Overslaan naar inhoud

Wijnbouw & oogsten

29 juni 2023 in
Wijnbouw & oogsten
WijnInZicht, Peter Cattersel

Het werkboek van de wijnboer definieert nauwgezet zijn taak: “Elke dag zal je zorg dragen voor wijnstok en druif. Met respect voor de groeicyclus zal je snoeien, opbinden, wieden en ploegen. Kost wat kost zal je de gezondheid van de druif bewaken. De uitdagingen van het weer zal je overwinnen. En tot slot, zal je elke dag uitkijken naar de oogst.”

Het jaar van de wijnboer

Hieronder de kalender per maand, zowel voor het noordelijke als het zuidelijke halfrond. We starten in januari met de wintersnoei, het klaarmaken van de wijnstok voor nieuwe druiven. Door het opbinden staan de takken en scheuten ordelijk, om alle werken te kunnen uitvoeren én om de druif maximale rijping te geven.

wijnbouw 

beleef vier seizoenen in de wijngaard.

De knopvorming, vruchtzetting en lenterijping zijn essentieel. Een hele uitdaging want zowel schimmel, ziektes als voorjaarsvorst kunnen ‘dodelijk’ toeslaan. In juli-augustus verandert de druif magisch… ze verkleurt (véraison). Pas dan zien we welke druiven groen blijven en welke verder rijpen als rode druif.

De zomersnoei bepaalt hoeveel zon elke druif krijgt. In regio’s met zeer veel zon, zal de snoei de druif schaduw geven, in regio’s met weinig zon leidt het elke zonnestraal naar de druiven.

Het oogsten van de druiven

De voorbereiding van de oogst start enkele weken voordien. Voor de meest kwalitatieve wijnen past de wijnboer een groene oogst (green harvest) toe. Hier knipt men een deel van de druiven weg zodat de overgebleven druiven optimaal kunnen rijpen. De wijn zal hierdoor een heerlijke concentratie tonen, met een volle, ronde smaak. 

De foto toont de druiven op de grond en aan de wijnstok, op het domein "Petrus" in Bordeaux. Green Harvest, een 3 à 4 weken voor de oogst.


De oogst zelf duurt tussen 1 à 3 weken, afhankelijk van de omvang van het domein en de weersomstandigheden. De voorschriften van de appellatie zal bepalen of je manueel en/of machinaal mag oogsten. Zowel machinale als manuele oogst levert kwaliteit!

machinaal

 sneller, homogener

 's nachts (koeler)

 per druif (geen steeltjes)


 onnauwkeurig, vervuiling

 beschadigt wijnstok, druiven

manueel

 selectieve pluk, 

 kwaliteit druiven, niet gekneusd

 per tros of deel ervan


 trager

 hogere (loon)kost

Omdat de druiven oxideren (bruinig worden) door warmte en zon, worden ze daarom snel naar de wijnkelder vervoerd.  

de wijnboer roept 


“De schitterende oogst is binnen!”.


de plukkers antwoorden

“Waar is dat feestje, 

hier is dat feestje!”


We nemen je in deze reeks van 5 artikels graag mee naar de wereld van de wijnmaker en volgen het proces wijn maken, van druif tot glas: 
de druif  -  de plek: terroir  -  de plek: appellatie  -  wijnbouw & oogst vinifcatie & rijping