Boek: Iedereen kan “Proeven als een Pro”

12 maart 2023 in
Boek: Iedereen kan “Proeven als een Pro”
WijnInZicht, Peter Cattersel

Master of Wine (MW) Cees van Casteren schreef veruit het beste Nederlandstalige boek als introductie tot wijnproeven en wijnkennis in het algemeen. Meer dan 300 pagina’s met de proefmethode waarmee hij Master of Wine werd, een 100 tal wijnen in detail geproefd en besproken, 20 druiven getypeerd, kennis over wijngaard, wijn maken, bewaren en zo veel meer…

Het is eigenlijk best verrassend, maar Nederlandstalige boeken die je leren wijnproeven als een pro zijn er niet veel. Je hebt natuurlijk ‘cursusboeken’, die al aardig in de buurt komen… maar daarvoor moet je wel de wijnopleiding volgen. In veel wijnboeken is proeven beperkt tot het vermelden dat we zien (ogen), ruiken (neus) en smaken ontleden (mond)… Met een hoop termen die opgesomd worden en ja, dat is het dan. Of men maakt het bijna wiskundig complex. Dit boek “Proeven als een Pro” is toegankelijk, kristalhelder en volledig. Cees legt ook uit hoe je moet interpreteren wat je proeft. Om je deze interpretatie aan te leren bevat het boek een grote dosis wijnkennis als achtergrond informatie. En uiteraard helpen de 100 voorbeelden om te groeien naar een ‘Pro’. 
Het zijn immers deze 100 voorbeeld wijnen die het boek uniek maken. 

Geen enkel ander boek over een wijn-proef-methode geeft 
voorbeelden van het gebruik van de methode.


Wat is Cees zijn proefmethode?

Daarvoor moet je het boek lezen natuurlijk😉. Kort samengevat bestaat ze uit twee stappen:

  1. Analytisch proeven volgens de KARAAT methode. De letters staan voor een analyse van: Kleur, Aroma’s, Restsuiker (zoet – droog), Aciditeit (zuren), Alcohol en Tannine. Een vaste structuur om wijnen te analyseren, wat vergelijking tussen wijnen mogelijk maakt.
  2. Conclusie volgens CACHET, wat staat voor: Concentratie (intensiteit & body), Afdronk (lengte), Complexiteit (variatie aroma's), Heb ik een klik met de wijn (subjectief oordeel), Evenwicht (balans, harmonie) en Typiciteit van de wijn.

De tweede stap is eigenlijk waarvoor we de wijn methodisch proeven in de eerste stap. Het laat je toe de kwaliteit van de wijn gestructureerd weer te geven, bv. aan de hand van Concentratie en Evenwicht. Daarnaast spelen factoren als subjectief oordeel en het geplande gebruik van de wijn (de H in Cachet) een essentiële rol. Of de Typiciteit van een wijn. Bijvoorbeeld de wijn is typisch voor zijn appellatie of voor de druif.

Inhoud van het boek

Het boek omvat 4 hoofdstukken, waarbij "Deel I" de KARAAT methode in detail uitlegt. Om te kunnen proeven en interpreteren heb je basiskennis nodig over de wijngaard, wijn maken en bewaren. Dat is Deel II. Deel III vat alles nog eens samen en toont hoe je het proefresultaat interpreteert aan de hand van enkele type voorbeelden. In dit deel wordt ook de conclusie (CACHET) uitgelegd. Deel IV bevat de 100 wijnen als voorbeeld alsook achtergrond informatie over de 20 belangrijkste druiven.  

Hoe word je nu ‘Pro’?

Proeven als een Pro is een leerboek. Gun jezelf de nodige tijd om de kennis te verwerken. Zowel het proeven volgens de KARAAT en CACHET methode, alsook de grote hoeveelheid achtergrondinformatie vragen tijd en herhaling. Het goede nieuws is dat je nu dé beste reden hebt om elke dag een wijn te proeven! Enkel door oefenen, veel oefenen kan je het leren.

Wordt deze proefmethode de nieuwe referentie?

We hebben geen glazen bol natuurlijk, maar alles wijst toch in die richting. De boekrecensies zijn alvast zeer lovend. Recent verscheen de Engelse vertaling "Anyone Can Taste Wine" op de (wereld) markt en opnieuw kreeg Cees enorm veel positieve reacties. Hieronder drie voorbeelden:

Zo schrijft JancisRobinson.com: “It is the best ‘learn to taste wine’ book I have ever come across. (...) The person who has written this book comes at this with the mind of a scientist, the soul of a teacher, the eye of a graphic artist, the disciplined organisation of a librarian (or data scientist) and the heart of a wine lover.”
Ook Tim Atkin MW is enthousiast: “Cees is a brilliant taster, but just as importantly, he knows how to communicate his knowledge clearly and with real insight. Consumers will love this book, but I learnt a lot from it too. And I’ve been tasting wine professionally for 35 years.”
En de Belgische wijnexpert Stefaan Soenen: "Mijn diepste bewondering voor dit ronduit magistrale boek over wijnproeven, waarmee Cees van Casteren zijn wereldwijd gerespecteerde titel van Master of Wine wederom waarmaakt."

Conclusie

Proeven als een Pro” maakt je nieuwsgierig en stimuleert om te blijven oefenen met proeven. De heldere en fijne schrijfstijl van Cees, de relevante informatie en mooie illustraties maken het boek overzichtelijk en modern. Kortom: dit is met stip een aanrader!

Schrijf in voor onze Grand Cru sessie op 27/04/23, waar de auteur zijn methode en boek toelicht.


PS1: lees ook onze blog Wijn-proef-notities: de juiste snaar raken
PS2: WijnInZicht gebruikt dit boek als begeleiding van de Basiscursus (inbegrepen in de prijs van de cursus)

in Boek