Decanteren en Karafferen maakt wijn zoveel lekkerder!

Het jaareinde nadert… de klassieke (familiale) uitdagingen staan voor de deur. Welk cadeau gaan we kopen? Welke wijn kiezen we voor onze feestmaaltijd? Wel je kan beide uitdagingen perfect combineren: Geef aan uw wijnvrienden een mooie karaf. In dit artikel vertellen we jou hoe beiden te verenigen. Want waarom zou je een karaf gebruiken? We geven …

Verder lezen >

Veneto: grootse Italiaanse wijnregio

In het noordoosten van Italië, tussen het Gardameer en Venetië, ligt  Veneto, één van de grootste wijngebieden van Italië qua wijnvolume. Maar je vindt er ook heel wat kwaliteit. Enkele bekende topwijnen uit deze regio zijn Valpolicella en Soave. Voor de wijnliefhebbers een heel interessant alternatief voor het drukke massatoerisme aan het Gardameer. Valpolicella – …

Verder lezen >

Wijn met gerecht, basisprincipes food-pairing

Welke wijn past bij welk gerecht? Want de wijn bepaalt wel in grote mate het uiteindelijk succes. Tijd voor een blog. We bespreken enkele basisprincipes, waarvan je vertrekt. Daarnaast ook wat tips en voorbeelden. Pas ze thuis toe en ervaar zelf hoe wijn en gerecht in smaak evolueren eens ze samenvloeien. En lukt het niet van de …

Verder lezen >

Nieuwe wereldwijnen versus Europa! (rood)

Velen van ons danken hun passie voor wijn aan Europese wijn. Dankzij Frankrijk, Italië en Spanje bestaat WijnInZicht en voor vele lezers zijn dit ook de eerste wijnontdekkingen. Iets om te koesteren, zeker. Maar we moeten durven andere wijnstreken ontdekken, ook buiten Europa. Doe thuis de test! De nieuwe wereldwijnen zijn vandaag zo geëvolueerd dat …

Verder lezen >

Wijn: assemblages van meerdere oogsten?

In het april nummer van Decanter stond een opmerkelijk artikel. Kunnen wijnen, die gemaakt zijn door een assemblage van meerdere oogstjaren, beter zijn dan de wijn van één oogst jaar? Klink als een nieuw experiment, maar eigenlijk is dit niet zo. Denk maar aan Champagne, die meestal een assemblage is uit meerdere oogsten. Ook Sherry …

Verder lezen >

Bourgogne – deel 2: referentie voor top Chardonnay .

In het eerste deel van de Bourgogne-blog gingen we op zoek naar de rode Pinot Noir-wijnen van de Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune). In dit tweede deel nemen we je mee in zuidelijke richting naar enkele toplocaties voor witte Chardonnay-wijnen in de Côte de Beaune en de Mâconnais. De Chardonnay-druif is …

Verder lezen >

Boekbespreking: Champagne, parels om te ontdekken

Champagne, één van de rijkste, meest prestigieuze wijnregio’s ter wereld… en slechts een 250 km van Brussel. Wij, Belgen, hebben toch echt chance. Dit boek van Pieter Verheyde laat je kennismaken met 23 wijnboeren uit de Champagne. Het is geen klassieke bespreking van de regio, het is onderduiken bij een aantal wijnboeren. Natuurlijk, zitten er …

Verder lezen >

Voor elke wijn een eigen glas…

Vandaag een uitzonderlijke blog. Zoals G.J. Riedel zei “a day without a glass of wine is like a day without sunshine“. En als er iemand is die dit, met kennis van zaken, kan zeggen, dan is het Riedel. De glas producent voor wijnglazen en karaffen. Als je door hun website browst of door één van …

Verder lezen >

Bourgogne, referentie voor Pinot Noir wijn

Heb jij ook al met gemengde gevoelens in de wagen op weg naar het zuiden de Bourgogne-wijndorpen links laten liggen? In dit geval rechts eigenlijk. Of misschien al eens Dijon of Beaune met het vermaarde Hospices de Beaune bezocht? Als wijnliefhebber kan je deze regio toch echt niet zomaar voorbij rijden! Bourgogne is immers het WijnWalhalla. …

Verder lezen >

Duitsland, wijnland?

Het moest er natuurlijk eens van komen. Duitsland maakt fantastische wijn, alleen wij kennen enkel eenvoudige, zoete Duitse wijn. Tijd om nu dit vooroordeel om te buigen naar mooie wijnontdekkingen. Maak dit jaar van Duitsland uw tussenstop. Reis je naar Scandinavië, Oost Europa, Italië, Oostenrijk of Zwitserland… stop even aan de Moezel of Rijn en …

Verder lezen >