Welke wijncursus is de beste voor jou?

31 januari 2023 in
Welke wijncursus is de beste voor jou?
WijnInZicht, Peter Cattersel

Het feit dat je deze blog leest betekent dat je op zoek bent naar meer wijnkennis. En je hebt gelijk, extra wijnkennis brengt extra plezier in je volgend glas. Maar welke kennis is essentieel om inderdaad betere wijnen te kunnen kopen of combineren met eten?

De vier pijlers van wijnkennis.


Alles start met de druiven. Internationale druiven zoals Cabernet Sauvignon en Syrah of lokale druiven zoals Dornfelder of Torrontes. Er zijn meer dan 1400 wijndruiven, dus keuze te over en gelukkig moet je ze niet allemaal kennen. In de Basiscursus proef je minstens 10 internationale druiven. Plus een dertigtal lokale druiven vermelden we, waarvan we een mooi gedeelte proeven.

Regio & Terroir. Waar de druif staat is cruciaal. Een Pinot Gris uit de Franse Elzas zal anders smaken dan een Pinot Grigio uit Noord Italië. In de Basiscursus ontdek je waarom elk terroir uniek is en wat terroir nu juist betekent. We bespreken ook de voornaamste wijnregio’s in Europa en de wereld.

Producent en wijnstijl. Wijn maken, de vinificatie, haalt het beste uit druif en terroir. En een eigen wijnstijl wordt gevormd. Houtrijping, zoet of droog, oxidatie… allemaal technieken om de wijn te bekomen, die de wijnboer als zijn unieke creatie beschouwt. In de Basiscursus proeven we er 35!

En gelukkig is er de praktijk… Want van al die theorie krijgt een mens dorst. De proefmethode, die we in de Basiscursus gebruiken, laat je toe de wijn te beschrijven en bespreken. En de kwaliteit zowel objectief als subjectief te beoordelen… plus een eerste inzicht te verwerven in food-pairing en je eigen, persoonlijk smaakprofiel.

Voor de wijnliefhebber of professional

Onze opleidingen en sessies zijn het ideale antwoord op meer wijnkennis is meer wijnplezier. De troeven van Basiscursus WijnInZicht:

  • achtergrond informatie en praktijk vloeien door elkaar in elke les.
  • ruim aanbod van wijnen proeven we tijdens de sessies: wijnen uit supermarkt, professionele wijnhandel of rechtstreeks van de wijnproducent. Het budget per fles varieert van 7 € tot meer dan 40 € (BTW incl.), afhankelijk van thema of regio. Uitzonderlijk, al zeggen we het zelf.
  • professionele hand-outs bij elke sessie. En een mooi volledig handboek (Proeven als een Pro). Lees ook onze blog over wijnproeven.
  • Een introductie tot wijn, wijntips, wijn maken, wijn proeven, wijn kopen en wijn combineren met gerechten… En dit in 5 avonden!

Na het volgen van de Basiscursus heb je een gedegen kennis om over je volgend glas een eigen mening te geven… We hopen je te zien op onze volgende Basiscursus te Hasselt.