Wijn met gerecht, basisprincipes food-pairing

Welke wijn past bij welk gerecht? Want de wijn bepaalt wel in grote mate het uiteindelijk succes. Tijd voor een blog. We bespreken enkele basisprincipes, waarvan je vertrekt. Daarnaast ook wat tips en voorbeelden. Pas ze thuis toe en ervaar zelf hoe wijn en gerecht in smaak evolueren eens ze samenvloeien. En lukt het niet van de …

Verder lezen >

Belgische wijnen zijn top!

Het bewijs is de opgang die Belgische wijnen de laatste jaren kennen, zowel in binnenland als buiten onze landsgrenzen. We zijn een klein wijnland met een 590 ha (commerciële) wijngaard (verdubbeld in 4 jaar). En een jaarlijkse productie van een 1.800.000 liter wijn (drie tot vier maal meer in 4 jaar). Hiervan is een 52% …

Verder lezen >

Reisverslag Champagnetrip Dag 3

Hier volgt de derde en laatste dag van de driedaagse trip doorheen deze magische wijnregio. Op de laatste dag van onze studietrip staan er nog drie bezoeken op programma. Na een last-minute afzegging door het huis Barons de Rothshild (deze komt zeker op het programma bij ons volgend bezoek) was het toch even puzzelen in …

Verder lezen >

Feestwijnen eindejaar 2021

Meer dan ooit moeten we feesten en klinken op een betere, maar vooral een bruisende toekomst. En daar horen feestwijnen bij. Durf dit jaar gaan voor kwaliteit. Misschien wat duurder dan anders, maar het genot zal des te groter zijn. We geven je tips en voorbeelden. Zoek even op internet op basis van onze voorbeelden. …

Verder lezen >

Reisverslag Champagnetrip Dag 2

Hier volgt de tweede dag van de driedaagse trip doorheen deze magische wijnregio. Op dag 2 van onze Champagnetrip is het menens. Na een vroeg ontbijt, haasten we ons om 800 meter verder al aan te komen bij onze eerste afspraak om 8u00(!) ’s ochtends. Het familiebedrijf De Sousa in Avize wordt, in navolging van …

Verder lezen >

Reisverslag Champagnetrip november 2021

We zijn trots dat WijnInZicht je de komende weken een 3-luik kan aanbieden… Geen thriller, wel een roman over de liefde voor Champagne. Hier volgt alvast de eerste dag van de trip doorheen deze magische wijnregio. Dank aan de auteur Toni. Onze vaste bed-and-breakfast La Goutte d’Or in Avize deed opnieuw dienst als thuisbasis. Hij …

Verder lezen >

Decanteren & Karafferen maakt wijn zoveel lekkerder!

Het jaareinde nadert… de klassieke (familiale) uitdagingen staan voor de deur. Welk cadeau gaan we kopen? Welke wijn kiezen we voor onze feestmaaltijd? Wel je kan beide uitdagingen perfect combineren. We geven alvast twee redenen waarom je dit jaar een karaf moet geven of gebruiken. En de tweede reden is cruciaal voor elke wijnliefhebber. Hierbij …

Verder lezen >

Duitsland laat mij verrassen!

In een vorig artikel kondigde ik aan om op ontdekking te gaan in de Duitse regio’s Baden en Moezel. Ik was benieuwd of hun wijnen mij ook zouden fascineren. Of zou de Duitse wijnstijl nog steeds ondermaats zijn? Hiermee bedoel ik te zoet, of te zuur… een gebrek aan finesse. Om mij voor te bereiden …

Verder lezen >

Waarom drinken wij weinig Duitse wijnen?

Ja, die vraag stel ik me vandaag meer als vroeger. Waarom heeft Duitsland zo’n slechte wijnreputatie? Ik moet eerlijk toegeven dat ik Duitsland ook vaak “vergeet” als wijnregio. Snel even overnachten als we naar Italië of Oostenrijk gaan, dat kan. Maar biedt Duistland niet meer? We geven zelf in onze WijnInZicht sessies uitstekende Riesling, Pinot …

Verder lezen >

Franse wijnterm ‘morgonner’ aan de praktijk getoetst!

Met een Morgon/Côte du Py, Ch. des Jacques, 2010. Een heel speciale wijn: een Jéroboam Morgon Côte du Py. Eerst even wat uitleg over de fles en de herkomst van de wijn vooraleer we de tasting-ervaring beschrijven.Een Jéroboam is een 3 liter-fles en stemt dus overeen met de inhoud van 4 standaard flessen wijn. De …

Verder lezen >