Overslaan naar inhoud

Welke wijncursus is de beste voor jou?

31 januari 2023 in
Welke wijncursus is de beste voor jou?
WijnInZicht, Peter Cattersel

Het feit dat je deze blog leest betekent dat je op zoek bent naar meer wijnkennis. En je hebt gelijk, extra wijnkennis brengt extra plezier in je volgend glas. Maar welke kennis is essentieel om inderdaad betere wijnen te kunnen kopen of combineren met eten?

De vier pijlers van wijnkennis.


Alles start met de druiven. Internationale druiven zoals Cabernet Sauvignon en Syrah of lokale druiven zoals Dornfelder of Torrontes. Er zijn meer dan 1400 wijndruiven, dus keuze te over en gelukkig moet je ze niet allemaal kennen.

Regio & Terroir. Waar de druif staat is cruciaal. Een Pinot Gris uit de Franse Elzas zal anders smaken dan een Pinot Grigio uit Noord Italië. Ontdek waarom elk terroir uniek is en wat terroir nu juist betekent. 

Producent en wijnstijl. Wijn maken, de vinificatie, haalt het beste uit druif en terroir. En een eigen wijnstijl wordt gevormd. Houtrijping, zoet of droog, oxidatie… allemaal technieken om de wijn te bekomen, die de wijnboer als zijn unieke creatie beschouwt.

En gelukkig is er de praktijk… Want van al die theorie krijgt een mens dorst. Gebruik een gestructureerde proefmethode, want dat laat je toe de wijn te bespreken en vergelijken. En de kwaliteit zowel objectief als subjectief te beoordelen… plus een eerste inzicht te verwerven in food-pairing en je eigen, persoonlijk smaakprofiel.

Voor de wijnliefhebber of professional

Veel plezier...