De Rhône, ongekend lekkere wijn

De Rhône kent u door Avignon en Châteauneuf du Pape. Maar wist u dat de Rhône als enige Franse wijnstreek de absolute wereldtop haalt in witte wijn (Condrieu), in rode wijn (Hermitage, Châteauneuf du Pape), in rosé (Tavel) en in zoete wijn (Beaumes de Venise). Noch Bordeaux of Bourgogne doen dit hen na. De Rhône, …

Verder lezen >

Waarom vind je rode Bordeaux wijnstijl de beste?

Niemand ontkent dat Bordeaux de absolute top is. En in Vlaanderen is rode Bordeaux de favoriet sinds decennia. Waarom? Bordeaux wijnstijl heeft een krachtige structuur en loopt over van smaken en aroma’s. Ze zijn rijk en vol en dus de ideale begeleider van onze Belgische keuken. Zwart fruit met cassis en pruimen of rood fruit …

Verder lezen >

Champagne, keizer der wijnen!

Al vanaf in 1700 levert Champagne schuimwijn… en van in het begin werd deze schuimwijn door Franse (en buitenlandse) koningen en keizers geliefd. Champagne is en blijft de onbetwistbare leider, de referentie voor alle andere schuimwijnen. Zeg nu zelf, wie lust er nu geen lekkere, sprankelende Champagne! En ontdek de toeristische waarde van de regio. …

Verder lezen >

Boekbespreking: Biologisch, Biodynamisch, Bio natuurlijk…

Eindelijk een uitstekend boek over biologisch en wijnen. Want zoals we op WijnInZicht al eerder in een blog aanhaalde: Je ziet door de bomen het bos niet meer. Jazzper van Papeghem is eerste Sommelier van België en heeft een uitgebreide wijnkennis en ervaring opgebouwd, naast een breed netwerk aan contacten in de wijnwereld. Resultaat is …

Verder lezen >

Bourgogne – deel 2: referentie voor top Chardonnay .

In het eerste deel van de Bourgogne-blog gingen we op zoek naar de rode Pinot Noir-wijnen van de Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune). In dit tweede deel nemen we je mee in zuidelijke richting naar enkele toplocaties voor witte Chardonnay-wijnen in de Côte de Beaune en de Mâconnais. De Chardonnay-druif is …

Verder lezen >

Ontdek de wijn uit California!

“Discover California Wines.” Zo noemt de marketing campagne van Californische wijnen.  California is verantwoordelijk voor 90% van de Amerikaanse wijnproductie. Dit kan tellen als je weet dat de USA  op de 4de plaats in de wereld staat voor wat betreft de wijnproductie per land. California, het land van zon, surfen, filmsterren… en van wijn. California …

Verder lezen >

Aangepaste wijnen of kiest u zelf de wijn?

Onlangs kreeg ik deze populaire vraag: “Op restaurant: aangepaste wijnen of kiest u zelf de wijn uit de wijnkaart?”  De meningen verschillen danig over deze twee keuzes. Er is geen eenduidig antwoord, dus tijd voor een blog. Wanneer neem je best “de aangepaste wijnen”? Als je zelf niet goed weet welke wijn kiezen. Dan is …

Verder lezen >

Le Minervois en La Livinière

Twee regio’s in Zuid Frankrijk, beiden  zowel een wijn als toeristische trekpleister… Hoe kan je daar de dag het best beginnen? Met een stevig ontbijt? Tuurlijk. Maar hoe nog beter? Met een flinke dosis zuurstof! Daarom dat enkele dapperen de wekker zette om 5u45, de loopschoenen aantrokken en de omgeving van ons hotel in Béziers …

Verder lezen >

Bezoek aan Château de Flaugerges

Het leven kan snel gaan. Een kleine twee jaar geleden volgde ik via Wijninzicht de WSET 2 cursus, en eind vorig jaar slaagde ik in het WSET 3 examen. Eens je die pin mag opspelden mag je je aansluiten bij de Vlaamse Vereniging voor Sommeliers (VVS). En zo komt het dat ik samen met een …

Verder lezen >

Bio & Co

De wijn business wordt “groener”, natuurvriendelijker. Zeer goed. Echter, talloze termen vliegen ons rond de oren: biologisch, biodynamisch, natuurwijn, organische wijn… Dit vraagt meer duidelijkheid!  Wijn bestaat duizenden jaren. Rond de 18de eeuw start een technologische revolutie. Zowel landbouwtechnieken als het wijn maken wordt sterk geïndustrialiseerd en neemt in kwaliteit toe. Meer productie, beter en …

Verder lezen >