Bio & Co

De wijn business wordt “groener”, natuurvriendelijker. Zeer goed. Echter, talloze termen vliegen ons rond de oren: biologisch, biodynamisch, natuurwijn, organische wijn… Dit vraagt meer duidelijkheid!  Wijn bestaat duizenden jaren. Rond de 18de eeuw start een technologische revolutie. Zowel landbouwtechnieken als het wijn maken wordt sterk geïndustrialiseerd en neemt in kwaliteit toe. Meer productie, beter en …

Verder lezen >

Grand Cru, Reserva, Classico. Is dit nu echt betere kwaliteit?

De wijn-business, wat kan dat toch complex zijn. Hoe weet je als consument wat nu betere wijnkwaliteit is? Wel, de wetgever -Europa dus- probeert hier klaarheid te schenken. Maar ook voor de wetgever is het een continue uitdaging. WijnInZicht neemt de uitdaging aan en deze blog vertelt je er alles over! Eerste les is: de …

Verder lezen >

Wijn van de maand – zomerwijnen

De laatste weken genoten van het goede weer. BBQ, lichte zomerslaatjes, lekkere Italiaanse pasta met zeevruchten of vis… hmmm dat vraagt frisse, strakke en verrassende wijnen. We hebben 4 wijnen uitgekozen, allemaal van een ander type of stijl. Zo kan u weer volop experimenteren op uw terras, in de zon. Brut MCC – Pongracz | Zuid-Afrika …

Verder lezen >

Toscane, hart en ziel van Italië

Toscane, de bekendste Italiaanse wijn. Het staat op alle toerisme lijstjes in de top vijf. En ja, het is waar. Heuvels en variërende natuur, eeuwen oude cultuur van Etrusken, over Romeinen tot modern. En natuurlijk top regio voor wit en rood wijnvocht. Firenze, Siena kunnen niet ontbreken op uw “te bezoeken” lijst. Maar er zijn talloze kleinere …

Verder lezen >

Boekbespreking: De grote wijnfamilies

Vele wijnen worden vandaag door families geproduceerd, door (h)echte familiebedrijven. Fiona Morrison koos 10 grootse familienamen. Ze laat je met hen kennismaken, op  een ongeëvenaarde wijze. Hier komen de namen: Frescobaldi, Gaja, Knoll, Muller, Torres, Palacios, Niepoort, Thienpont, Liger-Belair en Perrin. Lees je graag romans? Geniet je van uitzonderlijke wijnen? Weet je graag alles over …

Verder lezen >

Welke wijncursus is de beste voor jou?

Het feit dat je deze blog leest betekent dat je op zoek bent naar meer wijnkennis. En je hebt gelijk, extra wijnkennis brengt extra plezier in je volgend glas. Maar welke kennis is essentieel om inderdaad betere wijnen te kunnen kopen of combineren met eten? De vier pijlers van wijnkennis.   Alles start met de …

Verder lezen >

Leuke wijnbistro’s in Vlaanderen

We doen dit niet zo vaak, recenties schrijven over horeca en wijnhandel. Maar we kunnen de trend naar leuke wijnbistro’s niet negeren. Wijn en eten zijn onlosmakend met elkaar verbonden! Dus deze blog start met een eerste aanzet. (Info staar per gemeente: De Haan, Hasselt) – Laatste update op 08/01/2019   De Haan De Torre …

Verder lezen >

Decanteren en Karafferen maakt wijn zoveel lekkerder!

Het jaareinde nadert… de klassieke (familiale) uitdagingen staan voor de deur. Welk cadeau gaan we kopen? Welke wijn kiezen we voor onze feestmaaltijd? Wel je kan beide uitdagingen perfect combineren: Geef aan uw wijnvrienden een mooie karaf. In dit artikel vertellen we jou hoe beiden te verenigen. Want waarom zou je een karaf gebruiken? We geven …

Verder lezen >

Veneto: grootse Italiaanse wijnregio

In het noordoosten van Italië, tussen het Gardameer en Venetië, ligt  Veneto, één van de grootste wijngebieden van Italië qua wijnvolume. Maar je vindt er ook heel wat kwaliteit. Enkele bekende topwijnen uit deze regio zijn Valpolicella en Soave. Voor de wijnliefhebbers een heel interessant alternatief voor het drukke massatoerisme aan het Gardameer. Valpolicella – …

Verder lezen >

Wijn met gerecht, basisprincipes food-pairing

Welke wijn past bij welk gerecht? Want de wijn bepaalt wel in grote mate het uiteindelijk succes. Tijd voor een blog. We bespreken enkele basisprincipes, waarvan je vertrekt. Daarnaast ook wat tips en voorbeelden. Pas ze thuis toe en ervaar zelf hoe wijn en gerecht in smaak evolueren eens ze samenvloeien. En lukt het niet van de …

Verder lezen >