Zuid-Afrika – Ongemeen boeiend wijnland!

April 2019. We reizen door Zuid-Afrika. Natuurlijk mocht een stevig wijngedeelte niet ontbreken. Omdat Zuid-Afrika bijzonder uitgestrekt is – net iets groter dan Frankrijk en Spanje samen – beperkten we ons tot het Zuid-Westen met de Kaapse wijnlanden en de zgn. Garden Route wat meer naar het Oosten. April betekent daar herfst. De druiven waren net …

Verder lezen >

Zomervakantie en wijnen ontdekken

Voor ons zit de zomervakantie er grotendeels op. Dit jaar bezochten we Sud Tirol (Italië), maar in de weg ernaar toe en terug kwam Rijn (Pfalz), Bodensee en Alsace eveneens kort aan de beurt. Laten we starten met de conclusie: Sud Tirol, Rijn en Alsace maken voortreffelijke wijnen. Fris, fruitig, mineraal… Maar ook vol, houtgerijpt …

Verder lezen >

Boekbespreking: Biologisch, Biodynamisch, Bio natuurlijk…

Eindelijk een uitstekend boek over biologisch en wijnen. Want zoals we op WijnInZicht al eerder in een blog aanhaalde: Je ziet door de bomen het bos niet meer. Jazzper van Papeghem is eerste Sommelier van België en heeft een uitgebreide wijnkennis en ervaring opgebouwd, naast een breed netwerk aan contacten in de wijnwereld. Resultaat is …

Verder lezen >

Le Minervois en La Livinière

Twee regio’s in Zuid Frankrijk, beiden  zowel een wijn als toeristische trekpleister… Hoe kan je daar de dag het best beginnen? Met een stevig ontbijt? Tuurlijk. Maar hoe nog beter? Met een flinke dosis zuurstof! Daarom dat enkele dapperen de wekker zette om 5u45, de loopschoenen aantrokken en de omgeving van ons hotel in Béziers …

Verder lezen >

Is houtrijping de sleutel voor topwijn?

Het antwoord is overduidelijk ja. Wijn zou nooit zo populair zijn, zonder de ontdekking dat het huwelijk tussen hout en wijn perfect is. Wat doet hout met wijn? Het blijft wellicht een mysterie, maar hout doet veel. De ontdekking op zich was niet zo moeilijk. Om vroeger wijn in grotere hoeveelheid te transporteren, was houten …

Verder lezen >

Bezoek aan Château de Flaugerges

Het leven kan snel gaan. Een kleine twee jaar geleden volgde ik via Wijninzicht de WSET 2 cursus, en eind vorig jaar slaagde ik in het WSET 3 examen. Eens je die pin mag opspelden mag je je aansluiten bij de Vlaamse Vereniging voor Sommeliers (VVS). En zo komt het dat ik samen met een …

Verder lezen >

Bio & Co

De wijn business wordt “groener”, natuurvriendelijker. Zeer goed. Echter, talloze termen vliegen ons rond de oren: biologisch, biodynamisch, natuurwijn, organische wijn… Dit vraagt meer duidelijkheid!  Wijn bestaat duizenden jaren. Rond de 18de eeuw start een technologische revolutie. Zowel landbouwtechnieken als het wijn maken wordt sterk geïndustrialiseerd en neemt in kwaliteit toe. Meer productie, beter en …

Verder lezen >

Grand Cru, Reserva, Classico. Is dit nu echt betere kwaliteit?

De wijn-business, wat kan dat toch complex zijn. Hoe weet je als consument wat nu betere wijnkwaliteit is? Wel, de wetgever -Europa dus- probeert hier klaarheid te schenken. Maar ook voor de wetgever is het een continue uitdaging. WijnInZicht neemt de uitdaging aan en deze blog vertelt je er alles over! Eerste les is: de …

Verder lezen >

Wijn van de maand – zomerwijnen

De laatste weken genoten van het goede weer. BBQ, lichte zomerslaatjes, lekkere Italiaanse pasta met zeevruchten of vis… hmmm dat vraagt frisse, strakke en verrassende wijnen. We hebben 4 wijnen uitgekozen, allemaal van een ander type of stijl. Zo kan u weer volop experimenteren op uw terras, in de zon. Brut MCC – Pongracz | Zuid-Afrika …

Verder lezen >

Toscane, hart en ziel van Italië

Toscane, de bekendste Italiaanse wijn. Het staat op alle toerisme lijstjes in de top vijf. En ja, het is waar. Heuvels en variërende natuur, eeuwen oude cultuur van Etrusken, over Romeinen tot modern. En natuurlijk top regio voor wit en rood wijnvocht. Firenze, Siena kunnen niet ontbreken op uw “te bezoeken” lijst. Maar er zijn talloze kleinere …

Verder lezen >