Wijnproeven, wijnglazen en wijn ontwikkeling

31 januari 2023 in
Wijnproeven, wijnglazen en wijn ontwikkeling
WijnInZicht, Peter Cattersel

We verkondigen steeds zelf: wijnproeven, echt niet moeilijk. Maar, dat is dan zonder de evolutie van de wijn in het glas gerekend. In onze sessies speelt karafferen zeker een rol, en dat is een mooie start… Maar wijnliefhebbers blijven het soms moeilijk hebben met “de ontwikkeling van wijn in je glas”.

Toeval wou dat onlangs, in onze Giro d’Italia sessies, de (baby) Super-Toscaan Rosso dei Notri 2020 van het domein Tua Rita (Toscane) op het programma stond. De wijn werd -zonder karafferen- geproefd. En we merkten wel wat evolutie, maar de wijn gaf (op dat moment) zeker niet alles wat we verwachtten. Conclusie: karafferen is een must!


Tweede toeval: Een tijdje geleden sprak ik wijnconsultant Steven Torsin van Ad Bibbendum. En tijdens het gesprek zei hij dat hun wijnglazen van Zalto een karaf overbodig maken… Zoiets moet je maar één keer tegen mij zeggen. Nu, ik heb geen Zalto wijnglazen, maar ik heb wel Riedel glazen. Dat moet toch even goed werken? Om zeker te zijn dat de wijn in het glas goed kan luchten, koos ik voor het glas Riedel Pinot Noir Old World (Veritas lijn). Brede buik, mooie tulpvorm en flinterdunne rand.

Laten we starten met de test. Je kan het makkelijk thuis zelf doen.

Wat hebben we nodig:

  1. Een wijn die garant staat voor evolutie in het glas, zoals de Rosso dei Notri 2020. Maar elke kwaliteits-wijn uit de betere regio’s zal dit doen, en zeker als de wijn jong is.
    Enkele voorbeelden: (top) Bordeaux, Barolo, Brunello, Napa Cabernet Sauvignon, Barossa Shiraz, (top) Mendoza Malbec, Rioja Reserva, top Pinot Noir (Bourgogne, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Duitsland, Italië, België), enz…Maar ook top witte wijn zoals Pessac-Leognan, Sancerre, Meursault, Chateau Grenouilles (Chablis), Riesling uit Moezel of Rijnregio, Soave Riserva, Bouchard Finlayson Missionvale (Zuid Afrika)…
  2. Wijnglazen uiteraard, zie hoger. Schenk de wijn in kleine hoeveelheden in, maximaal een 5 cl per keer. (Meer info in onze blog over wijnglazen.)
  3. Wat hapjes of kleine gerechten. Dit zal nodig zijn, omdat het laatste wat we nodig hebben, is…
  4. Tijd, veel tijd.

Lekker, echt lekker

Tijd om wat bij te tanken!

We openen de Tua Rita en proeven de wijn volgens onze proefmethode. Is er geen fout? Lap, het begint al. Het allereerste glas -voor mijn vrouw- uit de fles ruikt echt anders dan het tweede glas -voor mijzelf-. Het eerste is zeer gesloten, en een wat vreemde geur. Het tweede glas laat wat hout (en houtskool) en warm fruit ruiken. Dit komt omdat het eerste glas de wijn uit de fles heeft, die het meest contact met zuurstof had tijdens het rijpen in de fles. Als je de wijn in een karaf zou gieten, wordt dit vermengd met de rest van de wijn… Een extra reden om te karafferen. (Voor alle duidelijkheid, dit effect zal je niet altijd ervaren).

De wijn geeft vanaf de start een volle body, deels door de alcohol. Deze laatste is echter nooit storend en goed geïntegreerd. Op dit moment: geen slechte wijn, maar ja, (nog) niet top. 
Onze klok start. De wijn evolueert langzaam… We halen er wat sharing food bij (kaas, charcuterie en brood). Na een 45 minuten krijgen we plots meer evolutie. Op korte tijd breekt het rijpe fruit door. En dan komen de kruiden, met… curry! Zeer verrassend. Hout blijft steeds aanwezig maar is meer geïntegreerd en minder houtskool. De wijn voelt vol aan, intens… en nu ook complex in aroma’s met donker fruit, kruiden, hout, plantaardig, bosgeuren… en frisheid. De (hogere) zuren en mineraliteit houden deze wijn fris. De druiven komen uit een warmer deel van Toscane, en dat proef je vooral in het fruit. Bij volle wijnen heb je dan frisheid nodig, en dat had deze Rosso dei Notri 2020. Op dit moment: Ja, dit is een mooie baby supertoscaan.

Tijd voor het betere vleeswerk. Lam met bloemkool, wat perfect past bij de wijn. We zijn nu 1,5 uur ver… de wijn bereikt zijn hoogtepunt. Alles komt tot een evenwicht. De curry is verdwenen en vervangen door een kruidenboeket met oa. tijm en wat anijs. Fruit blijft mooi present alsook het hout. Bos en tertiaire vegetale aroma’s vullen aan. Tannine is zacht en warm. Op dit moment: Als je deze wijn nu proeft, schat je hem veel hoger (lees duurder) in dan dat hij verkocht wordt… Klasse!

Wat hebben we geleerd?

Ten eerste: Met een goed wijnglas en wat tijd kan je perfect proeven hoe een wijn zich ontwikkelt, als de wijn het potentieel heeft. Dus ja, een goed wijnglas is essentieel en kan de karaf vervangen. Belangrijke tip: Wals de wijn voortdurend in het glas. Elke nieuwe scheut wijn, die je in het glas giet, moet snel aangezet worden tot evolutie!

Ten tweede: Als je geen tijd hebt, wat vandaag helaas vaak de realiteit is… dan blijft karafferen noodzakelijk. (Meer info in onze blog Karafferen…)

Ten derde: De meerprijs voor een goed (top) wijnglas is snel terug verdiend in massa’s wijnplezier!.