Overslaan naar inhoud

Wijn maken: van druif tot glas

30 januari 2024 in
Wijn maken: van druif tot glas
WijnInZicht, Peter Cattersel

Wijn maken, het blijft voor ons mysterieus. En dat is het ook, want: “Wijn groeit uit het beste van de natuur, samen met de expertise en passie van de wijnboer.” In een reeks van vijf artikelen nemen we je graag mee naar waar het allemaal gebeurt. Het verhaal van het wijn maken begint bij de druif, die groeit op een terroir in een regio, vervolgens door de wijnboer verbouwd en geoogst wordt, en tenslotte een vinificatie en rijping ondergaat. 
En dan is er wijn. 😊

1 - de druif


Alles start met de druif, een wonder der natuur. Ze staat op de schraalste gronden maar levert een uitzinnige genotsdrank. Druiven zoals Cabernet Sauvignon, Syrah of Chardonnay leveren wereldwijd prachtige, beroemde wijnen. Echter, er bestaan meer dan 1.400 belangrijke wijndruiven. Wij, wijnliefhebbers, kunnen nog jaren op ontdekkingsreis naar lokale druiven zoals Dornfelder, Lagrein of Torrontes.

2 - terroir 


De ‘plek’ waar de wijnstok staat is cruciaal. Een Pinot Gris druif uit de Franse Elzas zal anders smaken dan een Pinot Grigio uit Noord Italië. Deze plek noemen we ‘terroir’. Elke wijnstok maakt zijn druif uniek, typisch en verschillend door het terroir. Kort samengevat betekent terroir het samenspel tussen de grond (kalk, zand, kiezel…), het klimaat (warmte, zon, regen…) en de lokale aspecten zoals heuvels of vlaktes, aanwezigheid van rivieren of meren, hoogte en de ligging t.o.v. de evenaar. 

3 - regio of appellatie


De wijnregio, als deel van die ‘plek’, betekent de appellatie, bijvoorbeeld Chablis of Chianti. De appellatie definieert enerzijds de geografische locatie en anderzijds wat de wijnboer wel en niet mag. Zo zal de appellatie Chablis de wijnboer verplichten om enkel de druif Chardonnay te gebruiken voor hun bekende witte wijn.

4 - wijnbouw & oogst


Het wijn maken start op de wijngaard, de wijnboer als landbouwer. Hij bewaakt de levenscyclus van de druif en stuurt waar nodig, vandaag bij voorkeur op biologische wijze. Snoeien, onderhouden, inspelen op de weer variatie en last but not least op het juiste moment oogsten. 12 maand hard werken.

5 - vinificatie & rijping


Met de vinificatie & rijping haalt de wijnmaker het beste uit druif en terroir. Hier is de wijnboer een bio expert. Hij start de alcoholische gisting die het druivensap omvormt tot wijn. Aanvullende technieken zijn de eerste stap naar zijn wijnstijl. Wordt het een zoete of droge wijn? 

De rijping, ook wel opvoeding genaamd, is de tijd dat de wijn rust, de tijd die start na de vinificatie en eindigt op het moment dat je de fles opent. Rijping kan in houten vaten, in inox tanks, in amfora, op fles… ontelbare mogelijkheden waaruit de wijnproducent kiest. 
Zijn unieke creatie is geboren!


We nemen je in deze reeks van 6 artikels graag mee naar de wereld van de wijnmaker en volgen het proces wijn maken, van druif tot glas: 
de druif  -  de plek: terroir  -  de plek: appellatie  -  wijnbouw & oogst  -  vinifcatie & rijping