeds de winkel!)