Vakantie in zicht - deel 1!

11 april 2023 in
Vakantie in zicht - deel 1!
WijnInZicht, Peter Cattersel

Vakantie in zicht!

Tips voor je droom vakantie. Zeker van april tot september. De zon krijgt  kracht, de natuur ontwaakt. Het kriebelt, dus tijd voor wat (buitenlandse) wijn-uitstap-tips. In dit eerste deel gaan we naar de “kortbij” vakanties, maximaal 400 km vanuit Hasselt.

Moezel (Duitsland)

Moezel biedt verrassend goede wijnen en is ook toeristisch een sterke regio, zeker als je van de natuur houdt. Fietsen, wandelen, moto-toeren… het is oneindige mooi langs de wijngaarden en oevers of op de steile (berg)flanken. De witte wijn op basis van de Riesling druif is wereldberoemd, maar zoek toch ook naar andere witte wijnen, bv. Weissburgunder (=Pinot Blanc). Rode wijn is minder aanwezig, maar er zijn mooie Duitse rode wijnen in de horeca. Zoals met veel wijnregio’s is het wat uitkijken wat je proeft. Vraag naar “trocken” wijn, want Duitsers houden zelf meer van zoetere wijn. En proef eerst wat wijnen van wijnhuizen die je aangeraden zijn door restaurant, boeken of websites, vooraleer zelf te experimenteren.

Waarheen?

De grotere toeristische steden zijn Trier, Bernkastel-Kuez, Cochem en Koblenz. Cochem en Koblenz liggen wat verder weg en bespreken we hier niet.

Trier (230 km): Verrassend mooie en toegankelijke stad, met heel wat Romeinse en andere historische gebouwen, perfect gerestaureerd. Het is de vergeten toeristische parel van Duitsland. Niet te missen en het is zo dichtbij. Trier is de start van de Moezel in Duitsland, maar ligt ook nabij een andere wijnregio, nl. de Saar.

Bernkastel-Kuez (240 km): Volgens mij het mooiste dorp aan de Moezel, dus moet je zeker bezoeken. Leuke straatjes, winkeltjes en natuurlijk terrasjes! Als je naar de burcht boven op de berg wandelt zie je letterlijk de “schisten/leisteen” tussen de wijnstokken.

a cobblestone street in a european city

Trittenheim (240 km): Iets verder dan Trier vind je de eerste top wijnen langs de Moezel. Het dorp heeft ook een sterren restaurant/hotel (aanrader). Als toerist kan je hier uitstekende wandelingen maken en één van de mooiste uitzichten beleven (foto onder). De Moezelboot stopt hier ook… Je kan met de boot verschillende wijndorpen bezoeken, ideaal als je een wat mindere actieve dag wenst.


Wat doen we?
  • Wandelen langs de Moezel kan in de meeste wijndorpen, maar is bijzonder in Trittenheim, Neumagen-Dhron, Piesport, Brauneberg. Door de wijngaarden op de steile flanken, wandel je naar Grand Cru (GG) wijngaarden (bv. Apotheke in Trittenheim) of naar de zonnewijzers die je op verschillende plaatsen ziet staan.  
    En er is de Moselsteig, 365 km voor de echte wandelaar!
  • Bezoek wijnboeren, met steeds afspraak vooraf. Kijk naar ons  overzicht van het Europese wijn appellatie systeem. Het kenteken VDP of Bernkastler ring bij het wijndomein is tevens een goede eerste indicatie naar betere kwaliteit.
  • Moezelboot
  • De Romeinen waren hier! Trier stad, Neumaghen met het wijnschip, Piesport met de wijnpers…

Wijndomeinen Moezel

Weingut von Volxem (Wiltingen)
Grans-Fassian
(Trittenheim) 
Weingut Ansgar Clusserath (Trittenheim)
Weingut Haart (Piesport) 
Weingut Fritz Haag (Brauneberg, zoeter)
Dr Loosen en JJ Prum (Bernkastel)

Eten/slapen Moezel

Villa Hügel hotel (Trier)
Das Weinhaus wijnbistro (Trier)
Wein & Tafelhaus hotel/ster-restaurant (Trittenheim)
Reiler Hof hotel (Reil)

Champagne (Frankrijk)

Op een 250 km ligt de wijnregio, waar volgens mij de wijnmaker gemiddeld het meest verdient (€) per wijnfles, en dit tov. alle wijnregio’s ter wereld: Champagne. Nog niet bezocht? Dan ben je verplicht om deze trip dit jaar af te vinken. Je hebt er mooie steden (Reims, Epernay, Troyes); je hebt er leuke dorpen, zoals Haut-Villers of Ay. En je kan toeren langs de Marne rivier of door de wijngaarden van de Montagne de Reims of langs de Côte de Blancs of rond het rustige Côte de Bar.

