Wijnproeven: echt niet moeilijk!

10 februari 2024 in
Wijnproeven: echt niet moeilijk!
WijnInZicht, Peter Cattersel

Wie wil er nu niet de perfecte wijn kiezen voor een diner of kaasplank? Of een wijn selecteren bij een degustatie? Of simpelweg je wijnervaring delen met vrienden. Hiervoor moet je een wijn ervaren en het verhaal erachter ontdekken. Wijn proeven (als een pro) is het antwoord, en iedereen kan het leren! Proeven laat je de wijn volledig beleven. Met dit inzicht in wijn geniet je meer van elk glas wijn, bij elke gelegenheid.

Deze reeks van 3 artikels is alvast een mooie start. Open bij (elk) artikel een fles wijn en volg de stappen. Schenk een proefhoeveelheid van een 5 cl. Proef en schrijf je ervaringen op. Maak het leuker en doe dit samen met 2 tot 4 wijnliefhebbers. 

​Proeven doe je met de 5 zintuigen!

Oor

hoor de plof bij het openen van de fles, het schenken in het glas, de bruisende parels.
De wijn is in zicht!

Oog

zie de helderheid en kleur, die al iets verklappen van de wijn. Bv: ouderdom (bruintint), druif...

Neus

ontdek de aroma’s van bloemen, fruit, kruiden, hout, leder, enz. Bij het rond walsen in het glas ruik je de rijkdom aan aroma’s, een teken van kwaliteit en bewaarpotentieel.

Mond

smaak de zoetheid (versus droog), de présence van zuren, een bittertje of een wat zout/zilte smaak.
De wijn warmt op en laat nieuwe aroma's ontdekken. Tot slot geniet je van de (lange) afdronk. 

Tastzin

voel de wijn in je mond.  Zijn volheid, het fluweel of pittige gevoel, de uitdrogende tannine, de warmte van alcohol, de koelte van de temperatuur, de prikkelende zuren...

Proeven, iedereen kan het in 4 stappen!

Kijk - Kleur

– Zorg voor een witte achtergrond
– Hou je glas schuin
– Bepaal de kleur
– Intensiteit (licht of donker) & helderheid.

Ruik - Aroma

Start met het 'walsen' van het glas. Laat de wijn ademen, ontwikkelen, verfijnen. Ruik eventuele fouten: kurk, oxidatie. 

Wals & ruik meermaals. Peil de intensiteit in je neus. Ontdek aroma’s van bloemen, fruit, planten, kruiden, hout, noten, leder, bos... Beleef de evolutie van het 'bouquet' en geniet.

Smaak & Voel

Neem een slok, draai de wijn rond in je mond en laat alle smaakpapillen genieten: elk deel van de tong, het tandvlees boven de voortanden, het gehemelte… Zuig lucht en ervaar de aroma’s intenser. Voel de structuur, het gewicht, de textuur en smaak:
– zoet vooraan op de tong
– zuur zijkanten tong
– bitter achterzijde tong
(– zout/zilt is eerder zeldzaam) 

Oordeel

Geef je conclusie over de wijn. Geeft de wijn je een gevoel van euforie, of is de wijn goed, maar ook niet meer? Zoek meer diepgang dan eenvoudige labels als 'lekker' of 'niet lekker'. Vind opmerkelijke kenmerken zoals weelderige aroma's, krachtige tannine, uitgesproken zuren en een langdurige afdronk. Overweeg welk gerecht goed samengaat met de wijn en of je onmiddellijk verlangt naar een tweede slok of glas. Vergelijk de wijn met eerder geproefde wijnen en probeer de unieke aspecten ervan te benoemen.  Kortom, krijg inzicht in de nuances en karakteristieken van de wijn.

De vraag is: Wat is jouw proefervaring ? 

Je bent nu klaar voor de volgende fase... leer de wijn taal.

Volg onze Basiscursus, de introductie tot wijn & wijnproeven. Of onze sessie wijnproeven.

Wijnproeven ​reeks

echt niet moeilijk

(dit artikel)