Vakantie in zicht - deel 2!

15 mei 2023 in
Vakantie in zicht - deel 2!
WijnInZicht, Peter Cattersel

Vakantie in zicht -  deel 2!

In dit deel van onze "Vakantie in zicht" reeks gaan we iets verder van huis dan in deel 1. We bezoeken enkele mooie wijnplekken tussen de 400 km en 650 km vanuit Hasselt.

Rijn: Baden (Duitsland) & Alsace (Frankrijk)

Vele Vlamingen zijn vaak in de Elzas op reis. Terecht! Dit is toeristisch een rijke regio: Lekkere wijnen, lekker eten, feeërieke wijndorpjes, natuur en cultuur...  Het toeristisch én wijn centrum is tussen Bergheim (een 450 km) en Eguisheim, met Colmar stad als commercieel baken. Lees onze Alsace, nergens zijn wijn en gastronomie zo verweven blog voor alle info.  Als je in de ELzas op je terras zit, zie je de glooiende heuvellijnen aan de overzijde van de Rijn in Duitsland. Meer specifiek de wijnregio Baden, die loopt van het stadje Ortenau tot bij Basel.  Vlakbij start het Zwarte woud. 

In Baden laat ik me overdonderen door de rust en de prachtige natuur. In het dal zijn er de typische dorpen, gevangen door de steile hellingen vol terrasbouw. Hier wandelen toeristen voorbij met in hun rugzak de picknick voor later, met respect voor de natuur.  Alles blijft hier kraaknet. De wijnbouw lijkt wat op Alsace. Je hebt Pinot Noir (Spätburgunder), Riesling, Pinot Blanc (Weissburgunder), Pinot Gris (Grauburgunder).... Maar ook andere druiven. Zeer gevarieerd. Net als in de andere Duitse regio's is het wat zoeken naar kwaliteitswijn. (Denk aan VDP label uit ons Vakantie-deel 1).  Maar je vindt er wel pareltjes, die in stijl  toch net iets anders zijn dan Alsace. Veel verfijning, mineralliteit.

Waarheen?

Baden wijnregio: Ortenau, Kaiserstuhl (met topdomeinen). De regio maakt deel uit van het Zwarte woud. Je kan dus ook wijnuitstapjes maken als je vakantie eerder in het woud ligt.

Ortenau (465 km): Een van de oudste wijnregio's in Europa, wegens het unieke granieten terroir. Vlakbij liggen Durbach en Gengenbach. Mooie kastelen,  Zwarte woud natuur, mooie gemeenten en uitstekende wijnen.

Freiburg, Kaiserstuhl, Staufen (520 km): Freiburg is een gezellige stad met mooie winkels en horeca. Maar het is vooral de wijnregio Kaiserstuhl die ons doel is. Prachtige terras wijngaarden, en veel groen. Rustige dorpjes met voldoende hotels en bistro's. Staufen is prachtig en ligt eigenlijk op de grens tussen de wijnlandschappen en het Zwarte woud gebergte.


Zie ook onze blog Duitsland laat mij verrassen.

Wijndomeinen Baden

Weingut Dr. Heger (Ihringen)
     en winkel "HEGER & FRIENDS"
Weingut Franz Keller (Vogtsburg-Oberbergen)
Weingut Bernard Huber  (Malterdingen)
Weingut Wassmer  (Bad Krozinger-Schlatt)
 

Eten/slapen Baden

Der Engel Sasbachwalden (Sasbachwalden)
Hotel Ritter Durbach 
Franz Keller hotel/restaurant (Vogtsburg)
Storchen-Smidhofen (in buurt van Staufen)

Bourgogne (Frankrijk)

De beroemde wijnregio, maar ook de meest complexe wijnregio ter wereld. Bourgogne kent twee voorname druiven: Pinot Noir en Chardonnay. Simpel. Maar Bourgogne kent talloze appellaties. Complex! 
Dit komt omdat hier een appellatie groot kan zijn, zoals de regionale appellatie Bourgogne Côte d'Or , of kan één gemeente omvatten (bv. Aloxe-Corton) of slechts één wijngaard (=climat, lieu dit) kan bevatten, bv. Clos de Vougeot.   

Waarheen?

