Boek: “Wijn” van Dennis van den Buijs

Traditioneel verschijnen in de herfst tal van nieuwe boeken. We vonden een verrassend leuk, misschien wat vreemd, wijnboek. Veel wijnboeken zijn wat belerend en beschrijven wijnregio’s, technieken of de wijnen zelf. Vaak met gebruik van vakjargon. Maar dit boek vertelt geschiedenis, anekdotes en verrassende verhalen voor bij… wat dacht je, een lekker glas wijn! En …

Verder lezen >

Bordeaux, de wijnreferentie én top toerisme

Op een goede 6 uur treinen van Brussel sta je in het wijncentrum van de wereld, Bordeaux. Iedereen kent de wijnen, maar ook als wijntoerisme is deze streek top. Bordeaux is de grootste wijnregio van kwalitatieve wijnen (lees AOC wijnen) ter wereld, dus keuze te over. De zogenaamde rechter oever levert fluwelen, zeer toegankelijke rode …

Verder lezen >

Boek: Iedereen kan “Proeven als een Pro”

Ik dacht dat ik het nooit zou schrijven: dankzij Corona. Maar Master of Wine (MW) Cees van Casteren heeft dit excellent boek geschreven dankzij Corona. En we mogen gelukkig zijn, want dit is veruit het beste Nederlandstalige boek als introductie tot wijnproeven en wijnkennis in het algemeen. Meer dan 300 pagina’s met de proefmethode waarmee …

Verder lezen >

wijn met gerecht, onze sessie 2022

Twee jaar konden we door Corona geen Food-pairing sessie organiseren. Maar dinsdag 24 mei was het zover. Op onze vaste locatie, Bistro Bibois, konden we onze deelnemers ontvangen. Het principe is éénvoudig. We geven voor elke gang 2 gerechtjes en 2 wijnen. Bij elk gerechtje past een wijn, en bijgevolg zal ook elke wijn bij …

Verder lezen >

Wijnproeven, wijnglazen en wijnontwikkeling

We verkondigen steeds zelf: wijnproeven, echt niet moeilijk. Maar, dat is dan zonder de evolutie van de wijn in het glas gerekend. In onze sessies speelt karafferen zeker een rol, en dat is een mooie start… Maar wijnliefhebbers blijven het soms moeilijk hebben met “de ontwikkeling van wijn in je glas”. Toeval wou dat onlangs, …

Verder lezen >

Public Domain Map by Anonymous circa 1570 via Wikimedia

Zuid en Centraal Europa: Oorsprong Europese wijn

Als we vandaag kijken naar de Europese wijn, is natuurlijk Frankrijk het referentie land. Maar als we terugkijken in de geschiedenis, is Frankrijk niet de oorsprong van wijn in Europa. Uiteraard weten we allemaal dat de Romeinen (Italië dus) de wijn over heel Europa hebben verspreid. Hierdoor ontstond de Zuid-Europese wijncultuur. Maar ook de kerk …

Verder lezen >

Toscane, hart en ziel van Italië

Toscane, de bekendste Italiaanse wijn. Het staat op alle toerisme lijstjes in de top vijf. En ja, het is waar. Heuvels en variërende natuur, eeuwen oude cultuur van Etrusken, over Romeinen tot modern. En natuurlijk top regio voor wit en rood wijnvocht. Firenze, Siena kunnen niet ontbreken op uw “te bezoeken” lijst. Maar er zijn talloze kleinere …

Verder lezen >

Wijn-proef-notities: de juiste snaar raken…

Ongetwijfeld lees je vaak wijnnotities in krant, tijdschrift en op websites. Als je onze sessies volgt, schrijf je nu ook zelf proefnotities. Wijn proeven en een juiste proefnotitie maken die de wijn volledig, correct en helder beschrijft is geen sinecure. Een notitie ook nog eens origineel, commercieel uitnodigend en taalkundig uitmuntend schrijven… dat is haast …

Verder lezen >

Veneto: grootse Italiaanse wijnregio

In het noordoosten van Italië, tussen het Gardameer en Venetië, ligt  Veneto, één van de grootste wijngebieden van Italië qua wijnvolume. Maar je vindt er ook heel wat kwaliteit. Enkele bekende topwijnen uit deze regio zijn Valpolicella en Soave. Voor de wijnliefhebbers een heel interessant alternatief voor het drukke massatoerisme aan het Gardameer. Valpolicella – …

Verder lezen >

Piemonte, paradijs aan de voet van de Bergen…

Piemonte, op 1200 km van Brussel, ligt in het noordwesten van Italië tussen de Alpen en de Apennijnen.  Voor de city-trippers: Turijn en Genua omarmen deze onwaarschijnlijk mooie, cultureel verrassende wijnstreek. Het centrum voor wijn is natuurlijk Barolo, maar Piemonte biedt veel meer uitstekende wijnen… Van de frisse Arneis (wit) of fruitige Dolcetto (rood) tot …

Verder lezen >