Welke wijncursus is de beste voor jou?

Het feit dat je deze blog leest betekent dat je op zoek bent naar meer wijnkennis. En je hebt gelijk, extra wijnkennis brengt extra plezier in je volgend glas. Maar welke kennis is essentieel om inderdaad betere wijnen te kunnen kopen of combineren met eten? De vier pijlers van wijnkennis.   Alles start met de …

Verder lezen >

De ideale stopplaats voor uw reis naar het zuiden of oosten…

De grote vakantie is in aantocht. Je vertrekt met de wagen naar het zuiden: Italië, Côte d’Azur, Barcelona… Of je gaat naar de Balkan, Oostenrijk of Zwitserland. Het wordt dus weer kilometers vreten. Wel, in plaats van helse ritten en frustrerende files geven we u hier een aantal tips om onderweg te stoppen en overnachten. …

Verder lezen >

Boekbespreking: Larousse Wijn Encyclopedie

Larousse, de gerenommeerde uitgever van encyclopaedia. Frankrijk, het referentieland in de wijnwereld. Beide komen samen in de “Larousse du Vin”, of zijn Nederlandse vertaling “Larousse WIJN encyclopedie”. Dit kan niet anders dan een groots boek zijn. Meer dan 650 pagina’s, 700 foto’s, 40 land/regio kaarten en 60 top domeinen aan het woord. Zonder twijfel het …

Verder lezen >

Bordeaux, de wijnreferentie én top toerisme

Op een goede 6 uur treinen van Brussel sta je in het wijncentrum van de wereld, Bordeaux. Iedereen kent de wijnen, maar ook als wijntoerisme is deze streek top. Bordeaux is de grootste wijnregio van kwalitatieve wijnen (lees AOC wijnen) ter wereld, dus keuze te over. De zogenaamde rechter oever levert fluwelen, zeer toegankelijke rode …

Verder lezen >

Bio & Co

De wijn business wordt “groener”, natuurvriendelijker. Zeer goed. Echter, talloze termen vliegen ons rond de oren: biologisch, biodynamisch, natuurwijn, organische wijn… Dit vraagt meer duidelijkheid!  Wijn bestaat duizenden jaren. Rond de 18de eeuw start een technologische revolutie. Zowel landbouwtechnieken als het wijn maken wordt sterk geïndustrialiseerd en neemt in kwaliteit toe. Meer productie, beter en …

Verder lezen >

Grand Cru, Reserva, Classico. Is dit nu echt betere kwaliteit?

De wijn-business, wat kan dat toch complex zijn. Hoe weet je als consument wat nu betere wijnkwaliteit is? Wel, de wetgever -Europa dus- probeert hier klaarheid te schenken. Maar ook voor de wetgever is het een continue uitdaging. WijnInZicht neemt de uitdaging aan en deze blog vertelt je er alles over! Eerste les is: de …

Verder lezen >

Champagne, keizer der wijnen!

Al vanaf in 1700 levert Champagne schuimwijn… en van in het begin werd deze schuimwijn door Franse (en buitenlandse) koningen en keizers geliefd. Champagne is en blijft de onbetwistbare leider, de referentie voor alle andere schuimwijnen. Zeg nu zelf, wie lust er nu geen lekkere, sprankelende Champagne! En ontdek de toeristische waarde van de regio. …

Verder lezen >

Alsace, nergens zijn wijn en gastronomie zo verweven…

Vlakbij België. Op 4 à 5 uur ben je van Brussel in Colmar, de wijnhoofdstad van de Alsace (of Elzas); Ideaal als verlengd weekend trip of stopplaats tijdens je vakantiereis naar Zuid Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Balkan… Toeristische topper De Elzas is een mozaïek van kleine, pittoreske dorpjes, met telkens één hoofdstraat waar alles om draait. De …

Verder lezen >

Oostenrijk, pure wijnen met grote persoonlijkheid

Oostenrijk is skivakanties of een culturele citytrip naar Wenen. Oostenrijk produceert bijna 1% van de wereldproductie wijnen, minder dan bv. Nieuw-Zeeland. En toch, je moet Oostenrijkse wijnen geproefd hebben. Meer nog je moet minstens éénmaal in je leven de prachtige wijnstreken Wachau (am Donau) of Neusiedlersee of Sud-Steiermark geproefd en ervaren hebben. “Weinland Osterreich” ligt …

Verder lezen >

Verslag Basiscursus WijnInZicht (mei/juni)

40 wijnen later en 15 uur proeven. Het prachtige boek doornemen: 80 bladzijden kennis over wijnstijl, wijndruiven en de belangrijkste wijnregio’s… Deze Basiscursus WijnInZicht zit erop! De unieke opzet om de wijnwereld vanaf de druiven te verkennen werkt wel degelijk inspirerend. Verschillen tussen wijnen worden plots duidelijker. Hoe wijnmakers hun druiven selecteren blijft magisch, of het …

Verder lezen >