We hebben liefst 4 blogs over Champagne, deels geschreven door Champagne kenner Toni Waelburgs. Met tips over wijndomeinen, restaurants en overnachten. Start alvast met de eerste blog: Champagne, de keizer der wijnen.

Rijn (Duitsland)

We beseffen niet dat de Rijn een gigantisch wijngebied is, dat net onder Bonn start en kronkelt tot aan Basel. Beide oevers met hun ‘bergen’ zijn bezaaid met wijngaarden over een lengte van pakweg 550 km.  Ook toeristisch is het een top-rivier: Talloze burchten en legendes, prachtige wilde natuur en hellingen, het Romantische Rijndal, gezellige wijndorpjes…  Dit is de oorsprongsregio van de Riesling (Rheingau regio). Maar je vindt ook mooie Spatburgunder (Pinot Noir) en wijn van talloze andere druiven (bv. in de Pfalz regio). Kortom de rijkste en meest gevarieerde wijnregio van Duitsland.

Waarheen?

De Mittelrhein regio start zowat in Boppard, waar je duidelijk kan zien dat hier in voorbije tijden de Duitse adel flaneerde langs de Rijn. Bezoek ook zeker het gezellige wijndorp Bacharach en de Loreley (nimf) rots, die onlangs nog het nieuws haalde door de lage waterstand van de Rijn.

a river running through a city

Het Duitse wijncentrum voor kwaliteitswijn is wat verder stroomopwaarts: Rudesheim am Rhein (340 km) in de wijnregio Rheingau. Vandaag speken we van Bourgogne en Bordeaux als het om klinkende wijndomeinen gaat. Maar deze Rheingau regio speelde veel vroeger de rol van wereldtop. Bourgogne heeft alles geleerd en te danken aan Duitse wijnregio’s, die kennis en druiven in Bourgogne brachten. Volg met de auto de Rheingauer Riesling Route of te voet het Rieslingpfad en je kan zelf voelen welke rijke (wijn)geschiedenis deze regio heeft. Je vindt er prachtige droge Riesling. Maar hier moet je toch ook eens wat zoete Riesling (dessertwijn) proeven. Dit is de regio voor top edelzoet!

Wat doen we?
  • Wandelen langs de Rijn of met de boot een trip maken.  
  • Bezoek een aantal wijnboeren. Maak steeds vooraf een afspraak. Denk aan  VDP kenmerk.
  • Burchten, Kloosters, Rudesheim stad…

Wijndomeinen Rijn (tot Mainz)

Weingut Sturm (Leutesdorf)
Georg Breuer (Rudesheim)
Sektmanufaktur Bardong (Geisenheim)
Schloss Johannisberg (Geisenheim)
Weingut Peter Jacob Kuhn (Oestrich). 

Eten/slapen Rijn (tot Mainz)

Burg Reichenstein (Trechtinghausen)
Kloster Eberbach (Eltville)
Breuers Schloss (Rudesheim) 
en het Seehotel Ketsch, wat verder stroomopwaarts, ter hoogte van Spyer. Een aanrader voor rust en uitstekend restaurant, kamers zijn helaas wat minder.

Kloster Eberbach

Religie & wijn, ze zijn historisch nauw verbonden.
Vandaag.. Herleeft dit erfgoed door de wijn!


Mosel (Luxemburg)

Remich (240 km) in Luxemburg is wellicht het wijncentrum. In ieder geval is het er goed toeven. De stad heeft een rijke geschiedenis en je kan langs de oevers wandelen of van de fonteinen genieten. Er zijn wandelingen door de wijngaarden en natuurlijk in de groene natuur. Het fijne hotel Saint Nicolas is helaas definitief gesloten. Alternatief: Hotel L’Ecluse in Stadtbredimus is een modern hotel met ruime Luxemburgse wijnkaart alsook lokale en internationale keuken. Het hotel is gelegen vlak bij de Mosel, op een 2 km van Remich.