Na de vorige artikels, wijnproeven, echt niet moeilijk en jouw proefnotitie, kan je de observaties van kleur, aroma's, smaken en textuur interpreteren. In deze laatste blog ronden we het proefproces af en kijken we welke nuances en kenmerken een wijn goed of uitstekend maken, zowel objectief als subjectief. ten slotte, welke wijnen passen bij een diner of gelegenheid? En wat zou een faire prijs voor de wijn zijn.
Wijn bezit een betoverende kracht. Net als muziek of kunst raakt wijn ons op een spiritueel niveau. Bij het proeven herleven we herinneringen en ervaren we intense emoties van verwondering, extase, genot, verbondenheid en zelfs troost. Elke slok onthult nieuwe nuances in de wijn, waardoor het voelt als een ontdekkingsreis. Woorden schieten soms te kort om deze ervaring te beschrijven.
6 pijlers van kwaliteit
Open een fles, proef zoals uitgelegd in de vorige artikels en
beoordeel dan de kwaliteit van je wijn.
Concentratie
Intensiteit van aroma (fruit...), smaken (zuren…) en de concentratie of body.
Complexiteit
Verscheidenheid door aroma’s van druif, terroir, vinificatie en rijping.
Afdronk
Hoe lang kan je genieten van aroma’s, gedragen door de structuur.
Harmonie
Alle kenmerken in evenwicht. Elk uniek en toch innig versmolten tot één geheel.
Bewaren
Welk is het toekomst-perspectief? Hoelang kan de wijn bewaren?
Euforisch
Hoezeer verlang je naar een tweede slok of glas? uitzinnig!
Je beoordeelt wijn net zoals muziek. De concentratie is de geluidssterkte: een krachtige 'forte' of juist de zachtheid van een 'pianissimo'. Vele instrumenten zorgen voor complexiteit, maar één soliste kan ook mooi zijn. Hoeveel geniet je van een orkest waar de talloze instrumenten in perfecte harmonie spelen. Een lied met een mooi lang einde... het blijft nog minuten nazinderen. Tot slot, de tijdloze klassiekers, elk jaar worden ze beter!
Mijmer -bij een goed glas- nog even over :
Toegankelijkheid
een allemansvriend en vlot drinkbaar... ideaal voor feesten.
Typiciteit
kenmerkend voor zijn stijl, druif of appellatie... vind je voorkeuren.
Prijs
te duur, te goedkoop of een correcte prijs... heeft impact op de conclusie.
Je weet nu hoe je wijn echt proeft: geniet, verwonder, beleef, interpreteer, beoordeel.
Na (heel) veel praktijk zal je als een pro proeven 😋
Meer detail over wijnproeven, koop het boek wijnproeven als een pro.
Of beter, volg onze Basiscursus, de introductie tot wijn & wijnproeven (5 avonden).
Of onze sessie wijnproeven.