Beaune: Het centrum van de Bourgogne, zowel cultureel als wijn-gastronomisch. Je kan perfect de avond doorbrengen in de stad en in één van de hotels daar overnachten. De vele wijnbars en/of degustatieruimtes nodigen je uit om Bourgogne wijnen grondig te proeven, maar let wel Bourgogne wijnen zijn niet goedkoop. En, nu je er toch bent, loop eens binnen bij “Librarie vins & gastronomie (ateneum)”, een ongelooflijk aanbod van de beste wijnboeken en -accessoires… En tal van gerenommeerde wijnhuizen zijn hier gevestigd. Sinds 2012 zijn de nieuwe trekpleisters "Cité des Climats et vins de Bourgogne" in Beaune, Chablis en Macon geopend. Je kan natuurlijk ook in één van de wijndorpjes overnachten. Aanrader is Montrachet-Puligny. Mooi, rustig dorp met uitstekende wijnboeren. Het centrum van het dorp is het luxe hotel “Le Montrachet”, met uitstekend restaurant als ook een leuke wijnbar met een 8 tal (top)wijnen te proeven per glas. Wil je rustiger slapen –en goedkoper- kies dan hotel “La Chouette“. Mooie rustige kamers en een uniek ontbijt van zelfgemaakte toespijzen, fruit, eieren, enz… Je kan de dag niet beter starten.



Als alternatief voor Beaun kan je ook in de stad Dijon stoppen, waar de Bourgondische Hertogen hun stempel drukte. Mooi historisch centrum, waar het aangenaam is om te winkelen, wandelen en musea te bezoeken. Je vindt er ook wijnbars, wijndorst hoef je niet te vrezen. Een mooi hotel is "Grand Hôtel La Cloche", centraal gelegen.

Chablis: Ok, dit is niet echt vlak naast de Autoroute du Soleil. Je rijdt trouwens beter via Bouillon naar Chablis, zo vermijd je alle files op de “Route”. Maar Chablis zal voor iedereen, die er stopt, een ongelooflijke herinnering zijn. Mooi, rustig en wat een wijnen! Je kan wandelen tussen Grand Cru’s en zelf ontdekken wat helling en expositie naar de zon betekent. De streek is ideaal voor fiets of moto uitstappen en natuurlijk kan je talloze wijnboeren bezoeken. Bijvoorbeeld de coöperatieve La Chablisienne, sublieme kwaliteit voor betaalbare prijs. Een
goed hotel-restaurant is “Hostellerie des Clos”. Vraag een kamer in het bijgebouw, dat zijn de beste en de rustigste. Naast dit hotel is wijngod (eh, wijnboer) William Fèvre gevestigd, dus je zit op een steenworp van één van de absolute toppers. Zie ook "Cité des Climats et vins de Bourgogne"


Pouilly-Fuissé & Beaujolais: Zuidelijke Bourgogne, net onder Mâcon en boven Lyon. Ook hier
voortreffelijke wijnen. Er zijn hotels en vele B&B’s., maar tijdig reserveren is hier de boodschap. Het icoon van deze regio is de “Roche de Solutré” (foto) en in het
Atrium” kan je verschillende wijnen uit de streek degusteren. Trouwens hier start de wijnregio Beaujolais. Prachtige regio, lekkere wijnen en nog niet platgelopen door toeristen. Slaap in het rustige, familiale hotel Chez la Rose (Julienas) en start de volgende dag met “Beaujolais, route de vin”… naar het zuiden!
Zie ook "Cité des Climats et vins de Bourgogne" in Macon vlakbij.


We hebben nog twee blogs klaar staan: Bourgogne Pinot Noir en Bourgogne Chardonnay. Tip: in plaats van langs de autostrade naar het zuiden te rijden, neem de Bourgogne Route de vin die start net onder Dijon en loopt tot voorbij Mâcon. Meer info vind je ook op de officiële site Bourgogne Wines.

Neuchâtel (Zwitserland,  600 km)

Een verloren parel als stopplaats voor uw reis naar Italië of Oostenrijk. En er is meer want Zwitserland maakt mooie wijnen: Chardonnay, Pinot Noir, Chasselas… Onbekend voor vele Belgen, maar geloof me, éénmaal geproefd en je bent verkocht. De wijnregio rond de meren van Neuchâtel en Lausane zijn top… en dus ideaal als stopplaats. Neuchâtel is een kleinere stad met een oud centrum en gelegen aan het meer met dezelfde naam. Er zijn tal van goede hotels en eetgelegenheden. Een betaalbaar(?) luxe hotel is Best Western Plus Hotel Beaulac, vlak aan het meer en de haven, met een uitstekende en gezellige brasserie annex sushi bar. Wil je echt grand luxe dan is Restaurant O’terroirs & Beau-Rivage Hotel the place to be. Dit laatste hotel heeft een mooi zomerterras en daar is het ideaal om enkele lokale wijnen te
ontdekken en proeven (met uitleg van de kelner!) Een wandeling langs het meer of in de stad, een boottocht… Vakantiesfeer alvast verzekerd.

Lees ook Deel 1, wijnplekjes dichter bij ons!
De Loire (Amboise, Sancerre, Pouilly-Fumé) is voor een andere keer...