Tips uit onze Basiscursus!

29 maart 2023 in
Tips uit onze Basiscursus!
WijnInZicht, Peter Cattersel

We willen graag enkele opvallende wijnen uit onze laatste sessies voorstellen. En we delen ook ons gedurfd experiment met jou.

We starten met een bijzondere schuimwijn, de Imperial - Gran Reserva – Brut 2016 van wijnhuis Gramona. Dit wijnhuis behoort tot Corpinnat, de “Associatie van onafhankelijke wijnbouwers” in de Spaanse Penedes regio, beter bekend als deel van de Cava appellatie. Gramona is samen met een tiental andere wijnhuizen uit de Cava gestapt om meer focus op kwaliteit en typiciteit te leggen en zich te distantiëren van de “goedkope” lichte Cava’s. Dit is een voortreffelijke schuimwijn, intens en met wat volheid. Mooi rijp fruit (appel, perzik) en frisheid door “appelsien zeste”. De complexiteit van de schuimwijn komt na even wachten: Gebak, wat geroosterd en noot aroma’s. Levendige zuren en lange afdronk maken het geheel mooi af. Een aanrader voor een speciale gelegenheid. (La Buena Vida)


Voor de witte wijn reizen we naar buurland Portugal. De Soalheiro Alvarinho 2020 is dikwijls van de partij in de Basiscursus. Het is dé referentiewijn voor de druif Alvarinho, die in noord Portugal en het Spaanse Galicia heerlijk frisse, fruitige (citrus, tropisch…) en minerale wijnen levert. De ideale begeleider van zeevruchten of vis BBQ’s. Deze wijn heeft een schitterende prijs/kwaliteit verhouding. (Dito wijnbar, Portevinho)


Voor rood verhuizen we eerst naar Australië, het land van de Shiraz,  dwz. de Syrah druif dus. Er zijn verschillende Australische producenten die schitterende Shiraz maken aan een zeer concurrentiële prijs. De Eastside Shiraz 2018 van wijnhuis Pikes is een voorbeeld. Uitgesproken paars en rood fruit (kers, bosbes, frambozen) aangevuld met kruiden, gebrand en aardse aroma’s. Rijpe, zachte tannine, halfvolle wijn en langere afdronk. Ook deze wijn schittert bij BBQ of gegrilde gerechten. Niet wachten, nu kopen, deze wijn is op zijn best! 
(Ad Bibbendum)

Terug naar Europa… Spanje en de beroemde appellatie Rioja, gemaakt op basis van voornamelijk de Tempranillo druif. Je proeft volle intense wijnen met typische aroma’s van rijp zwart fruit, bramen en pruimen, geroosterd met kruidige tonen, zoals kruidnagel, laurier en hout. De wijn heeft presente tannine, voor goede Rioja zacht en fijn met een volle body en langere afdronk. Mineraliteit kan aanwezig zijn en geeft de wijn een extra klasse. We hebben twee voorbeelden: Eerst de Conde Valdemar Crianza 2017. Lichtere stijl met nadruk op finesse en toegankelijkheid van de wijn. Een allemans-vriend bij het betere vleeswerk (lam, gegrild…). (Espavino)
De tweede wijn is de Martin Cendoya Reserva 2016. Een topwijn van het huis Eguren Ugarte. Voller, rijker, complexer en speelse tannine. Zeer evenwichtig. Het verschil tussen 'Crianza' en 'Reserva' is duidelijk te proeven. (De twee termen definiëren hoe lang de wijn op hout en op het domein is gerijpt). Deze Rioja is een echte genietwijn (Dulst)

Het gedurfd experiment

Tot slot:  We hebben in Hasselt gedurfd geëxperimenteerd! WijnInZicht is recent gestart met verkoop van accessoires… en die willen we samen met jullie ook testen. In de derde sessie van de cursus proefden we de Rosso di Notri van het domein Tua Rita. We hebben echter de helft van de wijn in de fles gelaten en met het Coravin Pivot systeem afgesloten (Argon gas). De wijn heeft dan twee weken afgesloten in de frigo gestaan. Coravin beweert dat het Pivot systeem een geopende fles tot 4 weken kan bewaren. Vier weken konden we niet wachten, maar wel twee weken of 14 dagen. De halve fles wijn keerde terug in de vijfde sessie. En dan was het proeven… Wat een succes! De wijn was mooi fruitig, toonde zijn complexiteit en was in prima vorm. Kon je het proeven? Zeer beperkt kon je waarnemen dat de wijn wat zachter was. Maar voor verschillende proevers was de proefnotitie uit sessie 3 en deze uit sessie 5 nagenoeg gelijk.

Coravin Pivot

Bekijk onze video over de Basiscursus. Klik hieronder!