Is je volgend glas een oranje wijn? We horen de laatste tijd meer over oranje wijnen. En inderdaad, die zien er oranje uit, soms zelfs wat troebel. Wat straffer is, oranje wijnen bestaan al zolang als er wijn bestaat, duizenden jaren du... Alle Wijn Wijnkennis 5 feb. 2024
Wijnproeven: jouw wijnnotitie 🍷 Net als sport vereist wijnproeven techniek, oefening, concentratie en doorzetting. Iedereen, van 18 tot 99 jaar, kan het leren! Het is de kunst om een wijn te beschrijven, zinvolle conclusies te trekk... Alle Tips Wijnkennis 4 feb. 2024
Wijn maken: van druif tot glas Wijn maken, het blijft voor ons mysterieus. En dat is het ook, want: “ Wijn groeit uit het beste van de natuur, samen met de expertise en passie van de wijnboer. ” In een reeks van vijf artikelen neme... Alle Wijn Wijnkennis 30 jan. 2024
Waarom vind je rode Bordeaux wijnstijl de beste? Niemand ontkent dat Bordeaux de absolute top is. En in Vlaanderen is rode Bordeaux de favoriet sinds decennia. Waarom? Bordeaux wijnstijl heeft een krachtige structuur en loopt over van smaken en arom... Alle Wijnkennis 24 jan. 2024
Wijn bewaar en serveer systemen We verkopen het op onze website: het Coravin wijn bewaar & serveer systeem. Maar wat is dit en waarom zou je dit als wijnliefhebber willen hebben? Het uitgangspunt is meer genieten van wijn, maar ook ... Alle Tips 17 jan. 2024
Wijn maken: Vinifcatie & rijpen De laatste stap in het proces van wijn maken onthult niet alleen de geheimen van druif, terroir en wijnbouw, maar voegt er tevens de expertise en passie van de wijnboer aan toe. Kort samengevat beteke... Alle Wijn Wijnkennis 14 jan. 2024
Wijnproeven: je eigen mening Na de vorige artikels, wijnproeven, echt niet moeilijk en jouwproefnotitie , kan je de observaties van kleur, aroma's, smaken en textuur interpreteren. In deze laatste blog ronden we het proefproces a... Alle Tips Wijnkennis 2 dec. 2023
Wijn maken: de ‘plek’ waar de wijnstok staat. De plek, waar de wijnstok staat, bepaalt de wijn. Dit geldt zeker in Europa, de oude wijnwereld. Maar ook elders, in de nieuwe wijnwereld, wordt de plek belangrijker. De impact van die ‘plek’ bestaat ... Alle Wijn Wijnkennis 17 nov. 2023
Wijn: assemblages van meerdere oogsten? In Decanter stond enkele tijd geleden een opmerkelijk artikel. Kunnen wijnen, die gemaakt zijn door een assemblage van meerdere oogstjaren, beter zijn dan de wijn van één oogst jaar? Klink als een nie... Alle Wijn Wijnkennis 6 nov. 2023
Wijn maken: start met de druif Waarom zijn enkel wijndruiven geschikt voor wijn? Dé reden is hoe de druif in elkaar steekt en elke druif heeft een uniek karakter, door zijn genetisch profiel (DNA). De druif bepaalt voor een groot g... Alle Wijn Wijnkennis 29 okt. 2023
Beleggen in wijn: een goed idee? Tijdens de WijnInZicht-sessies is er vaak interesse voor het fenomeen van de Primeurs Bordeaux en voor het beleggen in wijn in het algemeen. Hier volgt een woordje uitleg, want we delen graag onze erv... Alle Tips 30 jul. 2023
Bordeaux 'en primeur' wijnen Wijnen kopen ‘en primeur’ betekent dat je de wijnen reserveert en al betaalt, hoewel ze nog in de houten barriques van het wijndomein liggen te rijpen. Voor Primeur Bordeaux 2022 geldt: Nu (juli ‘23) ... Alle Tips 30 jul. 2023